Tva steg fram och ett steg tillbaka

Jag vill att allt ska bli normalt nu. Jag vill ha en vardag dar allt omkring mig ar som det brukar vara. Jag vill skicka ivag familjen pa morgonen, for att sedan kunna koncentrera mig pa mitt eget arbete. Jag vill absolut inte ga omkring och reta upp mig pa allt som inte fungerat som det ska i samband med var hemflytt. Men det verkar som om det ska droja ytterligare ett tag innan jag far min vardag att fungera som jag vill.

I morse nar jag oppnade min mailbox sag jag foljande mejl pa familjens gemensamma adress:

"Dear Mr Linder,

Please be advice your shipment is due to sail on 30 Sept estimated to arrive Stockholm Port on 29 Oct 10.
Our destination office Team Allied will handle for the clearance and will contact you for delivery arrangement.

 Team Allied"

Ja, och sa lite telefonnummer mm, som inte ni behover se.

Jag fick lasa mejlet flera ganger innan jag pa riktigt uppfattde de datum som stod dar. Sedan blev jag riktigt arg, och da menar jag riktigt arg, jag blev skitforbannad! Tog min mobil och ringde upp Sverigekontoret for Team Allied dar en mycket trevlig tjej svarade. Jag laste upp mejlet for henne och hon blev lika forvanad hon.

Nar vi akte fran Kuala Lumpur den sista augusti hade var container enligt Team Allied redan gatt ivag fran hamnstaden Klang som ligger en bit utanfor KL. De hade dyrt och heligt lovat oss att det skulle ta max fem veckor, kanske till och med bara fyra. Det var darfor vi valde dem framfor tva andra flyttfirmor som inte skulle vara lika snabba.  Det var ocksa darfor som vi valde att ta med sa lite som mojligt pa flyget, och slippa betala sa mycket overvikt, for vi tyckte att fem veckor, det gar snabbt. Forresten sa hade vi inte kunnat ta med sa mycket mer an vi gjorde pa flyget, vi hade overvikt sa det rackte till.

Nu hoppas jag innerligt att detta mejl ar fel, att den som skrev mejlet har blandat ihop siffror, for annars blir det inte roligt. Den trevliga tjejen pa Stockholms kontoret ska nu undersoka var containern ar. Sjalv har jag ocksa svarat pa mejlet och jag lat nog inte allt for glad i tonen. Just nu har vi hela vart liv i denna container, och vi vet annu inte om den gatt ivag fran KL! Vi som varit helt sakra pa att den skulle komma denna vecka eller atminstone nasta vecka. Herregud, vi har viktiga parmar som behovs, vi har klader som behovs, vi har en hardisk pa datorn som verkligen behovs. Vi kommer att trana upp vart talamod, det ar ett som ar sakert. 

For det mesta brukar jag vara en oerhort positiv person, ar nog egentligen det nu ocksa, men det kanns som om det dar positiva i mig forsvinner sakta men sakert for varje steg i denna flytt som inte gar framat utan bakat. 

Men nu hoppas som sagt att detta ar en felskrivning, om inte far vi prata med Pars arbetsgivare om hur vi gar vidare med detta. Allt detta kostar ju dessutom massor med pengar ocksa, sa det kanns oerhort slarvigt om man ska ha latit denna container sta stilla i en ham i Klang i en manad innan den gar ivag. 

Sa till nagot mer positivt. Jag fick en del kommentarer om att lagga ut recept pa asiatisk och malaysisk mat pa min blogg igar. Det ska jag verkligen gora, och jag har massor av godsaker att bjuda pa. Ska hem och leta igenom det jag har har hemma, och det jag har i huvudet. Resten kommer i containern....


Hoppas inte var container ar i Klang. En hamnstad som vi akte till i borjan
av var vistelse i KL tillsammans med min spraklarare och hennes familj.
Hon sjalv ar fran Tyskland och hennes man ar indier och har faktiskt sina
rotter har i Klang. En trevlig stad med mycket indiskt. Kopte lite typiska
indiska klader har och ocksa massor med kryddor. Men som sagt, jag
hoppas att containern har skeppats darifran!


Alternativa morgonrutiner

Varje morgon hittills har vi forst tagit en buss fran vart villaomrade till Alvsjo pendeltagstation, den bussen tar inte manga minuter, sedan har vi tagit pendeltaget in till T-centralen. Men eftersom det nastan alltid ar forseningar pa pendeltaget sa tankte vi testa lite andra mojligheter. Kan ju vara bra att vara forberedd med lite alternativ innan vintern kommer och den tagkaos som kan uppsta da.

Sa nu gick vi till en busshallsplats som ocksa ligger valdigt nara vart hus och hoppade pa bussen mot Gullmarsplan och dar bytte vi till tunnelbanan. Det gick faktiskt mycket snabbare, sa det har blir nog ett alternativ som kanske till och med blir till en rutin.

Alla i familjen utom Julia har kunnat anvanda sina mobiler i Sverige. Vi glomde helt enkelt bort att oppna upp hennes, sa nar vi kom hit och skulle byta sim kort sa var den naturligtvis landskodad. Emelie hade varit sa pass klok att hon redan innan vi akte till Sverige gick upp till sin kompis i KL dar hon kopt sin iphone och fick den oppnad. Det tog inte manga minuter. Nar vi flyttade till KL hade vi samma problem med de svenska mobilerna, men det gick snabbt och pa bara en kvart oppnade de vara mobiler.

Har i Sverige finns heller inte sa manga stallen dar man oppnar landskoder, men jag hittade ett stalle pa Fridhemsplan som heter MobilTele akuten, och han som jobbade dar var mycket trevlig och berattade att de fixar det mesta, vattenskador, kodoppningar mm. Men vilken tid det tagit. Vi lamnade in hennes telefon for snart tre veckor sedan och ingen har hort av sig annu. Nu sitter jag pa McDonalds precis bredvid och ska ga forbi nar de oppnar och jag hoppas verkligen att den ar klar. Under tiden har Julia fatt anvanda en av alla de gamla mobiler som sakerligen alla familjer i dag har i en liten samling. Hur an illa man tycker om mobiler, sa ar det jattebra att ha, sarskilt nar man har barn som sprider ut sig overallt.

Nu har vi fatt vart startpaket for bredband och telefoni hemma. Vi blev overlyckliga nar det kom, och Emelie som ar den mest tekniska i familjen satte igang med sladdar och kopplingar pa en gang. Men inget fungerade, absolut ingenting. Det visade sig efter att ha pratat med experter pa omradet att han som bodde i huset innan oss haft ett eget system pa precis allt. Mycket avancerat for visso, men som en stopkloss for oss som flyttade in efter. Han har namligen dragit om allt och haft en hel datacentral i garaget som passat for hans saker, men inte for vara. Detta har nu gjort sa att vi i var tur maste dra om allt igen, kanns lite jobbigt att allt inte blir som man vill. 

I morse nar jag vaknade hade jag fatt ett sms fran var Landlord i KL, hon ar kinesiska och jattekul. Vi fick valdigt bra kontakt, och vara familjer kommer att halla kontakten med varandra, och tanken ar oksa att de ska komma och halsa pa oss har i Stockholm. De ar lite radda att de ska frysa sonder, men vi far val samla ihop sa mycket klader vi kan. Hon skrev i sms:et: "Eva, du ar inte ensam om att ha arstider, vi har det pa vart satt i KL just nu ocksa, har regnar det och blaser som bara den. Och har faller ocksa lov ner, sa det sa!"

Ja, alla tolkar vi arstider pa olika satt. En sak som jag i alla fall kommit pa, ar att jag nu kommer pa mig sjalv med att planera for julen som i och for sig drojer ett tag till. Jag tittar pa julbordsannonser, funderar pa hur vi ska fira. Med slakten i Stockholm, slakten pa Froson eller for oss sjalva i Stockholm. Jag ser fram emot julstamningen som alltid infinner sig i Sverige och jag ser ocksa fram emot en vit jul.

For i Malaysia kom pa nagot satt julen bort. Hur an vi forsokte med julgran och julmat sa ville inte den dar riktiga stamningen infinna sig. Det var gigantiska julskyltningar, egentligen mycket mer an i Sverige, men nagon kansla for en vit vintrig och stamningsfull jul kom aldrig. Markligt nog, har jag mer julstamning i mig nu i slutet pa september i Sverige an i december i KL.


Fast julmaten far vanta, ikvall ska jag forsoka mig pa malaysiska currypuff!


I feel good!

I morse kande jag verkligen att jag kommer att trivas har i Stockholm. Ja, det ar ju inget nytt for mig eftersom jag bott har i massor med ar tidigare och min kara man ar ju dessutom en inbiten Stockholmare som fullkomligt avgudar sin stad. En stad som verkligen ar vacker, aven denna arstid! Det ar harligt med arstider!

Jag har ocksa borjat jobba lite smatt. I onsdags traffade jag en ny uppdragsgivare och det kandes ocksa valdigt bra, kande att vi kommer att kunna samarbeta valdigt bra tillsammans. Har aven ett annat projekt pa gang som jag hoppas kunna komma igang med snart ocksa. Det ar en forlangning av vistelsen i Kuala Lumpur. Aterkommer om allt nar alla pusselbitar ar pa plats. Bada sakerna ar precis i min smak och just nu kanns det som om det kommer att bli riktigt roligt att borja arbeta igen.

I kvall skulle jag ha akt till Norrkoping och halsat pa mina gamla vaninnor, men jag har avbokat det. Star nog inte sa hogt i kurs hos dem, men jag hoppas att de forstar. Kanner att det ar sa mycket kring flytten som maste fixas forst, och forhoppningsvis kommer containern nasta vecka och da vill jag vara forberedd. Om jag inte minns fel sa har vi 450 flyttkartonger samt alla stora mobler. Herregud, vi har nog jobb fram till jul med att fa i ordning allt! Just nu ar ocksa vart garage fullt av flyttlador som jag inte riktigt har koll pa. Det som ar bra ar att man far ett gyllene tillfalle att rensa ut det man inte vill ha kvar.

Jag har klagat sa mycket pa allting och pa att vi bor i ett tomt hus. Verkligen lojligt av mig, egentligen. Men vi har ju alla vara sma eller stora problem har i livet. Mina fick ett litet lojligt skimmer over sig nu pa morgonen nar jag satt pa McDonalds pa Sveavagen for att surfa runt lite pa internet tillsmmans med en varm choklad.

Bredvid mig satt en kvinna som jag trodde var betydligt aldre an mig, lite sliten och med ganska slitna klader. Hon satt och pratade med nagon som jag efter en stund forstod var nagon form av myndighetsperson. Bada pratade ganska hogt, sa oavsett om jag inte ville lyssna horde jag hela samtalet anda. 

Kvinnan var bara 39 ar och bade bostads- och arbetslos. Hon tyckte att det gick nagorlunda just nu for det var anda inte sa jattekallt annu, men hon oroade sig over hur allt skulle bli om nagon manad da det blir kallt. Hon hade forsokt soka en hel del jobb, till och med promenerat in pa stallen for att fraga om det fanns nagot for henne, men det gjorde det aldrig. Mina problem blev ganska sma och futtiga och jag skamdes lite over mitt klagande. Vad ar ett tomt hus utan mobler att klaga over, nar man inte ens har ett tak over huvudet!

 

Vi gillar olika

Forkylda

Naturligtvis gar det inte att skydda sig mot de forkylningar som sprids just nu. Atminstone har inte vi kunnat gora det. Emelie och Julia ar dunderforkylda, och sjalv ar jag pa god vag att bli det, med lite vark bade har och dar i kroppens alla leder. Kanner bara att jag inte har tid att vara sjuk just nu. Snart kommer ju var container och da bor vi ju kunna sta uppratta for att ta emot allting. Jag har dessutom planer pa att traffa vanner jag inte sett pa lange i helgen, sa jag ar lite sur pa bacillerna som fastnat i mig.

Jag laste den har artikeln i Aftonbladet idag

http://www.aftonbladet.se/debatt/article7834728.ab

och tycker att den var bra, aven om jag inte haller med i allt.

Jag har under aret skrivit en del inlagg om de framlingsfientliga vindar som blaser i Europa just nu. Framforallt har jag skrivit om de enkelspariga och ganska trangsynta vasterlandska tidningarna som faktiskt manga ganger bidrar till det det ganska hetska klimatet som uppstatt. Bland annat pa hur man rapporterar om islam och muslimer.

Men jag vill anknyta till artikeln och ta lite privata exempel som gor att jag just nu kanner mig valdigt orolig over att dessa morka framlingsfientliga krafter kan fa annu storra utrymme och annu fler sympatisorer.

Nar jag for massor med ar sedan pratade trangsynthet med en gammal arbetskamrat som bodde och aven var uppvuxen i ett av Stockholms mest bespottade miljonprojekt fick jag svar pa tal. Sjalv hade jag knappt sett ett miljonprojekt innan jag fyllde 20 och da flyttat ner till Stockholm fran lilla skyddade Ostersund i Jamtland. Jag hade nog egentligen inte sett sarskilt mycket annat heller, mer an de stallen min familj akte till pa semestrarna. En ganska overbeskyddad miljo kan jag kanna nu, men anda ganska vanlig for en tjej fran den lilla svenska "mellanmjolk" staden. Inget oforutsett dar heller, utan valdigt tryggt och inom ramen for trygg uppvaxt. 

Min vannina, som jag fortfarande ar mycket god van med, sa med starka ord till mig: "Eva, jag forstar att du tycker som du tycker, det kan sadana som du gora. Men alla vi svenskar som bor har, och som kampar for att allt ska ga ihop och som varje dag bara ser invandrare omkring oss samtidigt som vi laser i tidningen om hur daligt det har omradet ar och att det bara ar forlorare som bor har, kriminaliteten ar stor och arbetslosheten annu storre, vi kanske inte ser sakerna pa riktigt samma satt som du gor".

Den har diskussionen har jag tagit med mig under alla ar som gatt, och de senaste dagarna har jag tankt annu mer pa det an tidigare med tanke pa det chockartade valresultatet. Jag tror namligen att denna fientlighet mot olikhet och mot invandrare ar djupt rotad i Sverige. Vi har aldrig velat erkanna det, inte ens pa valdagen. Vilket ar skrammande och helt enkelt fruktansvart. Sa just nu kanner jag an mer att vi maste gora nagot radikalt innan detta hat for mangfald och mangkultur tar annu storre grepp over vart land. For ju fler som visar sitt stod for SD, desto mindre skamligt blir det, och till slut star vi dar med ett framlingsfientligt parti som ar helt accepterat. 

Nu vet jag att min vaninna absolut inte ar framlingsfientlig, inte alls. Men det jag vill saga, ar att de ord hon slangde i mitt ansikte for 25 ar sedan ar valdigt aktuella idag. Kanske annu mer idag, och kanske ar det ocksa valdigt manga som kanner sa som hon gjorde da. De ar besvikna och ledsna pa varfor de alltid fatt kampa extra hart och varfor ingenting kanns gott nog, och det enklaste ar da att skaffa sig hackkycklingar, i detta fall allt och alla som ar lite olika och som skiljer sig fran mangden.  

Darfor sager jag det igen: nu maste alla politiker ta debatten med SD, de maste sla sonder deras argument och de maste visa alla valjare runt om i Sverige hur farligt detta parti ar, som har sina rotter i nazism.  

Vi andra grasrotter kan ocksa paverka pa vart satt. Det finns massor med tillfallen da vi mots av smygrasism, pa skolor, arbetsplatser, gymmet och middagen med vannerna. Vi maste saga ifran, vi maste ocksa ta debatten. Vi ska inte acceptera nar vara vanner oppnar sina meningar med "ja, jag ar ju inte rasist, men...


Vi gillar olika


Vackra soliga Stockholm

Idag kandes det underbart att vakna upp, solen skiner fran en klarbla himmel och luften ar sa dar klar och hog som den bara kan vara i Sverige och norden. Underbart!

En annan sak som ar sa fanatstiskt just nu ar att jag promenerar massor. I Kuala Lumpur gick jag knappt nagot, det var pa tok for varmt och svettigt. Dar akte jag bil eller taxi vart jag an skulle, en vana som fungerade dar, men har hemma fungerar inte det. Taxi ar for dyrt, och nagon bil har vi annu inte, vilket inte gor sa mycket alls. Det ar namligen sa skont att ga, dels ser du mycket mer och dels sa far du de dar harligt rosiga kinderna.

Igar och idag har Emelie varit sjuk. Hon har fatt en rejal forkylning och hon hostar sa in i norden. Julia ar ocksa lite hostig, men inte alls i narheten av Emelie som alltid far varre forkylningar an oss andra i familjen.

Sjalv tycker jag att det gar framat med allt, sakta men sakert. Vi har i och for sig inga mobler annu, inte heller internet eller fast telefon. Ingen TV heller for den delen. Men nu ar det nog inte lang tid kvar till all denna saknad av vardagliga ting ar over. Internet har de lovat att vi ska fa denna vecka, likasa telefon.

Igar eftermiddag ringde jag till en svensk kvinna boende i Kuala Lumpur och gjorde en telefonintervju. Jag ska gora ett litet reportage om henne och hennes bakgrund som Finskt krigsbarn. Det kandes ovant att stalla fragor om personliga saker i telefonen, ar egentligen inte duktig pa det. Vill garna sitta ansikte mot ansikte lange och prata med den jag ska intervjua. Da far man med alla stamningar och kan lasa av personen battre. Men det blir nog bra, ska renskriva allt idag. Jag kommer att fortsatta att skriva en del for den Skandinaviska tidningen Snofida i Kuala Lumpur vilket ar jatteroligt.

Nu ska jag snart ga ivag och ata lunch pa Soderhallarna vid Medborgarplatsen. En arbetslunch som jag hoppas mycket pa. Just nu vill jag egentligen inget annat an att komma in i jobb och vardag. Det ar sa man lever i Sverige, sa det ar lika bra att lagga hemmafrulivet bakom sig.

Glom inte att sprida hur viktigt det ar med mangfald och olikheter!
Vi gillar olika






Vilken chock!

Jag har alltid varit stolt over att vara svensk, nar jag traffat vanner fran varldens alla horn sa har jag alltid pratat sa gott om Sverige och allt det fina som vi kan erbjuda. Nagot som jag ocksa alltid har varit sa stolt over ar att i Sverige har vi alltid haft valdigt hogt i tak, manniskor har fatt uttryckt sitt missnoje med precis vad som hellst egentligen. Ingen blir fangslad eller straffad om de skulle ha avvikande asikter, utan det ar nagot som vi ser som sjalvklart i en riktig demokrati som Sverige faktiskt ar. Var demokrati ar ocksa nagot som vi verkligen maste varna om, nagot som ar oerhort viktigt.

I manga lander runt om i varlden blir manniskor fangslade for sina asikter, sin religion eller sin sexualitet. Manga fantastiska organisationer sa som exempelvis Amnesty gor ett enormt arbete for alla dessa. I Sverige ar vi ovana vid detta, alla dessa drabbade manniskor bor sa langt ifran oss att vi glommer bort dem.

I sondags var det den storsta dagen for ett demokratiskt land, namligen valdagen. Den dagen da vi far vara med och bestamma vilka som vi tycker ska styra vart vackra land. De flesta lander har i och for sig val, och de flesta lander har ocksa ett val som gar sjysst till, inget fusk utan noggrant raknande roster. Men det finns ocksa lander dar roster manipulerats och fusket ar nagot som ingen langre reagerar pa for det ar sa utbrett.

I sondags fick vart demokratiska och vackra land en bitter eftersmak. Jag maste fortydliga att jag ar en av de storsta ivrarna for demokrati och yttrandefrihet, en sjalvklarhet for mig. Men jag blev sa ledsen i sondags och i mandags nar jag vaknade upp var klumpen i halsen fortfarande dar. Vad ar det som gatt snett?  

Sverige har for forsta gangen i historien fatt in ett nationalistiskt parti i riksdagen. Ett nationalistiskt parti som over 328 000 svenskar rostade pa. Ett parti som har sina rotter i nazism och som ar oavsett vad man forsokt tvatta bort i detta val, ar och forblir ett framlingsfientligt parti. Jag kanner mig sa krankt, sa lurad, sorsgen och skamsen.

Jag fragar mig igen, vad ar det som gatt sa snett i Sverige att sa manga valt att lagga sin rost pa SD? 



I gar kvall kande jag att jag maste visa mitt missnoje eller kanske anda
viktigare, kanna att vi ar manga som trycker att sondagens val gav en
bitter eftersmak. Nu maste vi alla ta vart ansvar och titta framat och
verkligen prata humanism och alla manniskors ratt till olikhet. Vi maste
visa att det viktigaste inte bara for hela var jord utan ocksa for Sverige
att vi verkar for mangfald och mangkultur i samhallet. Vi maste visa att
det ar inget att vara radd for, tvartom, valdigt berikande.


Jag och Emelie akte sjalvklart in till Sergels torg for att delta i den
demonstration som var dar i gar kvall. Jag brukar inte demonstrera sa ofta,
men just nu kanns det oerhort viktigt. Kanner att vi alla maste stalla upp
och kampa for att inte dessa morka krafter ska fa storre fotfaste. Jag hoppas
ocksa att vara politiker tar sitt ansvar och reder ut det som uppstatt och att
man tar kampen mot SD. Lat dem inte vaxa. Ta diskussionen om kriminalitet
bland invandrare, ta diskussionen om radslan for islam, ta diskussionen om
allt som utsatta svenskar ar radda for. Vi maste tillsammans fa bort den
trangsynthet och framlingsfientlighet som blaser upp i landet.

Vad beror det egentligen pa att sa manga svenskar ar och har blivit sa trangsynta?

Jag tanker fortsatta kampen mot framlingsfientlighet och for olikhet och mangfald.
Vi gillar olika



Skoluniform eller inte

I sverige har vi inte skoluniform. Jag skulle garna vilja att det blev en debatt om detta, och jag tror ocksa att jag tillhor de som vill infora skoluniform pa skolorna i Sverige. Jag ar inte saker, men jag tror att jag tycker sa. Det skulle i alla fall underlatta for valdigt manga barnfamiljer runt om i landet som stangas med krav om kladkoder och de ratta kladerna av sina barn hemma. Ett evigt tjat om vad som ratt och vad som ar fel att ha pa sig.

I Malaysia hade vara barn skoluniform, dar har alla skolor uniform, oavsett vilken skola du gar pa. Sjalvklart var det en betydligt lattsammare uniform an vad vi skulle komma att behova i detta vadervaxlande land. Dar hade man antingen kjol eller short till en tennistroja med skolans logo. Det var mycket lattsamt och aldrig nagot att ens fundera over innan de akte ivag till skolan. Bade Emelie och Julia gillade ocksa sina uniformer, de visade vilken skola de gick pa och dessutom tyckte de att den var skon att ha pa.  


Sa har sag Emelies och Julias skoluniform ut. De hade ocksa vita trojor
att byta med om de ville.


Forsta aret gick Julia pa en annan skola och sa har sag den uniformen
ut. Nar bada hade gymnastik sa hade alla likadana gympaklader ocksa.

Men tillbaka till Sverige och eventuella skoluniformer. Manga som ar emot skoluniform menar att det ar ett ingrepp i den personliga friheten, att man bor fa valja sina egna klader och sin egen stil. Det ar ett bra argument, men a andra sidan kan den personliga friheten och tryggheten ocksa bli begransad om du inte har mojlighet att folja de kladkoder som manga elever tror att de maste gora.

Alla elever skulle med uniform bli tvungna att uttrycka sin personlighet pa andra satt an med klader som egentligen ar ett ganska ytligt satt att visa vem man ar pa. Jag tycker sjalv valdigt mycket om klader, alskar olika stilar och tycker att det ar oerhort roligt att shoppa loss lite da och da, och det kan man ju fortfarande bejaka som elev, men pa fritiden. 

Sjalv har jag tva dottrar i precis den dar aldern da allt ytligt ar valdigt viktigt. Det ska det kanske ocksa vara i en speciell alder, det tillhor liksom deras utveckling in i den vuxna mer sjalvstandiga varlden. Bada tva ar i och for sig valdigt duktiga tjejer, och absolut inte ytliga i sina satt. Men som sagt, de har precis som manga andra i samma alder paverkats av vad som ar ratt och vad som ar fel att bara pa sin kropp. Det har ar ju nagot som de flesta ungdomar gar igenom, man laborerar med olika stilar och harfarger tills man till slut kanske hittar nagot som man kanner sig bekvam i och som representerar den "grupp" av ungdom man vill tillhora. Jag tycker att det ar kul och spannande, var sjalv lite av en sokare som ung tonaring.

I forrgar kom Julia hem fran ett tre dagar langt lager med sin skola. Hon hade haft jattekul, de hade seglat, rott, vandrat i skogen och atit massor med god mat. Dessutom larde hon kanna sina nya kompisar lite mer ocksa. Eftersom vi har ganska begransat med klader har i Sverige innan var container kommer sa fick vi aka och kopa lite varmare trojor, regnklader och nya stovlar. Nar jag motte henne efter lagret sa fragade jag om stovlarna var bra. Tydligen ar det ju lite mode i det har med gummistovlar ocksa, vilket jag verkligen fick veta av henne ocksa. For det forsta hon sa var "mamma, de flesta hade de dar dyra stovlarna du vet, som kostar 1200 kronor och som jag inte fick kopa, det var bara en till som hade samma som mig, de som ar billigare."

Ja, vad ska man saga. Jag skulle aldrig kopa ett par stovlar till min 12 ariga dotter for 1 200 kronor, det skulle kannas helt fel och som att nastan lura henne att tro att det ar en sjalvklarhet. Herregud, hennes fotter vaxer ju dessutom. Jag och min kara man ar inte pa nagot satt snala mot vara barn, har aldrig varit. En del skulle kanske till och med saga att de ar lite bortskamda, och det ar de kanske ocksa och det ar ju sjalvklart vart fel i sa fall.  Vi koper garna bra klader som haller och om vi vet att de ska anvanda dem mycket och i speciella sammanhang sa satsar vi garna pa bra kvalitet.

Men det ar just det har som jag menar, om vi infor skoluniform sa behover inte barn ga omkring och jamfora sina kladmarken och hur mycket deras klader kostar. Nu kanner jag att jag ar trygg i detta och faktiskt kan forklara for Julia varfor jag inte vill satsa pa ett par moderiktiga gummistovlar for 1 200 kronor utan att jag dar valjer ett billigare men minst lika bra alternativ, och hon forstar och haller med. Men det finns valdigt manga ungdomar som kanske inte ar lika trygg som Julia, de forstar inte alls varfor det ska vara just de som alltid far kopa de billigaste alternativen medan deras kompisar glanser runt i markesklader for tusentals kronor. 

Hittade nedanstaende angaende debatten om att fa bort markeshysterin bland ungdomar i Schweiz.

http://www.bgf.nu/ij/schw4.html

Lite bilder pa olika skoluniformer

Sa har motte man manga pa gatorna, Malaysisk high school uniforms for public school.



En annan vanlig uniform i Malaysia, kanske den man oftast motte. 

File:Malaysia Primary School Girls.jpg
Eller sa har, primer school elever i en public school, ocksa i Malaysia


Gossip Girl Cast
Det kan ju ocksa vara riktigt snyggt med uniform, som har i Gossip girls..
I USA ar det fler skolor som har skouniform, dock kanske fortfarande mest pa 
de privata skolorna. Men jag har last att det blir fler och fler public schools aven dar,
framst i storstadsregionerna.




 


Lite skillnad i forberedelser

Laste en artikel i Svenska Dagbladet for nagot ar sedan som handlade om en tjej som bott utomlands och sedan flyttat hem till Sverige igen. Enligt henne brukar utlandssvenskarna kalla hemkomsten for hemsk-komsten. Nar jag laste artikeln forstod jag inte riktigt vad hon menade, men det gor jag nu.

Innan vi flyttade till Malaysia hade vi planerat allt minst ett ar innan vi flyttade. Vi hade last pa om landet, vi hade kollat upp skolor, boende, forsakringar, ekonomin, ja allt var otroligt valplanerat och ingenting lamnades at slumpen. Vi reste till och med dit en gang innan for att reka allt pa plats, ja Par var forresten dar flera ganger. Sa nar vi val kom till landet sa kandes det inte alls sarskilt svart nagonting, vi var val forberedda. 

Nu nar vi nu flyttade hem igen gick allt valdigt snabbt, eftersom det handlade om att avbryta allt i forvag pa grund av halsoskal. Det ar klart att vi hade ett litet tag pa oss innan vi flyttade, men absolut inte i narheten av hur mycket vi planerade innan vi flyttade ut ur Sverige. Dessutom var ju detta ocksa en helt annan situation som kanske var lite turbulent for oss alla. Och kanske misstog vi oss ocksa pa hur allt skulle vara.

For det ar ju sa att man tror att bara for att man flyttar hem till sitt hemland igen sa ar allt mycket lattare. Det kan nog manga utlandssvenskar skriva under pa att det inte ar. Bade kanslomassigt och rent praktiskt.

Men allt det praktiska ar nagot som man later ta sin tid, det ar nagot som maste goras och aven om man tycker att mycket tar lite val lang tid sa vet man ju att till slut ar man tillbaka i allt. Atminstone nar det galler skolor, jobbet, forskringssystemet och allt det dar som tillhor den vanliga vardagen. Det tar tid men ar lattast. 

Det ar varre med det kanslomassiga, det tar nog langre tid, och ar ocksa betydligt svarare att hantera. Alla vi som kommit hem efter att ha bott utomlands tror jag genomgar ett slags sorgearbete som maste fa ta sin tid.  

Nar man kommer hem sa ser man hur alla ens nara och kara lunkar pa med sitt och att det egentligen inte har hant sa valdigt mycket under tiden man varit borta. Sjalv sa har man varit med om massor och har enormt manga upplevelser inom sig, bade positiva och negativa. Man har mott manniskor som man aldrig annars skulle ha mott, sett platser som man kanske annars aldrig skulle fa se, ens barn har fatt uppleva en otroligt massa och tillsammans ar detta erfarenheter som man egentligen inte har nagon att dela med sig till. 

Nar vi skulle aka hem till Sverige den forsta sommaren sa var det manga med stor erfarenhet av att bo utomlands som sa till oss att vi inte skulle forvanta oss att nagon ar speciellt intresserad av vad vi har varit med om eller kanske ens fraga oss om nagot. Skulle nagon fraga sa ar det bara nagra snabba fragor och borjar du utveckla allt sa drar de oronen at sig och slutar lyssna. Daremot var det manga som sa att de som varit och halsat pa mojligtvis har storre intresse av att veta mer, och det stammer kanske lite. 

Sjalv ar jag ju en nyfiken person och jag ar ocksa en pratglad sadan som garna vill dela med mig av allt jag varit med om och sett, darfor har ocksa den har bloggen varit till stor hjalp genom att jag dar fatt beratta om allt och visat bilder fran alla mojliga moten och platser, nagot som kommer att vara ett minne for livet.

Det har kan ju lata som om man vill vara for mer an andra, elller kanske rent av ar lite dryg. Manga kanske tanker att "varfor lyssna pa detta, hon vill val bara beratta for att skryta". Kanske ar det drygt eller valdigt osvenskt att vilja beratta om saker som for manga ar okant och som manga heller kanske aldrig kommer att fa vara med om, namligen att fa mojligheten att bo utomlands och uppleva en helt annan kultur.

Men jag tror anda att det ar viktigt att alla de hemvandande svenskar har kanaler dar de kan ventilera och bearbeta allt. For jag kan saga att det ar omvalvande att flytta hem. Mycket mer an att flytta ut fran Sverige.

Det var en man pa ett stort svenskt internationellt foretag som sa en bra sak i ett av Sweas (natverket for svensktalande kvinnor som bor eller har bott utomlands) tidning Forum, "dessa kvinnor som tar med sig Sverige ut i varlden och sedan tar med sig varlden hem ar en enorm tillgang och den basta PR ett land kan ha".

Men trots att vi nu sitter i ett hus ett tag till som ar tomt pa mobler, inget internet, ingen TV annu, ingen fast telefon, massor av byrakrati och med ett steg fram och tre steg tillbaka sa skulle jag sjalvklart gora om allt igen. Nu vet vi ju ocksa vad man skulle kunna gora battre till nasta gang.

Jag kanner ocksa att jag utvecklats enormt och aven om jag ar precis samma person som flyttade sa ar jag samtidigt en helt annan manniska. En marklig kansla att kanna sa, men sa ar det. Jag har fatt perspektiv, ser mer nu vad som kanns viktigt i livet och vad som ar vart att slosa energi pa. En av de viktigaste sakerna som jag kanner ar att jag ser annorlunda pa mitt Sverige nu, detta fantastiska land som har sa otroligt mycket att se och uppleva, inte alltid ar perfekt eller centrum for universum. Man kan faktiskt gora saker pa helt andra satt an vi svenskar ar vana vid och det fungerar det ocksa, kanske inte likadant och lika effektivt, men det fungerar.


Men mina upplevelser kommer jag att ha kvar och jag forvarar dem
med stor gladje. Har ar jag i pa Java i Indonesien och den underbara
staden Yogyakarta som av invanarna kallas Yogya. Vi ska precis titta
pa Borobudur, ett flera tusen ar gammalt Buddhistisk tempel. Jag ar
ju som alla vet redan foralskad i Malaysia. Men ett land som satt stora
spar i mig och som jag kommit att tycka minst lika mycket om ar just
Indonesien. Har finns massor av spannande och mytomspunna saker
att upptacka, sedan ar manniskorna enormt gastvanliga och snalla. Har
forresten en indonesisk van som precis flyttade hem till Indonesien fran
Malayisa, och jag har lovat att halsa pa henne och hon har lovat att
guida oss runt pa lite roliga och udda stallen.


Allt ar inte battre i Malaysia

Jag haller pa att tappa talamodet pa det Malaysiska banksystemet. Blev lite lattat nar jag laste min kara KL vanninas blogg http://cederkvist.blogspot.com/ om att aven hon som ar en luttrad och mycket duktig ekonom ocksa kan tappa lite av sitt annars sa uthalliga talamod efter manga ar i Malaysia. Hon arbetar som ekonomichef pa ett foretag i KL och ar dessutom sedan manga ar KL Sweas ekonomiansvarige.  

Jag har i stort sett sedan vi flyttade till Sverige for tva veckor sedan forsokt pa ett sa snabbt satt som mojligt fora over pengar fran vart konto i KL till en annan persons konto i Sverige. Jag kan saga att det borjar ga mig riktigt pa nerverna. Det ar ett steg fram och tva steg bakat, nar man da inte kan overfora hela summan i ett svep. Nar man val sitter dar och tror att allt ska fungera sa far man upp pa sin bildskarm att "forsok senare eller du har uppfyllt din kvot av transaktioner for dagen". Eller som oftast, "tyvarr ar systemet ur funktion just nu, forsok senare". Detta senare, ja det kan vara ganska lange och ofta.

Sa fort alla inbetalningar mm fran Malaysia ar klara sa kommer vi sjalvklart att avsluta alla konton dar och fortsatta med vara mer "utvecklade" svenska bankkonton. Jag kanner precis som Anki i sin blogg att det verkligen kanns som stenaldern nar man har med en bank i Malaysia att gora. Att sedan forklara for de som ska ha pengarna att det verkligen fungerar sa har ar inte latt, kanske tror de att jag forsoker luras eller nagot, da jag egentligen inte tanker pa annat an att fa detta ur varlden. Verkligen moment 22.

Redan nar vi flyttade till Malaysia tyckte vi att det var valdigt krangligt med banksystemet. Vi kunde exempelvis aldrig betala var hyra pa en enda gang, utan vi fick dela upp den pa flera ganger. Man hade namligen en limit pa hur stora summor och antal transaktioner man fick utfora per dag. Sedan gick inte heller alla rakningar att betala over internet, sa ibland fick man lugnt sta i ko pa posten i nagon timme for att betala en rakning pa kanske 6-7 kronor. Det kraver sin man i talamod, och ibland tryter det kan jag lova.

Sa nar det galler banksystemet, 1-0 till Sverige, fast det ar klart, att det ar en sjalvklarhet for oss som lever i ett val utvecklat industriland sedan manga manga ar. Malaysia har kommit pa slutet, och utvecklingen har visserligen gatt oerhort snabbt och gor det fortfarande, men landet har kanske inte hunnit med pa alla plan.

For att overga till en riktig framgangssaga sa vill jag att ni laser gardagens inlagg fran min kara bloggvan Kim Kimselius om hennes debut som forfattare. En underbar lasning om en fantastisk forfattare och manniska.
http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ Las och njut!

Nu haller jag tummarna for att vart internet hemma ska fungera snart. Jag vill verkligen borja arbeta for fulla muggar just nu, och for att kunna det behover jag internet och fast telefon. Nar det galler detta med att snabbt fa internet installerat sa maste jag saga att har gick det betydligt snabbare i Kuala Lumpur. Fast dar ar ju lonekostnaderna inte som har, sa servicenivan ar betydligt hogre.

Nu ska jag ga in och titta om nasta overforing ar ok. Puh!

Alla ni som efter en lang dag kan komma hem och slanga er ner i soffan....njut av det!!! Jag kan saga att nar man ingen soffa har, inga andra mobler heller for den delen...da langtar man verkligen efter just det dar momentet att fa slanga sig ner och bara slappa i en skon och harlig soffa.


Pendlare i Stockholm behover talamod!

Stockholmarna ar ett taligt folk maste jag saga. Varje morgon sedan vi kom till Stockholm har vi akt vara tva stationer fran Alvsjo pendeltagstation till Stockholms Central. Det tar inte manga minuter, atminstone bor det inte ta manga minuter. Men nastan varje morgon har det varit forseningar pga fel pa ledningar, dorrfel, motande tag maste passera, vagnfel, nedriven kontaktledning, for lite strom sa att man maste stalla in tag eller nagot annat fel. Darinne i tagen sitter da alla dessa pendlande manniskor pa vag till skola och arbete och lyssnar lugnt pa sin ipod eller laser sin Metro. De ser ut att ha givit upp, det ar sa har det ska vara nar man pendlar i Stockholm, bara att gilla laget sa att saga. Men det tycker inte jag, och jag tror anda att manga med mig ocksa haller med.

Jag tycker det ar skandalost att inte pendeltagstrafiken kan fungera battre. I Sverige skryter vi med att vi har sa otroligt bra kommunala kommunikationer, och det har vi ju ocksa, och det ar nagot vi verkligen ska varna om och som vi absolut inte ska dra ner pa eller spara pengar pa. I Stockholm behover fler aka kommunalt och farre aka bil och da maste vi ocksa mota upp detta. Men sa lange man inte atgardar problemen sa kommer fler och fler valja bort kommunala medel till forman for bilen. Sa lange man forsoker spara pengar med daligt underhall och material sa kommer ju standigt dessa forseningar och problem kvarsta. Pendeltag ar ju oerhort snabbt och effektivt om de fungerar, dessutom miljovanligt. Nagot att verkligen kampa for.

Att jag tar upp detta beror pa att jag och Julia igar morse nastan holl pa att missa hennes utflykt till skargarden. Vi satt pa pendeltaget mellan tva stationer och kunde naturligtvis inget gora. Vi startade ocksa i god tid hemifran sa att vi verkligen skulle ha marginal. Men den marginalen krymte och till slut bidde inget kvar, men efter en rusch med tung packning sa lyckades vi med nod och nappe komma innan alla akt ivag. 

Annars ar det ganska bra idag, Stockholm visar sig fran sin allra basta sida med solsken och bla himmel. Traden borjar sakteliga skifta farg och luften blir lite kyligare for varje morgon.



Valspurt!

Helgen har varit riktigt rolig, och jag ser nu annu mer fram emot att vi sa smaningom ska fa till nagon slags varadag har ganska snart. Annu ar det valdigt mycket som ar provisoriskt och det ar ju inte sa dar jattekul att vakna upp och varje dag och ater paminnas om att att huset fortfarande ar tomt pa vara mobler.

I fredags at vi som sagt kraftor hemma hos Pars bror med familj, farmor var ocksa dar, och det var riktigt riktigt gott. Som vanligt hemma hos denna familj hade det bullats upp med diverse godsaker och nar vi sa smaningom akte hem var vi sa matta och belatna att vara hjarnor hade somnat. Jenny som var sa snall och korde oss hem fick ta lite extra svangar pa grund av att vi inte riktigt hade koll pa alla sma vagar. Men tillhor man "team vilse" ar det naturligtvis en ganska vanlig situation. "Team vilse" kom till i Malaysia da jag och min besattning i bilen allt som oftast akte vilse, och Par och hans besattning fick snallt vanta in oss pa alla mojliga stallen runt om i Malaysia.

I lordags at vi lunch hemma hos Elisabeth Backstrom, en hemvandare fran Kuala Lumpur. De bodde i ett fantastiskt hus, som de haller pa att renovera sa vackert. Vi satt och pratade om allt som har med hemflytten att gora, och man kanner faktiskt ett stort slaktskap med alla sina gamla vanner fran KL. Vi har sa mycket inom oss och det ar sa manga upplevelser som kanske ar lite svara att forsta for de som inte varit med om att forst bryta upp fran Sverige, och sedan bryta upp fran det land man bott i for att sedan komma hem igen. Det kandes ocksa lite skont att se att det finns andra som haft samma kaos som vi har just nu, och att det blir battre efter ett tag.

I gar kom Liz och Bengt forbi och tittade pa det tomma huset vi bor i. Liz, som jag kallar for min amerikanska syster, kom till Sverige som utbytesstudent och bodde hemma hos mina foraldrar for massor med ar sedan efter det att min syster bott i hennes familj i USA i ett ar. Vi har genom aren umgatts valdigt mycket och det roliga ar att vi nu kommer att bo valdigt nara dem, vilket kanns sa kul eftersom vi bott langt ifran varandra i flera ar nu.

I morse akte Julia ivag pa en tredagars overnattning med skolan. De skulle till Vassaro i Stockholms skargard och Julia var valdigt laddad infor detta, trots en lite jobbigt rinnande nasa. For henne betyder det mycket eftersom hon ar ny i klassen och en sadan har tur brukar ju innebara att man verkligen lar kanna varandra.

Just nu ar det bara politik har i Sverige. Det ar valspurt och nu tar man till alla medel som gar for att ragga fler roster i sista minuten. Egentligen har jag inte foljt valet sa mycket som jag brukar gora, och mycket beror pa att vi inte har TV och da inte kunnat se nagra debatter, men sjalvklart laser jag tidningar.

Det som skrammer mig mest i valrorelsen ar Sverigedemokraterna, SD, och om de pa nagot satt skulle komma att bli vagmastare. Jag vill inte bo i ett land som pa det minsta satt skulle styras av manniskor med dessa asikter, aven om det bara skulle vara nagra fa stolar som de sitter pa. Dessa manniskor ar jag radd for, jatteradd.

Kan ocksa saga att vi langtar oerhort mycket efter var container, jattemycket! 


 

Mediabrus

Vi har ju ingen TV just nu, jo vi har en TV, men vi kan bara se pa dvd filmer. Egentligen ar det ganska bra, for annars kanske vi hade sappat forbi den nya dokusapan som hade premiar igar. I stallet sag vi pa en riktigt bra film, Flickan, som manga av er sakert redan sett, men om ni inte har det kan jag verkligen rekommendera den.

Den nya dokusapan "Kungarna av Tylosand" har jag da inte sett, bara last om. Egentligen ska man ju inte ha asikter om nagot man inte vet nagot om eller har sett, men jag kan ju alltid prata generellt om fenomenet TV och hur unga hungriga tejejer och killar gor allt for att fa nagra timmar i det eftertraktade och genomslagskraftiga mediet.

Nar jag och fotografen Alexander Savic' for ett par ar sedan skulle gora ett reportage om ungdomar i Norrkoping blev jag ganska radd och ledsen. Reportaget skulle handla om varfor det blivit sa vanligt med harda ord och dalig respekt for varandra pa skolor runt om i Sverige. Varfor man kan kalla varandra for hora, bogjavel, peddo eller ropa "ga och do din djavul" utan att blinka och sedan tycka att det ar helt okey.

Det var en valdigt trevlig dag vi hade med alla ungdomar som da gick i hogstadiet, de var valdigt oppna och berattade oppet om hur klimatet bland unga ar. Faktum var ocksa att manga berattade for oss efterat att de ocksa madde daligt och att de tog at sig, men att det inte gick att gora sa mycket at problemet. Att ga till larare eller nagon vuxen pa skolan var inte aktuellt, da skulle allt bara bli varre.

Det var ocksa skrammande manga som berattade att de blivit utsatta for saker pa natet. Da pa den har tiden var det Bilddagboken som gallde, och flera hade fatt bilder pa sig sjalva upplaggda med diverse texter som de inte alls gillade. Ocksa har var det lite svart att gora nagot, samtidigt som man lider, sa vill man ju ocksa vara cool.

Idag ar vi valdigt manga som anvander Facebook, det gor jag ocksa. Jag tycker att det ar fantastiskt att man kan halla kontakten med sa manga nya och gamla vanner och dessutom kan alla vara spridda over hela varlden. Jag tycker ocksa att det ar kul att lagga upp bilder och jag tycker sjalvklart att det ar roligt att titta pa andras album. Det ar ett natverk som idag ocksa bade politiker och foretag anvander friskt som en del i sin markandsforing.

Men jag tycker samtidigt synd om valdigt manga unga som inte satter granser for vad de lagger ut och hur de anvander detta natverk. Det ser valdigt billigt och hemskt ut nar man vecka efter vecka lagger upp den ena efter den andra festbilden dar man sjalv och kanske hela vanskapskretsen ligger helt utslagna. Det har ju egentligen heller inget las- eller tittarvarde, ganska trist och trakigt. Vad man heller inte tanker pa ar att allt detta kanske en dag kan anvandas emot dem, exempelvis nar man soker jobb.

Idag nar vi har ett mediasamhalle med sa otroligt manga olika mediakanaler sa borde kanske vett och etikett inom medialandskapet vara ett obligatoriskt amne i skolan redan fran ganska tidig alder.

Nar jag var tonaring sag det absolut inte ut som idag nar det galler mediautbud. Da fanns TV 1 och TV 2 och naturligtvis tidningar och lite reklam. Idag fullkomligt sprutar det ut nya medier och vara stackars unga har inte en chans att salla eller ens vila fran allt brus som fullkomligt ramlar over dem.

Vad vill jag saga med detta inlagg? Jo, att idag har sa valdigt manga en enorm vilja att synas till varje pris. De flesta nya medierna gor det ocksa lattare for oss och vi ar manga som utnyttjar det. Vi vill vara med och vi vill visa att vi hanger med och att vi faktiskt lever ett helt okey liv med allt vad det innebar. Vi vill visa att vi ar upptagna och att vi har vanner. Helt enkelt att vi, som mina tjejer sager, "har ett liv". Ja, till mig sager de kanske mer: "skaffa ett liv mamma"!

Jag ar sjalv paverkad av allt detta. Ni ser ju, jag bloggar, ar aktiv pa Facebook och ar om det fungerar som det ska nastan alltid uppkopplad. Men skillnaden mellan mig och manga unga ar att jag ar ganska noga med vad jag skriver och vad jag lagger upp for bilder. Ingenting far bli for privat, och jag skulle aldrig hanga ut nara och kara.

Sa for att aterga till vart reportage och alla ungdomar vi intervjuade. Jag ljuger inte nar jag sager att mer an halften av de vi pratade med hade som sin allra hogsta onskan att fa vara med i TV. De skulle mer an garna stalla upp i en dokusapa oavsett vad det var for innehall. Da fick man ju en eventuell gratisbiljett in i kandisvarlden. Och kand, det ville manga bli. Bland manga ungdomar ar det namligen ett yrke, ett yrke som flera TV kanaler hjalper till att utbilda i. Det ingen bryr sig om ar hur du blivit kand och for vad, bara du blir kand.

Nar jag var liten ville jag ocksa bli kandis ska jag erkanna, men da handlade det mer om att jag ville bli kand for nagot bra jag gjort, en varldstjarna i simning eller i slalom stod valdigt hogt upp. Nu blev jag ju varken det ena eller det andra, men jag ar ratt sa nojd med livet i alla fall.

Ska jag dessutom skryta lite om mitt lilla "kandisskap" sa las under forsta bilden nedan:


Har sitter vi pa KLIA, Kuala Lumpurs International Airport, som vi gjort
sa manga ganger for att bada flyga hem till Sverige och alla resor vi
gjort under var tid i KL. Mellan mig och Julia sitter Nobue Nukui Jansson,
en japanska fran Tokoy som ar gift med en svensk man och bor i KL. 
Innan detta mote hade vi aldrig traffats och gissa hur vi fick kontakt? 
Jo, hon fragade mig i kon till sakerhetskontrollen om jag var Eva Linder?
Ja, sa jag och trodde att hon skulle bli arg for att vi smet lite i kon. 
Det visade sig att hon laser min blogg! Hon visste massor om mig och om
vara resor och vart liv i Kuala Lumpur.  Jag blev bade rord och stolt.
Sa for att aterkoppla till inlagget, nu ar vi vanner pa FB ocksa.
Vi traffas forhoppningsvis i mars nar jag ar tillbaka i KL.


Har i Stockholm finns inte Starbucks, men vi har nu hittat nya stallen..


Har sitter jag pa Wayne's Coffee...


tillsammans med Julia efter skolan...man far inte plocka bort goda vanor!


Alla borde vara som barnen

I morse blev jag pa riktigt bra humor. Kanns lite skont att skriva lite positivt efter gardagen nagot ledsna inlagg. Nar jag stod och vantade pa bussen kom en hel forskoleklass, jag skulle kunna tanka mig att de var runt 6 ar. De gick uppstrackta och med valfyllda ryggsackar hangande pa de sma kropparna.

Jag satt pa banken, och helt plotsligt kom det en pojke fram och sa att han ville satta sig bredvid mig. Vi borjade sprakas vid och han berattade att de skulle till Rosendals tradgardar pa Djurgarden. Efter bara nagra sekunder hade jag hela skolklassen omkring mig och alla berattade de vad de hade med sig i matsacken. De flesta hade pannkakor eller plattar. De skrattade och fragade vart jag skulle, och hur gammal jag var. Ja, sadant dar som vi vuxna inte tors fraga nar vi star och vantar pa bussen. Jag fick ocksa reda pa vad flera av barnens syskon hette och vad de gillade pa TV. Vi hade en riktigt trevlig stund, sa dar lattsamt och uppsluppet.

Tank om vuxna ocksa kunde vara lite mer spontana och vaga le och byta nagra ord sa dar pa vagen. Jag tror eller jag vet att det skulle bli mycket roligare da. Men det gor vi inte, vi ler sallan nar vi stressar mellan jobb och hem, vi ler valdigt sallan nar vi ar i det offentliga rummet. Varfor ar det sa? Vad ar vi radda for?

For nog ar det lite konstigt att vi svenskar som blir sa himla stojiga, skojiga och ibland ocksa stokiga nar vi dricker alkohol var an vi ar runt om i varlden inte vagar leva ut ens en brakdel av det i vart nyktra allvarliga och seriosa vardagsliv? Varfor tar vi oss sjalva pa sa stort allvar och skiljer sa mycket pa vardag och fest?

Jag har funderat mycket over det nar jag bott i Asien. Dar har man fortfarande i mangt och mycket barnasinnet kvar, och det ar det mest naturliga i varlden. Marie, min kara cirkusvan, kommenterade for nagon dag sedan att det berodde pa att vi sag annorlunda ut i Asien, och det var darfor folk var trevliga mot oss. Sjalvklart stammer det delvis, men inte helt.

I Asien AR man betydligt mer spontan an har i Sverige och Norden, aven mot varandra. I Kuala Lumpur, som ar en enormt mangkulturell stad med manniskor fran hela varlden sa ar man van vid vita europeer sedan manga manga ar tillbaka. Sa det ar ingen jattehandelse nar en blond svensk kommer gaende. Men man ar nyfiken pa andra kulturer och pa manniskor fran andra lander. Valdigt nyfiken. Vilket vi svenskar egentligen inte ar, och som ar valdigt trakigt. Vi tycker om kulturskillnader pa var semester, da ar det pittoreskt, men sa fort vi kommer hem till Sverige sa forsvinner var nyfikenhet. Jag vet att jag generaliserar, men det ar precis sa jag upplever det.

For att aterga till morgonens harliga mote med alla spontana 6 aringar som gjorde att min dag borjade med sa manga skratt sa tycker jag att alla borde prova med att spontant le mot nagon annan eller kanske rent av starta en liten konversation. Jag hoppas innerligt att det blir ett bra mote, men jag ar inte helt saker pa att det blir sa. Vi svenskar behover nog kanske trana pa spontanitet och oppenhet lite mer.




Gud, jag langtar - men efter vad?

Jag kan inte ra for att jag idag kanner att luften totalt gatt ur mig. Ingenting fungerar och allt tar en evig tid. Sedan ar det ocksa svart att satta ord pa alla kanslor som fullkomligt snurrar runt inom mig. Jag trodde aldrig att en flytt hem till sitt hemland skulle innebara sa mycket byrakrati och att allt skulle ta sa otroligt lang tid. Jag visste i och for sig att flytten hem till Sverige skulle innebara massor med blandade kanslor, men att de rusar upp och ner hela tiden, det ar ganska jobbigt.

I morse kom det som jag trodde skulle komma efter att vi bott nagra manader i Malaysia men som uteblev dar, men som kom har i Sverige med full kraft emot mig. Hemlangtan, en langtan som jag heller inte kan satta exakta ord pa egentligen. Nu vet jag ju inte om det ar langtan till ett mer "normalt" liv har i Stockholm eller om det verklligen ar sa att jag langtar tillbaka till Malaysia sa otroligt mycket att det varker i hela kroppen.

Det hela kulminerade ocksa nar jag laste ett sms som jag fatt fran var underbara maid Linda. Hon som var hos oss nastan fran forsta borjan och som kom att bli som en i familjen. Det kandes tufft, for jag saknar henne enormt. Inte bara som den hjalpreda hon var, utan som manniska. Den sista tiden i KL tycker jag att vi kom varandra ganska nara och hon berattade sa mycket om sig sjalv och den ganska tuffa bekgrund hon haft. Nu skrev hon att hon hoppades att allt gatt bra for oss och att vi nagon gang i framtiden kanske mots igen. Vilket jag inte tror att vi kommer att gora, hon ska flytta hem till Filippinerna till jul efter manga ar som maid i Kuala Lumpur. Men vi har hennes mailadress och jag kommer verkligen att forsoka halla kontakten.  

Det kanns ocksa otroligt tufft att sitta i ett ganska tomt hus dar varken TV eller internet fungerar. Nu ar ju det tillfalligt och ett lyxproblem, jag vet, men det paverkar anda oss alla. Jag haller verkligen tummarna for att det ska fungera ganska snart. Trodde ocksa att allt detta skulle ga snabbt har i Sverige, men tyvarr, nar man bestaller helt nytt sa tar det sina veckor har jag fatt till svar. Jag har borjat fa full forstaelse for alla invandrare som kommer till Sverige, herre gud, for dessa maste det ju vara hemskt i borjan.

Det som egentligen ar varst ar att det bara ar de som sjalva varit med om en hemflytt fran ett annat land som egentligen forstar hur det kanns. Sa det finns inte sa manga i narheten som man kan dryfta sina problem och tankar med. Men jag vet ju att allt kommer att bli bra snart och nar alla pusselbitar kommer pa plats sa smaningom kommer jag att se tillbaka pa detta som en vardefull erfarenhet. Nu vet vi ju ocksa vad vi ska gora nasta gang som kanske inte var sa bra den har gangen.

Det som ar roligt ar ju alla de erfarenheter och upplevelser som vi har med oss i bagaget, det kanns skont att plocka fram dessa bilder lite da och da nar allt kanns motigt och valdigt tungt. I morgon ska jag dessutom traffa en kompis fran Kuala Lumpur, Aase, som bor bade i Stockholm och i KL. Hon och hennes man har ett produktionsbolag och de har gjort flera fantastiska TV program om det goda livet, som gatt har hemma i Sverige. Jag ska skriva mer om det senare. Jag och Aase har ocksa ett litet projekt pa gang som jag ska skriva om senare. Det ska bli riktigt roligt att traffa henne i Stockholm, vi har tidigare bara traffats i KL.



Men det ar klart, ingen kan ju saga annat an att vi flyttat till en av Europas vackraste stader!






Stockholm - en vacker stad

Trots att allt ar ganska upp och ner just nu sa kanns det anda ganska bra att vara hemma i Sverige. Sjalvklart langtar jag tillbaka och verkligen ser fram emot den dag jag ska stiga pa planet med destination Kuala Lumpur igen. Men tills dess galler det att se allt det possitiva med att vara i Stockholm och Sverige.

Bade Emelie och Julia stormtrivs pa sina skolor och bada tycker att det inte ar sa stor skillnad mot KL, deras klasskompisar kommer fran alla mojliga hall. Det viktigaste ar ju ocksa att de bada trivs. Par tycker ocksa att det ar riktigt roligt att vi hamnade i Stockholm, hans hemstad som han verkligen alskar. For Stockholm ar verkligen vackert och har sa mycket att erbjuda och upptacka.

Som i forra veckan nar jag skulle hamta Julia pa hennes skola, da jag helt plotsligt ramlade in pa ett jattemysigt stalle pa Upplandsgatan, en Persisk restaurang och cafe' med en rolig personlig touch. Det var ett persiskt par som drev detta "kryp in" stalle och jag fick sa bra kontakt med kvinnan att jag helt glomde bort att jag skulle hamta Julia. Hon bjod mig pa nybakad persisk kaka och vi pratade om Sverige. Jag berattade att jag precis kommit hem efter att ha bott i Malaysia och da blev hon jattenyfiken, och vi pratade Malaysia ett tag. Efter en stund kom vi in pa det valdigt typiska for oss svenskar, och det ar att vi oftast blandar ihop Iran och Irak. Hon var fran Iran, men oftast trodde svenskar att hon pratade arabiska och inte persiska, att hon var fientligt installd till europa och USA och att hon ocksa var fundamentalist. Jag har ju hort det forr, och blir egentligen lika forvanad varje gang, men ocksa ledsen over att vi inte tar redan pa mer fakta. Julias basta kompis i Norrkoping kom ocksa fran Iran, och hennes mamma berattade precis samma sak. 

Det var i alla fall en trevlig stund vi hade, och jag lovade henne att jag sjalvklart ska komma tillbaka. Nasta gang tar jag med mig flera, for dessa sma undangomda stallen ar oftast de trevligaste. Da ska jag ta lite bilder ocksa.

Julia, jo da, vi hittade varandra efter ett tag, vi var lika sena bada tva. 



Har ovan ar Kungsholmens Gymnasium dar Emelie nu gar IB.



Rödabergsskolan

Och har ovan ar Julias Rodabergsskolan, dar hon gar i 7B. Lite liten bild, den enda jag hittade.





Solstolsmys

Jag forstar att det ar lite irriterande for alla er som laser min blogg att det fattas prickar, men vara barbara datorer har inga. Var stationara dator som har prickar, ar ute pa havet och beraknas komma om ett par veckor. Tills dess far alla sta ut med att lasa utan prickar.

I gar hade vi i alla fall lite mys hemma i vart hus i Alvsjo. Riktigt mysigt att sitta i solstolar och titta pa en dvd. Vi sag "Snabba Cash", en ganska skrammande historia om hur huvudpersonen i filmen dras djupare och djupare in i kriminalitet for att kunna matcha sina rika vanner i Stockholms innekretsar.

I dag har vi tagit oss in till Stadsbiblioteket for att kunna anvanda internet och veta att det fungerar till 100%. Det ar alltid ett stort problem vid flytt, men vi hoppas att det ska borja fungera hemma ocksa redan nasta vecka. Da hoppas vi ocksa kunna ha ett fast telefonnummer. 

For er som nu sitter i KL och laser bloggen, kan jag meddela att har i Sverige ar det mycket valsnack just nu. Overallt mots man av valaffischer och valstugor. Valarbetare star vid varenda T-banestation och ska forsoka varva roster med broschyrer och ett leende. Tidningarna fylls av kommentarer och analyser. Ni som inte har rostat annu, glom inte bort det! Jag tycker att det ar viktigt att rosta, det ar en sjalvklarhet for mig att varna om demokratin och allas var ratt att rosta fram de som vi vill ska styra vart land.

Jag hoppas ocksa kunna lagga upp lite bilder i bloggen snart, for det blir som sagt betydligt roligare att lasa da.


Herregud vad vi fryser!

Nu ar vi i Sverige och Stockholm. Hur det kanns? Jag maste erkanna att det kanns valdigt blandat och det ar manga kanslor och tankar som dyker upp  hela tiden. Vi har ju inte varit borta sa jattelange, men anda ar det sa mycket som man glomt bort eller fortrangt och som far en att kanna sig valdigt frammande i sitt eget hemland.

Fortfarande vantar vi pa att fa bekraftat fran olika myndigheter att vi ar aterinskrivna i den svenska rulliansen. I huset ar det minst sagt minimalistiskt med nastan inga mobler alls. Till fotoljer i vardagsrummet har vi solstolar, vilket i och for sig for tankarna till Malaysia. For har hemma i Sverige kan man absolut inte sitta utomhus i nagot sadant for det ar rent ut sagt svinkallt. Vi fryser som vi aldrig gjort tidigare och ar omslutna av tacken nar vi sitter framfor TV:n. Fast vi ar oerhort tacksamma mot min svagerska Catrine och hennes foraldrar Lisbeth och Borje som lanat ut det mesta i koksvag till oss. Tusen tack!

Jag ser nog sakert lite bortkommen ut, for det ar manga som kommit fram och fragat om jag behover hjalp med att hitta ratt i buss- och tunnelbanenatet. En var till och med sa trevlig att han halsade mig valkommen till storstaden! Stockholm ar ju for alla Stockholmare en stor stad, en metropol, inget ar som Stockholm, varldens medelpunkt!

Jag trivs ocksa i Stockholm, har alltid alskat denna otroligt vackra stad som fullkomligt glittrar, sarskilt under sommartid. I Sverige ar nog ocksa Stockholm den mest mangkulturella och mest spannande staden och for oss kandes det som det enda alternativet nar vi skulle komma hem till Sverige igen. Det kan lata drygt, det forstar jag, men jag vill verkligen att mina barn ska fa fortsatta att leva i mangfald och oppet sinnelag och da tror jag att Stockholm ar det ratta i Sverige. Har finns ocksa de skolor som bast kan erbjuda det.

I gar var det forsta dagen for Julia pa Rodabergsskolan, och hon fullkomligt sprudlade av gladje nar jag motte upp henne. Hon berattade om sin klass som bestod av elever fran varldens alla horn, och om flera som precis som hon sjalv kommit hem fran en utlandsstationering. Nar jag fragade hennes mentor om hon var den enda som var sen till skolstart sa berattade han att det rullar in elever lite da och da nu under september manad. Julia tyckte att det kandes ungefar som pa ISKL i Kuala Lumpur.

En annan sak som ar slaende och som jag egentligen aldrig tidigare tankt pa ar att alla ser valdigt lika ut har i Sverige och Stockholm. Ja, en del sticker ut lite mer an andra, men pa det stora hela sa ser alla tonaringar precis likadana ut i klader och stil, alla medelalders foljer ungefar samma koder och de aldre skiljer sig inte heller mycket fran varandra. Ratt slatstruket faktiskt, och lite gratt och trist. Jag ska inte saga sa mycket for jag marker faktiskt sjalv hur jag valjer bort de klader jag hade i KL och borjar mer och mer anvanda de som jag far for mig passar mer har i Sverige. Mina kara tonaringar har som sagt ocksa varit lite orolig over min garderob och sagt att jag inte kan satta pa mig "Malaysia stilen" i Stockholm. Nu ar det ju i och for sig sa otroligt kallt har ocksa sa mycket gar ju bort bara darfor, vilket ar synd.

Jag har ju tidigare skrivit valdigt mycket om hur jag blivit bemott i Malayisa, alltid med ett leende och med en nyfikenhet som jag kommit att alska. Har i Stockholm ser man inte sa jattemanga leenden, inte heller ar sarskilt manga nyfikna heller, far jag i alla fall for mig. Kanske har jag fel, men det aterstar att se.

Nar vi akte taxi fran Arlanda till vart hus som vi ska hyra sa pratade vi mycket med chaufforen som var fran Polen. Han hade bott har i Sverige i 33 ar men fortfarande kande han sig som en framling och invandrare. Ganska skrammande att vi har sa svart att fa inflyttade att kanna sig som hemma. Varfor ar det sa?

Kanske beror det pa att vi har i Sverige aldrig egentligen varit med om sa mycket svarigheter som fatt oss att bry oss om andra. Vi tar det mesta for givet och vi ar ocksa valdigt misstanksamma mot allt som ar nytt och frammande.

Nu ska jag snart ga occh mota Julia som fortfarande inte hittar till 100 har. Men om nagra dagar sa kan hon sakerligen aka till och fran skolan pa egen hand. For Emelie ar det inga problem, hon tar sig overallt pa egen hand och jag tror ocksa att hon pa ett satt kanner sig friare har an i KL.

Det blev ett ganska spretigt inlagg, men det ar val ungefar som jag sjalv kanner mig just nu.




RSS 2.0