Matlagningsklubb

Idag har jag varit på något jätteroligt. En matlagningsklubb med deltagare från alla möjliga länder. Det hela började med att jag i lördags träffade Jo Anne Karlsson på den svenska kräftskivan. Jo Anne är gift med en svensk man och är själv amerikan/taiwanes, de har bott i Taiwan i massor med år och nu de senaste åren här i Kuala Lumpur. Deras son som också går på svenska skolan med Julia är född i Taiwan. Och som sagt, Jo Anne undrade då om jag ville vara med i denna exklusiva klubb med medlemmar från bland annat Sydafrika, Kina, Japan, Taiwan, Indien, Indonesien, Argentina, Venezuela, Norge och så jag då från Sverige. Jag har säkert glömt några länder. Och jag är glad att jag kom dit idag, för hon som är ansvarig sa att de inte ska ta emot fler nu på ett tag.

Idag var vi hemma hos en tjej från Sydafrika, Hon och en tjej från Norge stod som värdinnor. De lagade en underbar lunch bestående av två olika sallader, den ena med vindruvor och nötter och den andra med lamm, ruccola och granatäpple. Sedan hade de gjort en fantastisk kycklingrätt med apelsin, citron och fänkål, och två sorters bröd. Till dessert fick vi hemmagjord mangoglass och chokladmousse. Det var så otroligt gott, och det blir svårt att leva upp till detta när jag själv ska stå som värdinna.

Efter matklubben fick jag skynda mig att åka och hämta Julia på skolan för att sedan skjutsa henne till Svenska skolan som är på onsdagar. Ska snart hämta henne.

I morgon är Julia ledig, för det är elev-förälder-lärar dagar på Middle School. Julia, jag och Pär ska vara på skolan igen på fredag kl 09.00 då vi ska gå igenom ämne för ämne med hennes lärare.

Det är väldigt tufft just nu för både Emelie och Julia. På något sätt kändes det som om skolan i Sverige var betydligt mycket lättsammare, både Pär och jag kan ibland känna att våra barn inte har någon fritid alls i veckorna. Bara plugg och prov hela tiden. Och de flesta andra svenskar säger samma sak. Det ställs enorma krav, och mitt i detta måste de ha efterskolan aktiviteter minst ett par dagar i veckan.

Emelie kommer hem något senare idag, för de har volleybollmatch mot en brittisk internationell skola i eftermiddag. Det har varit otroligt mycket volleyboll för henne och i morgon åker hon som sagt till Penang för ytterligare match.


Har inga bilder från idag, men lovar att jag ska ta på nästa matklubb. Här
är i alla fall vår enkla men ack så goda indiska måltid i går kväll. Naan-
bröd med såser och tandori kyckling med mintsås. Gott det också.


Nu har det börjat - jag drömmer om snö

I går bokade vi en häftig resa som vi ska göra i början på december. Vi ska åka till Kambodja, eller Konungariket Kambodja som är en monarki i Sydostasien. Landet gränsar mot Thailand i väst, mot Laos i norr och Vietnam i öst. Här ska vi självklart besöka den världsberömda tempelstaden Ankor med templet Ankor Wat i spetsen.

Det roliga är att det också är en stor löpartävling där just då, så Pär (och kanske några fler i familjen) ska vara med och springa. Det är flera svenskar som bor i Kuala Lumpur som ska springa och de ligger naturligtvis i hårdträning just nu. Vi kommer att åka några dagar innan loppet med familjen Molin och turista ihop.

Snart är det också dags för Emelies Nepalresa. Just nu är det möten varje vecka på skolan och packlistor är skrivna. Kommer säkert att bli en otrolig häftig upplevelse för henne och de kompisar hon åker med. Emelie kommer att blogga innan Nepal och även under Nepalresan, så jag ska självklart ge er den adressen senare.

Nu till helgen ska Emelie åka med skollaget i Volleyboll till Penang, där de ska spela mot en internationell skola. De ska bo hemma hos familjer, vilket blir lite extra spännande tycker jag. För Emelie är det första gången hon åker iväg med laget och igår kväll visade hon oss sin nya resedräkt som ISKL har när de är ute och representerar skolan i olika sammanhang. Riktigt proper såg hon ut.

Ikväll när de andra kommer hem från jobb och skola ska vi bege oss till Brickfield, ett indiskt favoritställe. Jag ska gå förbi YMCA, där jag bokat en lokal till nästa tisdag för Sweas räkning. Vi ska ha föreläsning om Malaysiska namn och titlar, vilket är en djungel i sig. Jag ska gå igenom lite om vad som finns och betala i förväg. Sedan tänkte vi äta lite indiskt i något av alla de hål i väggen som finns i detta ganska ruffiga men ack så charmiga område.

I natt drömde jag att jag åkte skidor. Det var länge sedan nu, och när jag vaknade hade jag en otrolig längtan efter snö, kyla och min svarta dunkappa hemma i Sverige. Men det dröjer nog ännu ett tag tills jag får se snö.


Jag i skidbacken, ett ställe där jag trivs. Men okey, jag får väl gå ner till
poolen istället då, och försöka glömma att snö finns;)


Måndag morgon - igen

Det har varit lite si och så med mitt bloggande de sista veckorna. Jag ska försöka skärpa mig och skriva varje dag, men ibland hinner jag inte. Låter kanske konstigt, men jag har de sista veckorna haft fullt upp med allt möjligt. Jag börjar märka att man får passa sig så att man inte blir en utbränd hemmafru;) Jag tycker ibland att jag har lite svårt att tacka nej till allt som dyker upp och just nu känner jag att jag kanske engagerat mig i lite för mycket.

I lördags hade hela svenskgänget här i Kuala Lumpur kräftskiva på svenska ambassad recidenset. Vi var 81 svenskar som sörplade kräftor, sjöng snapsvisor och dansade till småtimmarna. Riktigt roligt. Själv var jag toastmaster och känner av en liten rodnad i min hals efter att ha höjt rösten vid ett antal tillfällen under middagen. Kräftorna hade vi beställt genom IKEA och smårätter stod vi i Sweastyrelsen för. Allt blev riktigt lyckat, en dunderskiva helt enkelt.

I går åkte vi iväg till de hemlösa elefanterna som vi pratat om att göra ända sedan vi flyttade hit. Och det var en riktigt rolig upplevelse. Stället som heter National Elephant Conservation Centre ligger i Kuala Gandah ett djungelområde drygt en timme norr om Kuala Lumpur. Här tar man hand om elefanter som man hittar i de djungelområden som människan börjat skövla eller gjort om till oljeplantage. För om de elefanterna inte flyttas så kan de inte leva det liv i djungeln som de är vana vid.

Vi fick se en film i början hur själva omhändertagandet och flytten av elefanterna gick till och det kan se lite plågsamt ut, men faktiskt det enda sättet att flytta dessa otroliga djur som kan väga upp till 6-7 000 kg. Man kjedjade fast frambenen och gav dem lugnande sprutor och det såg inte så kul ut. Sedan kunde de fraktas på lastbilar och även flodbåtar eller kanske mindre pråmar är mer korrekt.

Just på det här stället verkar åtminstone elefanterna ha det riktigt bra. Man tar hand om dem och ser till att de blir friska och starka. De som sedan klarar av att forslas ut i orörda djungelområden som exempelvis Taman Negara får den möjligheten.


Man lever på donationer från besökare och företag. Även
Malaysiska staten stödjer detta. Allt var väldigt pedagogiskt upplaggt med
filmvisning och informationstavlor om elefanter runt om i världen.Vi började med att äta på byns enda restaurang som var av det absolut
enklaste slag. Två rätter fanns att välja på, ris med grönsaker eller ris
med kyckling. Vi tog ris med grönsaker och det var riktigt gott. Vi som
åt på restaurangen fick samsas med hundar och katter av det mer vilda
slaget, men de gick inte så nära oss så det gick bra.


Pär ser nöjd ut efter att ha fått lite mat i magen. Alltid när vi varit ute i
djungeln så svettas vi otroligt, luftfuktigheten är enorm och jag kan säga
att för min del har jag nog aldrig tidigare svettats så mycket som just
den här dagen hos elefanterna.


Det var väldigt välordnat och elefanterna såg faktiskt ut att trivas riktigt
bra här, och personalen tog väl hand om dem.


Själva tvättningen verkade elefanterna njuta otroligt av. De trumpetade och
blåste ut vatten samtidigt som de vältrade sig hit och dit.


Och dom är maffiga och stiliga dessa otroligt stora djur.


Sedan var det dags för besökare att mata elefanterna. Julia tycket att det
var riktigt kul. Hon valde ut en elefant som var jämnårig med henne.


Emelie och Julia fick också en liten ridtur.


Sedan var det dags att bada med elefanterna. Här är Pär och Emelie
längst fram och efter ett tag slänger sig elefanten i och alla bara rasar
ihop i en hög.


Suddigt för jag rörde mig och skrattade så mycket, men här är själva
plurret. Elefanten och alla sex som satt på i en enda röra.


Sedan lite tid för kel och lek i vattnet.


Både vi och elefanterna åt massor av frukt.

Tillbaka till vardagen

I morse ringde väckarklockan 06.00 och jag kan säga att alla i familjen Linder var ganska trötta. Jag skjutsade Pär till jobbet, och det märktes att det fortfarande är ganska många som har ledigt, inga köer.

Idag ska jag hämta Julia på skolan för att sedan skjutsa henne till Svenska skolan som hon går på en gång i veckan mellan 15.00 - 17.00. Ett bra sätt att underhålla det svenska språket och att dessutom få träffa lite andra svensktalande barn. Det här är sista året Julia kan gå på Svenska skolan, sedan blir det i så fall Sofia distans.

Själv ska jag på ett möte på ISKL där vi ska diskutera internationella veckan. Varje år har man en internationell vecka på de här skolorna då varje land får visa upp vad som är speciellt för dem. Man bjuder oftast på traditionell mat eller kanske rent av en show eller dans som är typsik för hemlandet. Jag är med i den nordiska gruppen som kommer att ha ett gemensamt bord eller monter med specialiteter. Men i eftermiddag ska bara vi svenskar träffas, för vi har en del hemligheter inför denna otroligt roliga vecka som kommer att vara i mars nästa år.

Senare ikväll ska jag hem till Jeanette. Vi är några tjejer som ska ha myskväll med snacks, vin och en svensk film. Filmen vi ska se har förstås alla ni där hemma i Sverige redan sett, men för oss ska det bli spännande att se "Män som hatar kvinnor". Ska bli kul att se hur min stora idol Lisbeth Salander tar sig ut på bioduken.

Nu ska jag faktiskt gå ner och simma några längder.

Här nere kommer lite bilder från utflykten förra helgen. Tyvärr kunde jag inte fota de flygande och lysande skalbaggarna. Det var bäcksvart och vi fick inte ha blixt. Blev alltså ingenting på min kamera.


Här åker vi tåg upp till ett fort i Kuala Selangor. Från vänster ser ni
Julia, Klara och Sara.Väl uppe vid fortet så möttes vi av apor, otroligt många apor. Men det
var en ganska snäll sort, men ack så hungrig. De tiggde som bara den.


I mitten ser ni vår guide för dagen. En mycket påläst och duktig indier.


Innan vi skulle ta båtarna för att titta och uppleva de magiska eld-
flugorna åt vi på en gudomlig skaldjursrestaurang.


Och när vi var klara så var varje fat renskrapat. Så gott!


Suddigt värre, men här gick man ner till båtarna som skulle ta oss ut
till de magiska eldflugorna. Det var knäpptyst och en upplevelse som
är något utöver det vanliga. Träden med alla dessa eldflugor såg ut
som våra ljusbeklädda träd juletid.

Här kommer också lite försenade bilder från en MASBA Pub som jag var på för ett tag sedan. MASBA som står för Malaysian Swedish Business Association är en förening för att utbyta erfarenheter och intressen länderna mellan. Den här kvällen var det ett svenskt företag som stod som värdar, Soft Toutch, som arbetar med skyddskläder.


Lite mingel runt borden och nya kontakter skapas.


I bakgrunden syns två studenter, de läser juridik i Lund respektive
Uppsala och praktiserar just nu på Svenska Ambassaden här i
Kuala Lumpur. Längst fram har Karin och Elisabeth en intensiv diskussion.


I vimlet syntes Maria och Karin.


Tisdag och fortfarande helg!

Nu ska vi snart packa ihop oss för att åka till Sunway Lagoon, en park full med överraskningar. Jag har aldrig själv varit där, men de övriga i familjen har naturligtvis varit där förrut. Sunway Lagoon är uppdelad i flera olika parker eller hur man nu ska säga. Det finns en extrem park, ett nöjesfält, en vild park och en skräckpark. Och vad jag har hört så ska det finnas en strand med solstolar där jag ska bänka mig med något läskande.

Parken som har funnits sedan 1993 är ett mycket populärt tillhåll för lekfulla föräldrar och barn.

I går var vi till Desa Sri Hartamas som ligger ganska nära där vi bor. Julia var på manikyr och pedikyr, Emelie var först på konstutställningar och sedan tog hon wash and blow, Pär och jag klippte oss. Att gå och klippa sig här i Malaysia är som jag tidigare sagt en helhetsupplevelse. Så avkopplande.

Bäst att utnyttja den här dagen för i morgon är vardagen här igen. Tjingeling!


Hit ska vi idag, verkar stort


och med en konstgjord strand!?


oj, oj, oj,


Kalle och Martin, hit åker vi när ni kommer, eller?

Härlig måndag

Måndag morgon och jag känner mig pigg och alert. Resten av familjen sover eftersom det fortfarande är helg här i Malaysia, Hari Raya. När jag tittar ut så ser jag en klarblå himmel med luft som är så klar att jag ser ända bort till Batu Caves från vissa vinklar i lägenheten. Det är ganska ovanligt under den här perioden då man oftast vaknar till haze, dimma från eldningen av regnskog på Indonesien och Borneo. Men idag ser det mycket lovande ut.

I går kväll tog vi bilen in till city center för att äta en buffé på hotell Istana. Det var en jättebuffé med allt du kan tänka dig, malaysiska specialiteter, lax i alla former, pasta, suchi, sallader, ostar och efterrätter i mängder.  Vi var ganska ensamma på restaurangen så vi fick bra service och maten på uppläggningsfaten så riktigt fräsch ut.Hotell Istana som ni ser på bilden har förutom den restaurang som vi var på en gudomlig Indisk restaurang. Den indiska restaurangen var jag på när jag var i Kuala Lumpur för första gången i april förra året. Och det var nog den godaste indiska mat jag ätit. Men som sagt, det var helt ok igår kväll också.

Efter buffén när magen stod rakt ut (ja, jag vet, det gör den jämt, men nu lite mer än vanligt;)) tog vi en promenad inne i KL. Det var som vanligt folkliv men egentligen inte något speciellt eftersom det är Hari Raya. Vi konstaterade att de flesta som firar Hari Raya är nog hemma hos släkt och vänner. Precis som vi är under själva julhelgen. Men det var ändå massor med folk, för hälften av befolkningen firar ju inte denna högtid.Julia, Emelie och Pär utanför Pavillion, ett shoppingcentrum mitt i KL som blivit utsett till ett av världens bästa och finaste. Och jag är beredd att hålla med. Utanför har man ofta lite olika utsmyckningar, som här en fontän som ändrar färg hela tiden.I de flesta shoppingcentrum här i KL har man så kallade Food Courts, och det som ligger i Pavillion är faktiskt ett av de bättre. Mat från hela Asien i en fräsch miljö som jag verkligen kan rekommendera.

Pavillion är ett shoppingcentrum som med Malaysiska mått är ganska dyrt. Faktiskt ganska dyrt för oss svenskar också. Här har man de flesta märkesbutikerna och där är ju priserna lika över hela världen. Men du kan även hitta fynd här, och det finns även butiker med mer humana priser.Nu är allt smyckat för Hari Raya. Men en sak som är säker är att Malaysier älskar sina shoppingcentrum. Det spelar egentligen ingen roll om de handlar, de åker dit ändå. Att parkera i garagen i dessa gigantiska center är en prövning under helgerna. Man kan få åka runt ganska länge innan man hittar en ledig parkeringsruta. Och då är ändå parkeringshusen otroligt stora.Inne i Pavillion är det vackert och det känns också riktigt exklusivt.

Idag ska vi först ner till poolen, sedan blir det konstutställning.


Selamat Hari Raya to all muslims

Har varit sjuk hela förra veckan och inte haft någon inspiration alls att blogga. Har egentligen inte det nu heller, men jag vill i alla fall meddela mig och tala om att jag mår mycket bättre. Vi ska faktiskt försöka hitta på något idag, något roligt. Kanske gå och äta en Hari Raya buffé på någor hotell här i KL.

För idag startar Hari Raya, den största av alla muslimska högtider. Efter en måndas fasta och eftertänksamhet så avslutas det hela med stor fest. Läste idag i tidningen att handeln har slagit alla rekord här i Kuala Lumpur. Malayerna har handlat som aldrig förr, trots lågkonjunktur och A (H1N1). I dag fylls nämligen tidningarna med annonser där företag önskar alla en trevlig Hari Raya och där kända personer berättar om vad som är viktigast för dem och hur de ska fira denna högtid. Precis som vi juletid för oss i den kristna världen.

Som jag sa så har vi varit sjuka och fick därför ställa in vår efterlängtade Borneo resa. Jättetrist. Men å andra sidan går det fler tåg och vi får helt enkelt göra den senare. Kanske någon gång nästa år. För nu börjar snart regnperioden på Borneo och då är det inte så kul att resa dit.

För övrigt så har vi mycket besök att se fram emot nu också. Först kommer familjen Adlers i oktober. I november kommer TV mannen Janne Berglund och i december kommer Pärs bror med familj. Sedan i mars-april kommer familjen Jonsson och förhoppningsvis familjen Enholm/Johansson. Riktigt kul.


I helgen blir det nog festligt värre här i KL, då halva befolkningen firar
Hari Raya. Så eftersom det inte blev någon Borneoresa måste vi
åtminstone försöka åka in och titta och uppleva allt detta.


I veckan dog ännu en i H1N1 här i Malaysia. Det var en 15 årig flicka med astma. Nu är dödssiffran uppe i 77. Det man försöker satsa stenhårt på just nu är att försöka få ut informationen till landsbygden. Här vet inte särskilt många om att detta virus överhuvudtaget existerar. De läser inte tidningar eller ser på nyheter.Firefly ikväll

Nu har det gått några dagar sedan jag skrev. Men ibland blir det så, man har absolut ingen inspiration eller så kan det som i mitt fall vara så att tiden faktiskt inte räcker till. Märkligt tycker ni, eftersom jag inte jobbar utan säkert bara slappar vid poolen hela dagarna;) Men så är det ju inte.

Den här veckan har varit full av möten och aktiviteter från morgon till kväll. Men det har varit en rolig vecka också. Det har det varit möten på skolan där vi bland annat pratat om Emelies Nepalresa och den internationella veckan som jag blandat mig i med stor entusiasm. Jag har haft styrelsemöte med Swea där vi planerat den kommande kräftskivan på Svenska Ambassaden. Jag har hjälpt ett svenska företag att skriva pressmeddelande, och också genom dem blivit bjuden på en pubkväll för nätverkande mellan Malaysier, Svenskar och Australienare. I går hade vi ett litet krismöte på den skandinaviska tidningen snofida också, och jag hoppas att allt där går bra.

Men det som genomsyrat denna vecka är ändå de bombhot som kommit till ISKL, skolan där Emelie och Julia går. Det första kom som sagt i tisdags, då man fick evakuera elever och personal till en golfklubb. I går kom ännu ett bombhot vid lunchtid, och man utrymde skolan ännu en gång. Poliser och bombhundar letade igenom skolan, men hittade ingenting så allt återgick till det normala efter någon timme. Det som senare framkom var att det direkt efter det första hotet igår kom ett till hot. Två på samma dag. Det man vet enligt Emelie som pratade med Middle School rektorn igår är att det är en mansröst som pratar bahasa malay. Ingen verkar veta vem eller vilka det är och vad motivet till hoten är. Polisen har inte lyckats spåra samtalen. Lite skrämmande är det.

Jag vet att många skolor även i Sverige blivit bombhotade och att det oftast inte är något allvar i hoten. Var med om det ett par gånger själv under min skoltid, och det hände aldrig något.

Men det känns ändå lite oroligare här. Detta är en stor internationell skola med elever från hela världen. Skolan är amerikansk och vi bor i ett muslimskt land. Så tankarna far ofta iväg. Men sägas bör att Malaysia är som jag så många gånger tidigare skrivit ett fredligt land med väldigt fredliga människor. Här är man van att leva sida vid sida med olika religioner och vi som kommer från västvärlden bemöts med värme, nyfikenhet och gästvänlighet.
Men som sagt, det finns alltid fundamentalister och galningar vilket gör en mamma extra orolig. Dessutom är man långt ifrån sitt eget hemland och den trygghet som man oftast invaggas i där.

Idag kunde jag också läsa i vår morgontidning att ännu en person dött i A(H1N1) här i Malaysia. Antalet dödsfall är nu uppe i 74 stycken. I går tog man emot 198 nya influensafall på sjukhusen, totalt vårdas 1.104 patienter på 101 sjukhus runt om i landet, vara åtta av sjukhusen är privata. Exakt hur många som har A(H1N1) är svårt att veta, men av alla ligger 41 stycken på intensivavdelningar.

Det som är lite trist här i landet är att många ute på landsbygden inte läser tidningar, de ser inte heller på nyheter på TV. Vilket gör att många inte ens vet om att detta virus existerar. En läkare på ett stort sjukhus här i Kuala Lumpur som fått in flest fall, stöter dagligen på patienter från landsbygden som står som ett frågetecken när sjukhuspersonal nämner A(H1N1). Nu har man planer på att försöka nå dessa genom reklam i anslutning till filmer. Det de tittar på är nämligen filmer, indisk drama, kinesisk och malaysiska filmer. Det är viktigt att de också kan ta del av informationen så att de kommer in till sjukhusen i god tid och inte när det kanske blivit för sent.

Här i Malaysia har vi inte bara svininfluensan att tänka på. Dengue feber tar också många liv och det är lika många som insjuknar i dengue om inte fler än av A viruset. I går avled en 45 årig kvinna i Johor. Själv känner jag flera som insjuknat i dengue och behövt sjukhusvård, men alla har klarat sig bra och tillfrisknat. När det gäller dengue finns inget botemedel eller vaccin.

Men det är inte bara sjukdomar. Idag kommer Pär hem från Indonesien där han varit hela veckan. Han möter upp oss vid Mont Kiara International School, för att därifrån stiga på en buss som ska ta oss till Kuala Selangor, där vi ska titta på Firefly. Flygande skalbaggar som kan lysa. De som varit där säger att det är otroligt häftigt. Vi är ett gäng på 25 personer som hyrt en buss tillsammans och vi ska även besöka en skaldjursrestaurang som ska ligga i närheten.

Emelie följer inte med på utflykten, för hon ska vara med sitt volleyboll-lag. Just nu pågår en stor turnering, Twin tower turneringen med lag från flera olika länder runt omkring Malaysia. Efter finalen ikväll ska hon ut och äta med laget, sedan ska de ha sleep over hos en av lagkompisarna.

Nu ska jag passa på att gå ner till poolen ett par timmar.


En typisk Firefly skalbagge. Jag lovar att ta mer bilder när jag är där.


Bombhot

Igår var det en annorlunda dag.

På morgonen åkte Emelie och Julia som vanligt iväg med skolbussen till skolan. Själv skjutsade jag Pär till jobbet och åkte sedan direkt på ett möte på skolan, med Parents Teatcher Assosiation, PTA. Mötet höll på till lunch, och därefter tog jag bilen för att möta upp Pär för lunch och lite ärenden. Men först behövde jag hämta lite papper hemma.

Väl hemma så ringde Emelie och var precis upprörd och med gråten i halsen: "mamma, du måste hämta oss, vi har blivit evakuerade för skolan är bombhotad". Nu hör det till saken att jag knappt hörde vad Emelie sa, utan bad henne säga allt en gång till och då lugnt. Jag uppfattde allt, men Emelie visste däremot inte var jag skulle hämta mitt i all kaos. Fast jag hann med att bli lite orolig. Vi är ju trots allt inte hemma i Sverige, utan i en helt annan del av världen och då är det lätt att fantasin börjar skena iväg.

Efter bara några minuter kom ett sms från skolan,  där stod att det kommit ett bombhot 12.30 och att alla elever skulle evakueras till en golfklubb som ligger i närheten. Vi föräldrar fick instruktioner hur och var vi skulle hämta våra barn.

När jag kom till golfklubben så var alla elever uppdelade i årskurser, vilket gjorde det lätt att hitta sina egna mitt i ett hav av tusentals barn, ungdomar, lärare och föräldrar. Jag kvitterade ut Emelie och Julia som båda ville berätta om sina upplevelser. Skolan gjorde ett fantastiskt jobb och trots det stora elev antalet så gick allt lugn.

Sedan åkte vi och hämtade upp Pär. Vi åt lunch och fixade lite ärenden, sedan hem för läxor.

På kvällen kom en bilförsäljare från Toyota hem till vårt Condo och visade en bil. Vi åkte på en liten provrunda och allt kändes bra. Vi ska höra av oss igen på söndag för att se bilen igen och eventuellt bestämma oss om köp.

I morse åkte Pär iväg....igen. Den här gången till grannen Indonesien. Ingen lång resa, tillbaka på fredag kväll.

Nu ska jag fixa i ordning mig och hämta upp Maria, en skrivarkollega på snofida. Vi ska på kaffemorgon till Danska Ambassaden. Jag har tagit ut vägbeskrivning, Maria lovade ta med GPS, så jag hoppas att vi hittar dit.


Emelie och Julias skola ISKL. Skolan har två campus, Melawati
för de mindre barnen och Ampang för de lite större. Det var
bara Ampang campus som fick bombhotet och där går alltså
Middle School och High School student.


Glöm inte bort att tvätta händerna!

Stort cirkusintresse

För snart en månad sedan så hörde en av dramalärarna på ISKL av sig till mig och Emelie. Kanske främst till Emelie, för hon ville ha hjälp med en cirkusskola och cirkusförställning. Och ni som känner oss, vet ju att både jag och Emelie är stora älskare av cirkuskonst, så vi blev eld och lågor.

Det är visserligen inte på Ampang Campus där Emelie och Julia går, utan en cirkus för de mindre barnen som går på Melawati Campus. Så varken Emelie eller Julia kan själva vara med. Men det visade sig att cirkusintresset var stort, mycket stort. I cirkusgruppen bestämde man sig för ett tak på 40 elever, men det var närmare 100 elever som kom dit och ville börja.

Dramaläraren som heter Malin är också mamma till fyra stycken barn på skolan. Hon är utbildad dramalärare och skådespelare i Sverige och har även arbetat på Ormteatern i Haninge där Jenny, Mathilda och Martin Linder (kusiner till Emelie och Julia) varit väldigt aktiva. Jenny jobbar själv som dramalärare där. Och Malin hade hört talas om oss via några på Ormteatern och skrivit kommentarer på Emelies blogg. Att världen är liten märker vi ständigt. Och i det här fallet tackar vi verkligen för det.

Men som sagt, nu ska alltså Emelie hjälpa till med lite workshops och cirkusnummer. Eftersom Emelie går på high school och har massor med läxor så får det bli lite sporadiskt, men hon tycker att det ska bli jätteroligt. Själv ska jag följa med Malin och titta på lokalen där både träning och föreställning ska vara, för att se om vi tillsammans kan komma på hur vi kan utnyttja den på ett roligt sätt. Ja, vi ska helt enkelt vara lite av cirkuskonsulter. Kul.

I lördags berättade Julia att de hade fått se en film med Cirque de Solei på skolan, och alla hade blivit helt till sig. Då ville alla där också börja med cirkus, så läraren hade sagt att han skulle undersöka saken.

I dag är Pär ledig från jobbet. Det är Public Holiday i Selangor, den del av Kuala Lumpur där Pär arbetar. Så vi ska nog åka runt på lite ärenden sedan. Känns ganska roligt att vara lediga tillsammans på en vardag, hör inte till vanligheten.

Nu har vi bokat och bestämt vår resa till Borneo om två veckor. Vi ska flyga till Kuching som ligger i Sarawak. Därifrån ska vi ta oss långt in i djungeln och bo i långhus med lokalbefolkningen. Vi ska på djungelvandring med dem, lära oss danser och äta lokal mat. Vi hoppas att vi träffar Orangutanger, sköldpaddor och andra djur under vår vistelse. Dock inte någon tiger på nära håll, finns många på Borneo.
Jag lovar att återkomma med ett gediget inlägg om detta.


Ursprungsbefolkning på Borneo


Typiska långhus på Borneo där vi ska bo. Spännande!


Emelie ska till Nepal

I morse vaknade jag och tittade ut genom mitt sovrumsfönster som i vanliga fall brukar bjuda på en enorm vy över Kuala Lumpur. Men i morse såg jag nästan ingenting. Och den senaste tiden har det faktiskt varit så till och från. Och jag tycker inte om det. Jag tycker inte alls om denna haze eller dimma, och jag är inte ensam om att tycka så.

Under de senaste månaderna har man eldat regnskog på Sumatra i Indonesien, och även på vissa delar av Borneo, och ligger vinden på åt Malaysiahållet så får vi alla rök och dimma över oss. Ibland har man nästan kunnat känna lukten av rök inne. Man har uttalat sig om att detta ska pågå augusti ut, men de verkar ha förlängt det hela. I september brukar det komma mer regn, och då får vi hoppas att luften blir klarare här i KL.

I kväll kommer Pär hem från Turkiet där han varit denna vecka. Han åkte direkt från Singapore dit. Och i helgen ska vi ta det ganska lugnt hoppas jag. Har inte känt mig helt frisk den sista tiden, men inte heller så sjuk att jag varit liggande, och då brukar det vara svårare att få bort det ur kroppen eftersom man inte låtsas om det utan far runt precis som vanligt.

I helgen ska vi i alla fall försöka få till vår resa till Borneo om två veckor. Vi måste boka upp vilka turer och utflykter vi ska göra, och på Borneo finns det massor att se och göra så det är rätt svårt att begränsa sig. Men det ska i alla fall bli riktigt kul att få åka till denna otroligt spännande ö som är uppdelad i en Malaysisk del, en Indonesisk del och en Bruneidel. Vi kommer att åka till den Malaysiska delen. Jag berättar mer om detta senare.

Annars är det ganska många datum att hålla reda på just nu. I oktober får vi Sverigebesök vilket ska bli jättekul. Och en av de absolut roligaste händelserna är att Emelie kom med i den grupp som ville till Nepal under grade 9 Global Action Program som från och med i år är ett ämne.  Det är så spännande och Emelie tycker verkligen att detta ska bli en rejäl utmaning. Hon ska klättra i Kathmandu och Himalaya, alltså en riktig utmaning och ett minne för livet.

Eleverna fick redan för ett par månader sedan välja mellan olika länder och utmaningar. Bland annat titta på ekobyar och regnskog i Thailand, besöka historiska platser i Vietnam, juvelspaning i Laos, drakar i Kina/Peking och det som Emelie ville bergsklättring i Nepal.

Emelie har även kommit med i skollaget i volleyboll, vilket hon först inte trodde. De hade en massa uttagningar och enligt Emelie, som aldrig tidigare spelat volleyboll, så var alla superduktiga. Men hon kom med som en av de sista, men har redan fått spela en match mot en annan internationell skola här i KL. Och ISKL vann. Och enligt vad vi sett så ska de även inom snar framtid på en liten turné till Vietnam och möta några andra internationella skolor där. Att vara med i skollagen här är en stor möjlighet att få ut och resa och naturligtvis väldigt roligt.

Julia kämpar också på i sin nya skola ISKL där hon går i Middle School grade 6. Och som efter skolan aktivitet har hon valt klättring. De har en ganska stor klättervägg på skolan och läraren som är Emelies gamla mattelärare äger tydligen när det gäller klättring. Åtminstone enligt Julia.

Julia som är av den mer privata typen blir lite irriterad när alla koreaner, japaner och kineser som nu går i grade 8 och känner Emelie sedan förra året, kommer fram och skriker: "Ah, you must be Emelies sister". Då skäms hon och tycker det är jobbigt och pinsamt. Men jag tycker det är lite roligt.

Och på något sätt är många av eleverna på de internationella skolorna väldigt framåt och sociala. De är vana att varje termin få nya vänner från någon spännande del av världen. De är också vana vid att ta hand om och hjälpa alla nya som kommer hit och som kanske inte alltid förstår allt från början.

Men en baksida som jag ofta möter är också det svåra i att ta avsked från vänner som gjort sina år och som ska flytta hem eller till någon annan plats ute i världen. Ganska tufft när man är vuxen, men kanske ännu tuffare när man är barn och ungdom.

Om ni vill och om ni har tid så kan ni läsa en artikel som jag skrivit om unga expat. Den har varit publicerad på en av mina favoritbloggar som jag ofta läser.


Så här har det sett ut i KL lite då och då när vinden velat. Hoppas
verkligen att de snart slutar elda regnskog på Sumatra.

Här nere länk till min artikel, och som sagt, jag rekommenderar verkligen denna blogg. Får en att drömma.
Artikeln är nedkortat, och jag har orginalet om någon nu mot förmodan skulle vara intresserad.

http://www.res.se/index.php?option=com_myblog&show=Bor-i-tropikerna-och-semestrar-i-Sverige.html&Itemid=105
Singapore

Har precis kommit hem från ett mycket givande redaktionsmöte med snofida, den skandinaviska tidningen här i Kuala Lumpur. Tidningen som just nu befinner sig i en liten ekonomisk kris har fått en hel del tips för att överleva och klara tryck och utgivning. Vi som var på mötet är från Danmark och Sverige, och på grund av det mycket svårbegripliga språket som våra grannar pratar så får vi hålla mötena på engelska. Men som sagt vi kom fram till flera riktigt bra idéer och jag tror att vi med gemensam kraft kommer att klara denna kris.

I går träffade jag Guni, min före detta lärare och numera mycket goda vän. Vi brukar ju träffas lite då och då för att prata och uppleva saker ihop. Eller rättare sagt Guni som bott  i Malaysia i över tolv år och är gift med en lokal kan ju allt om landet. Och jag ställer frågorna och hon svarar. Det är alltid lika roligt att träffa henne och hon är verkligen inspirerande som person. Och jag är glad att vi bestämde att ses om drygt en vecka igen. För då ska Guni ta med mig på en matmarknad en bit utanför KL. Och det ska tydligen vara spännande och stort med tanke på att det är Ramadan just nu och mat är så stort för alla muslimer när de på kvällen ska bryta fastan. Och jag behöver ju som sagt inte vara muslim eller fastande för att tycka att mat är intressant.

Vi har ju varit i Singapore över helgen. Singapore som är både stad och land i ett, är en av de mest häftiga städer jag varit i. Det första som slår en är att det är så rent. Du hittar inte papper och skräp på gatorna i Singapore, sedan är det väldigt modernt, och bilarna som åker runt på gatorna är också väldigt nya, och alla människor som vandrar runt i denna superstad ger ett otroligt världsvant intryck.

Fast det kunde kanske vara lite billigare att gå ut och äta. Och shoppingen kunde kanske också vara lite billigare. Singapore har allt, men med prislappar som inte alltid är till ens fördel. Med andra ord ett ganska dyrt land.

En annan intressant sak med Singapore som jag faktiskt inte kände till förrän nu i helgen är att det inte var Singapore som slängde ut Malaysia (som jag trott) utan precis tvärtom. Singapore var ända till 1965 en stad i Malaysia. Och de flesta i Singapore ville också att det skulle förbli så. Men Malaysia trodde att Singapore med alla otroligt driftiga Singaporekineser skulle få ett övertag och att alla Malayer skulle komma i kläm.

Så det var en tårfylld Lee Kuan Yew, som blev premiärminister i Singapore 1965 och satt ända tills för inte så länge sedan, som den 9 augusti 1965 fick meddela att Singapore skulle skiljas från Malaysia i en TV sänd presskonferens. Än idag är denna Lee Kuan Yew verksam i regionen och är en man som många respekterar väldigt mycket. Man kan väl utan att säga för mycket säga att det är han som byggt upp denna otroliga framgångssaga Singapore. För bara några veckor sedan var han på besök i Malaysia, och då var det många som ville träffa denna fantastiska man som vid dryga 80 år fungerar som senior minister och fortfarande är en stor tillgång för Singapore. 

Men som sagt, Singapore är en fantastisk stad som åtminstone vår familj kommit att tycka mycket om. Emelie brukar säga att Singapore känns lite som att vara både i Europa, USA och Asien samtidigt.
Alltså väldigt internationellt.

Lite bilder från Singapore nu i helgen:


Julia åker Singapore Flyer, liksom..


Emelie.


En fantastisk utsikt att beskåda, men även lite tid för syskonkärlek.


Ja, man blir ju inte alltid så snygg på bild när man svettas som en tok;) 
Här en liten lunchpaus. Och i den här delen av världen är ju mat väldigt
viktigt. Och vi tycker att det är en bra tradition och besöker mer än gärna
något av alla de matställen som ligger längs Singapore River. 


Här i bakgrunden ser man de imponerande skraporna i bank och
business området. Längs Singapore River finns promenadstråk och
på båda sidorna finns massor av restauranger. På den ena sidan
Boat Quay och på andra sidan Clarke Quay där restaurangerna
ligger på rad. Bara att välja och vraka och känna efter vad du är sugen på.
Man kan även ta en guidad båttur, vilket vi gjort tidigare, dock inte denna gång.


Här var vi på ett museum, Asian Civilizations Museum,  som hade en
utställning om Singapore och dess historia. Dagen till ära hade de även
besök av en grupp dansare från Borneo som visade oss typiska jägar-
danser. Otroligt duktiga.


Nattsudd. "Singapore by night" med Julia och Eva.


Här middag i Clarke Quay. Och maten brukar inte vara något att klaga
på. Vi beställer oftast in lite olika rätter och så delar vi och äter av varandra.
Ett ganska typiskt sätt att äta på här.


Här sitter vi på Sentosa Island och väntar på att Emelie och Julia ska
få simma med pink dolphins. Tyvärr simmade de så långt ifrån där jag
och Pär satt att det inte blev några bra bilder. Men det var en häftig
upplevelse och jag ska försöka scanna in några bilder som en fotograf
tog och visa i ett senare inlägg.


Här är Raffles Plaza, det vill säga mitt inne i bankområdet. Häftig känsla
att stå mitt i här. Emelie hade en bild framför sig när hon om några år
arbetar med något viktigt här och kommer springande från taxin med
en tidning i ena handen och en coffeemugg i den andra, portföljen intryckt
under armen. Hon ser så där viktig ut som man ska göra. Ja, en del lever
verkligen i filmens värld..;)


Här är vi inne i ett kinesikt buddistiskt tempel inte långt från China
Town i Singapore. Fantastiska tempel med alla sina lyktor och offerplatser.
Likt Kuala Lumpur finns även här tempel, kyrkor och moskéer sida vid
sida. På så sätt märks det än tydligare att detta är en mångkulturell del.


Mamma Eva och dotter Emelie på vandring i China Town. Här i Singapore
är China Town faktiskt mycket trevligare än i Kuala Lumpur där det inte
känns riktigt lika kinesiskt. Vi shoppade en del, lite kläder och lite prylar.
Bland annat pinnar för vardagsbruk med våra årsdjur på. Jag är ju född
1962 och är därför enligt kineserna en tiger. Tycker att det stämmer;)


RSS 2.0