A Sweet Christmas in Singapore!

Vi har varit i Singapore i tre dagar. Första gången för min del, och jag kan säga att alla mina förväntningar infriades. En storslagen stad på många sätt.

Vi packade in oss i bilen i fredags morse och åkte genom Malaysia till Singapore. Från KL är det lite drygt 30 mil och bilresan var också spännande, eftersom vi inte rest med bilen längre än till Port Dickson tidigare. Motorvägarna här i Malaysia är väldigt bra, och med jämna mellanrum dyker det upp vägkrogar som håller hög standard med restauranger, butiker, toaletter och bönerum.

Det enda som var lite tidskrävande var gränsövergången. Vi fick först visa pass i en lucka när vi kom med bilen. Och eftersom det var första gången för oss i Singapore så ringde dom på en gränsvakt som kom cyklande och fick lotsa oss till kontoret där vi fick fylla i ytterligare papper. Men det hela uppvägdes av hemresan som gick betydligt snabbare, nu när vi nästan är Malayer.

I Singapore bodde vi på Hilton som låg på Orchard Road, alltså väldigt centralt och mitt i pulsen. Och när vi på kvällen vandrade längs Orchard Road mot Marina Bay så möttes vi av upphängda smällkarameller, godis, choklad, julblommor, stora uppsättningar av tomtar, änglar ja allt i ett jätteformat - artificial of course! Det var en upplevelse. Och just under den här perioden så skulle det hända saker längs hela denna stora lyxiga affärsgata, så vi möttes också av orkestrar, cirkusartister, gycklare, eldare och mycket mer. Fantastiskt!

Vi gick också förbi det mytomspunna Raffles Hotel, dock gick vi inte in och tog en Singapore Slim, det får bli nästa gång, för Singapore kommer vi att besöka fler gånger, var så säker.

På fredag kväll åt vi i nöjeskvarteren vid Singapore River. Vi valde en restaurang på Clarke Quay som var mycket god och med utsikt ut mot floden. Allt var vackert upplyst, och med ett vimmel av människor blev det en riktig upplevelse. 

På lördag vandrade vi runt och tog sedan en båttur på Singapore River, både intressant och svalkande. För jag kan säga att värmen och det fuktiga klimatet gör att det fullkomligt rinner svett från alla delar på kroppen.

Senare på  lördag eftermiddag åkte vi linbana över till Sentosa Island. För mig var just det momentet INTE en upplevelse, eftersom den gick högt upp, och vi fick starta från en skyskrapa på femtonde våningen. Jag trodde faktiskt vid några tillfällen att just detta var min sista tid på jorden. Men övriga familjemedlemmar fotade, skrattade, pekade och njöt.

Väl över på denna fantastiska och mycket vackra och sevärda ö åt vi på en supergod Indisk restaurang. Sedan vandrade vi längs stranden och jag kan verkligen säga att det kändes att vi var i tropikerna. Denna frodighet och växtlighet är underbar att njuta i skenet av alla de ljus och lampor som tänds i mörkret.

Senare på kvällen hade vi köpt biljetter till en ljus, vatten, eld och musikshow. Allt gick av stapeln på beachen och ute i vattnet. Det var nog den häftigaste upplevelse jag någonsin varit med om, den hade allt!

På söndagen var vi på Singapore Zoo. Ett Zoo som på många sätt påminner om Kolmårdens Djurpark. Ja, naturligtvis inte själva klimatet, djuren och växtligheten. Detta är ju djungeln på riktigt, men själva upplägget, med naturliga avgränsningar för djuren, och mycket yta. 

Och  när det kommer till djuren, så var det mer inriktning på just djungeldjur. Men till vår förvåning fanns även isbjörnar, som vi dock inte såg, för de hade gått in i ett kylrum och vilade.

Och Lotta, jag tror aldrig jag sett så många shoppingcenter. Inte ens här i KL. Måste nog vara en av världens bästa shoppingställen. Men som sagt, vi gjorde annat än att shoppa denna gång. Fötterna blev trötta och det enda vi köpte var plåster. Men som jag skrev tidigare, Singapore får fler besök av oss.

Har inte haft tid att blogga på några dagar, men jag lägger in bilder i morgon från Singapore.

Just nu är Micke och Bitte här på besök. Vi har varit runt på massor och ikväll ska vi åka till djungelrestaurangen och äta nyårsmiddag. Därefter beger vi oss till Frihetstorget där det är stort pådrag. Igår var vi på genrepet och det ser lovande ut.

GOTT NYTT ÅR! önskar jag er alla!

Julafton i Kuala Lumpur

I går kväll hade vi julstök här hemma. Granen fick kulor och glitter på sig och till slut såg den riktigt fin ut. Vi ställde ut tomtar och änglar, och i köket var det full satsning på de rätter vi lyckats få till här i KL.

Nu på julaftons morgon, åkte Pär iväg till jobbet ett par timmar. Han avslutar med en lunch tillsammans med Ravi och dyker nog upp vid två tiden.

Jag åkte med honom i morse när han åkte, men hoppade av på mitt favoritställe i TTDI. En underbar wet market där Du möts av starka dofter på en gång du kommer in. Dofter av kryddor, rått kött och ibland ganska starka och illaluktande. Men jag älskar den här marknaden för den är så mycket annat än de köpcentrum som vi expats förväntas besöka.

Och här på marknaden märktes det naturligtvis inte av att det var julafton,  förutom en julgran som stod mitt i marknaden. Det var precis som vanligt, lokalbefolkningen inhandlade ris, grönsaker, fisk, kött eller fågel. Själv skulle jag hämta några uppsydda tunikor i batik. Men hon som sydde var inte där, och de andra två som jobbade i butiken var Thailändare och kunde inte engelska. Så jag får åka tillbaka en annan dag.

Men jag hittade ris som jag kan göra tomtegröt på. Så nu har vi julmat så att vi klarar oss, det går ingen nöd på oss.

På vägen hem åkte jag förbi vårt shoppingcentrum här i Mont Kiara för att köpa lite solskydd och mjölk som de inte hade på marknaden. När jag som bäst kånkade och stönade i värmen på väg upp till vårt Condominium, så stannade en stor bil och ropade på mig. Det var vår kära granne från Skottland. En pratglad och rolig dam som jag tror bott utomlands större delen av sitt liv. Innan de kom hit till Malaysia för drygt ett år sedan bodde de i flera år i Paris. De har två tjejer som är i Emelies ålder.

Hon ropade in mig i bilen, och så fick jag åka med henne och hennes privatchaufför den sista biten. Ja, en del har det bra. De slipper lära sig köra bil och kånka bärkassar till och från affären. Kanske ska jag ta och prata med Pär:)

Nu väntar jag på att Emelie och Julia ska vakna. De sover länge när de är lediga, även på julafton. När Pär kommer hem ska vi åka in en sväng till Bukit Petang, som ligger mitt inne i KL. Sedan direkt hem för att fira julafton.

På annandagen åker vi en sväng till Singapore, ska bli väldigt roligt.

Hoppas att Ert julfirande har börjat bra och att det fortsätter så. Och som Ni ser nedan så saknas inte juldekorationer, överallt är det storslaget och väldigt tjusigt.Dan före

I går kväll åkte jag och Pär iväg till The Curve här i KL, det är alltså där IKANO-huset och IKEA ligger. Vi skulle köpa en sådan där riktig gran med äkta barr, som IKEA så snällt köpt in till oss som inte har möjlighet att träffa de underbara julgransförsäljarna som står ute med massor med kläder och med rykande munnar. Här finns nämligen inga sådana.

När vi väl kom till IKEA så fanns det två "riktiga" granar kvar men massor av plastgranar eller vad det nu är för material. Den ena av de två riktiga var på tok för stor, den var enorm. Den andra var i den storlek som vi letade efter, en normal gran att ha hemma.

Men, men, de båda granarna hade tyvärr sett sina bästa dagar. Det var knappt barr kvar på dem. Vi tog upp den i rätt storlek och tittade och granskade, men beslöt oss för att tycka att den såg för eländig ut.

Så vi fick köpa en oäkta plastgran. Också det första gången i mitt liv. Ikväll ska vi klä den, samtidigt som vi rullar köttbullar och fixar janson.

Nu sitter jag och väntar på att vår "handy man" ska komma och fixa några grejor. Jag hoppas att det går snabbt, för sedan vill vi ta ett dopp i det underbara vädret. Strålande sol och klarblå himmel. Därefter tar jag och barnen en tur till Sri Hartamas för några sista inköp.

Eftersom det idag är den 23 december och många av Er kommer att ha fullt upp i morgon med mat, släkt, vänner och tomten så vill jag nu önska Er alla:En riktigt God Jul!

Två dagar till julafton

Det här är faktiskt första gången som jag inte är hemma i Sverige över jul. Har alltid, i alla mina 46 år firat jul i Sverige. Visserligen på olika platser, men ändå alltid i Sverige.

Och visst känns det lite tomt och annorlunda, men samtidigt lite spännande och utmanande. Jag trodde faktiskt att det skulle kännas ännu värre för mig, jag som är en sådan stor julälskare.

Jag älskar att vakna på morgonen den 24 december och känna den där riktiga stämningen. Det doftar jul i hela huset, och man kliver upp och äter jullunch bestående av sill, skinka, julkorv och framför allt dopp i grytan.

Sedan tar man den där härliga promenaden och förhoppningsvis så är det vinterlandskap och det ryker ur munnen när man andas och pratar. Allt är tyst och stilla, det enda som hörs är knarret under skon som möter den frysna marken, nästan lite magiskt.

När klockan slår tre sitter vi alla vid TV:n och blir önskad God Jul av Kalle och hans vänner. Då frossar vi i julkakor och julgodis och bryr oss inte ett dugg om varken tandtroll eller magringen. Allt är bara så himla gott!

Lite dötid då och då blir det förstås, men vid åttatiden sitter vi garanterat kring bordet igen. Då frossar vi i sill, lax, sillsallad, gravad strömming, kalvsylta, rullsylta, pressylta, rödbetssallad, grisfötter, leverpastej, korvar, julskinka, köttbullar, revbenspjäll, prinskorv, lutfisk och en och annan skiva vörtbröd eller som  hemma i norr, tunnbröd.  Vi sköljer ner med massor av julmust, öl och snaps för den som vill.

Knappar och blixtlås börjar strama, och de nya julkläderna som vi köpt börjar kännas riktigt obekväma. Då känns det som om man vill gå och byta om till myskläder av mjukaste material.

Men då ska man sätta sig bekvämt i soffan, för snart kommer tomten. Julklapparna delas ut, och rummet fylls av papper och alla tittar, känner och gläds över vad snälla de varit under hela året. Dock verkar det som om man blir dummare och elakare med åren, för julklapparna minskar dramatiskt.

Sedan kommer hungern och suget igen, och då dukas julgröten upp. Gärna med den där riktigt feta gräddiga mjölken till. Lite rim och lite fniss, vem får mandeln i år?

Varför tycker jag att detta är så underbart då? Att egentligen bara sitta och äta och må dåligt i magen, få halsbränna och knappt kunna röra sig efter all denna mat. Ja, jag kan inte förklara, men jag bara älskar detta med julen. Jag är faktiskt lika förväntansfull idag som när jag var tio år och tyckte att det var en evighet från det att jag vaknade på morgonen den 24 december tills dess att tomten dök upp med alla julklappar senare på kvällen.

Å andra sidan bryr jag mig inte lika mycket om julklappar idag, det har mina barn tagit över. Men det är något visst med denna högtid. Den samlar familjen, och den enar hela den kristna delen av världen kring denna stora högtid.

När jag var liten och gick i skolan uppe i Östersund så tyckte jag att det var underbart veckorna innan jul. Alla hade vi med oss ett litet ljus, ett adventsljus med den där traditionella lilla röda ljusstaken som vi tände varje morgon. Fröken som satt framme vid katedern tände också ett ljus, men hon hade fyra ljus och tände ett för varje vecka.

Och jag tyckte det var så spännande när hon läste om Josef och Maria och det ofödda barnet. Var skulle hon föda? Hade hon mycket ont? Jag satt och lyssnade och samtidigt tittade jag ut genom fönstret och drömde mig tillbaka till den tid när detta inträffade under Kejsare Augustus tid. Det var så fantstiskt när barnet till slut föddes i Betlehem och att vi nu firar denna dag så här långt efteråt.

Att jag inte har den där rätta julstämningen i min kropp just nu beror nog mycket på att här är varmt och allt är annorlunda. Men faktum är att många firar jul här också, fast på deras sätt med deras vanor och traditioner.

Vi kommer också att ha julafton här hemma hos oss. Det trista är att den 24 december inte är någon helgdag här, så vi får börja firandet när Pär kommer hem från jobbet. Här firar man den 25, precis som i England och USA. Jag tror faktiskt att det egentligen bara är några länder i norra europa som börjar firandet den 24 december.

Stressa inte, utan ta det lugnt nu och ta Er tid för eftertanke och minns det år som gått. Ingen blir gladare av att allt är perfekt men bakom det perfekta finns sönderstressade och griniga människor. Julen är glädjens högtid.

Jag vill också att vi skänker en tanke till alla barn som inte längtar till julen på det sätt som alla barn borde får göra. De kanske har missbrukande föräldrar, eller familjemedlemmar som gått bort. Dessa barn kanske vill att julen snabbt ska ta slut så att de får återgå till den trygga vardag de är vana vid,  då de inte blir påminda om den värld och miljö de lever i.

Må gott så hörs vi snart!


För mig är julen väldigt förknippad med denna dam och
och alla hennes härliga figurer som firat jul med oss så
många gånger i böcker, på TV och på film.


Avsked är vemod

I morse skjutsade vi Lotta till KLIA, som skulle vidare på nya äventyr. Se förra inlägget med länk till hennes resdagbok, så kan ni följa henne på resan. Alltid roligt att få drömma sig bort.

Och jag kan ju säga att jag inte gillar avsked, det är så vemodigt att ta farväl. Särskilt när man vet att det kommer att dröja flera månader tills man ses igen. Och vi har haft det så trevligt, avspänt och roligt med Lotta, hon är så lättsam att umgås med. Kanske tyckte hon att jag var lite jobbig under våra shoppingrundor med mina ständiga prisjämförelser. Men nu hoppas vi att Lotta får en fortsatt härlig resa.

I går avslutade vi med ett besök på en mycket god och bra sushi restaurang i närheten av Petronas Tower. Lite annorlunda sushi, men fruktansvärt gott. Och vi var väldigt hungriga efter att ha vandrat runt i China Town med all förhandling och prutning som det innebär. Men jag måste säga att Lotta var en riktigt bra förhandlare, jag var riktigt imponerad. Och Lotta, hon handlade en hel del hon.

Efter det att vi lämnat och tagit avsked av Lotta på KLIA, så åkte vi till en wet market i TTDI och inhandlade förvaringskorgar. Jag hade tidigare hittat denna lilla butik som sålde dessa fantastiska hantverk. Vi ska förvara kartor och andra papper som nu bara ligger i högar på golvet.

När vi kom hem somnade alla utom Emelie som gick ner och simmade i poolen. Men tydligen somnade hon i solstol efter doppet. Nu ska vi snart äta, har gjort en indisk gryta. Så det doftar kryddor i hela lägenheten.

Men kära ni, vi har ingen julstämning. Vi ser julgranar och julskyltning när vi är ute i denna värme som idag rörde sig om 33-34 grader och strålande solsken. Men julkänslan har inte infunnit sig. Idag funderade jag lite för mig själv, det kanske är bra att det är så, för annars kanske jag skulle drabbas av total hemlängtan. Jag som fullkomligt älskar julen och all den härliga julmaten. Har räknat ut att det vi kan ha på julbordet är följande rätter: jansson, köttbullar, gubbröra, senapssill, inlagd sill och ägghalvor. Men det blir nog gott.

Hoppas att ni alla har det bra, jag är lite avundsjuk när jag tittar på smhi och ser att det troligen blir en vit jul i hela Sverige. Då får ni gå ut och ta stärkande promenader. För den luft ni har i där hemma ska ni utnyttja. Jag saknar den!

Ha det bra!


Efter shopping och sushi


Emelie framför Petronas Tower


Så här ser våra nya möbler ut, Lotta fotade


Sushi, så himla gott!


Ännu mer sushi...


och lite till sushi...mmmmm:)

Lotta - Gästbloggaren!

Jag, Lotta, har fått äran att vara den första gästbloggaren hos Eva. Det är stort! Jag reser runt i Asien under två veckor och mitt andra stop är här i KL. Eva har inte hunnit blogga de senaste dagarna då hon har haft fullt upp att visa mig runt och berätta om familjens upplevelser. Jag besökte KL´s turiststråk för fem år sedan och denna gång får jag vara med om helt andra saker som är värt så mycket mer. Jag får en inblick i hur det är att leva och bo i KL, sida vid sida med de allra fattigaste invånarna. Från Linders inglasade "uterum" på våning 27 ser man Petronas mäktiga towers, samt TV-tornet, resa sig upp mot skyn. Sänker man blicken ser man små skjul och baracker där man inte vill tro att människor lever och bor. Eva har berättat mycket om klassamhället där det är normaliserat att ha en "maiden" som kommer hem och gör hushållssysslorna. Var själv med om en ovan upplevelse igår då vi köade för att komma upp i det drygt 400 m höga TV-tornet. Framför stod oss stod mörkyade personer, möjligen indier. En personal kom fram till oss och förklarade att vi inte behövde stå i kön, utan ledde oss fram mot hissen direkt. 

Eva, som inte behöver någon närmare presentation för er som känner henne, har ett sätt som inbjuder till många skratt. Igår em/ kväll var jag, Eva, Emelie och Julia ute på stan och strosade runt. Eva utan inbyggd GPS (förlåt Eva *skratt*). GPS´en stod Emelie för, det kändes tryggt. Julia var en bra provdocka för klädinköp till Clara, de har ungefär samma storlek. Prisnivån då? Jo, för mig som nykomling tänker jag att det är superbilligt. Som expat jämför man gärna priser och ser att likvärdiga saker kostar en spottstyver utanför turiststråken.  

Julia har ställt upp på att låta mig låna hennes fina sovrum, då familjens gästrum ännu inte är färdigsställt. Innan jag somnade låg jag och tittade ut på alla condominiums i område samt all trafik på motorvägen en bit bort. Imorse slogs jag av en vacker soluppgång och i nästan en timme låg jag och observerade hur livet i Mont Kiara kan vara en vanlig fredag. Märkligt att se apor leka omkring på en byggarbetsplats samtidigt som byggarbetarna från Indonesien gör sina vardagssysslor och expatsen tar bilen till jobbet. Pär gick till jobbet imorse, Julia och Emelie gick iväg till skolan. Jag och Eva åt en lång frukost och pratade, innan vi tog hissen ner till poolen för lite sol och bad. 

Nu har Eva fixat lite lunch och vi ska sedan ner på stan en sväng. Ikväll ska vi möta upp Pär för middag. Jag har önskat mig ett sushiställe. TACK hela familjen Linder för er gästvänlighet och värme. Ni är helt fantastiska! Imorgon bitti flyger jag vidare till Kota Kinabalu, Borneo.       

Gå gärna in och läs min resedagbok:
http://www.resdagboken.se/?documentId=3&userId=243044&section=journey&journeyId=330211Delivery

I går kväll höll vi på skratt ihjäl oss här. I bland blir det tokigt må jag säga. Jag berättade ju att vårt matbord skulle komma idag, men de ringde och sa att de kunde komma igår kväll vid 19-tiden i stället.

Jag har tidigare berättat om våra säkerhetsvakter som sitter i en kur  vid infarten till vårt Condominium. Där måste alla besökare registrera sig och visa ID kort. De är väldigt trevliga, och självklart är det bra att de finns. De går runt i garaget, vid poolen och så vidare, för att öka säkerhetskänslan hos oss som bor här.

Och varje gång när det kommer besök så ringer det i en telefon uppe i vår lägenhet. Då berättar de vad det är för någon som söker en och så får vi bestämma om de är ok att släppa in. Men oftast är det ganska svårt att förstå vad de säger på sin snabba Malay engelska. Och oftast säger man bara "ok, visa upp dem".

Igår ringde de två gånger, först var det delivery till Mr Linder. Vi blir ju naturligtvis också väldigt nyfikna på vad som komma skall. Den här gången var det banken som lämnade en julklapp, en väldigt fin resväska. Sedan så ska det skrivas på papper och allt i flera exemplar, även om det är en present. Mycket pyssel.

Sedan satt vi länge och väntade på vårt matbord, som kom strax efter klockan sju. Det var tre kineser som kånkade och bar. När man frågar om man ska hjälpa till så bara skakar de på huvudet och fortsätter bära. Man känner sig lite dum, särskilt eftersom vi svenskar oftast är dubbelt så stora. (Ja, även vi kvinnor). Men de vill gärna göra allt själv.

Det var nu vi höll på skratta ihjäl oss, jag, Emelie och Julia. Först kom alla stolar, åtta sycken brunblommiga. Jag vet inte om jag fick en chock över vad vi valt, eller vad det nu var. Men det såg för roligt ut när de efter ett tag öppnade paketet med matbordet. Det var superlitet, inte ens fyra av stolarna rymdes runt bordet. Sedan var det någon dekoration i mitten med flätor mm. Jag sa till Emelie, "Det här är inte det bord vi köpte, eller?"

Vi försökte säga att det var fel bord, men ingen reaktion. De är snabba kineserna, och de packade upp, skruvade och fixade. Vi försökte stoppa arbetet genom att peka på mitt papper över köpet. Det är fel bord, sa jag hela tiden. Efter ett tag fick jag lov att ringa till butiken där vi köpt möblerna och säga att det skett ett missförstånd. Stolarna är de rätta, men bordet är fel. Han bad att få prata med en av kineserna, och då äntligen förstod de.

Men jag menar, de borde ju ha sett att det där lilla kaffebordet inte skulle passa in. Men de kanske tänkte att vi är lite konstiga vi västerlänningar. Inte vet jag. Men nu har vi i alla fall åtta brunblommiga stolar, alltid något. Hoppas att det kommer rätt bord i eftermiddag.

I går på förmiddagen träffade jag Linda, vår nya maid. Hon var en liten snäll dam från Filippinerna. Jättetrevlig och hon verkar väldigt duktig. Hon kom med Marie Molin och vi pratade mat, väldigt mycket mat. Sedan frågade jag om det gick för sig att hon kunde lära mig lite av hennes matkonst. Och det ville hon, om jag lärde henne svensk matkonst. Hon kunde visserligen en hel del svenska maträtter, för hon har jobbat hos många svenska familjer. Tydligen tycker hon att vi svenskar är de bästa familjerna.

Nu ska jag gå ner till poolen och simma några längder, sedan kanske jag sitter där ett tag till tjejerna kommer hem. Har faktiskt inte solat något sedan vi kom hit. Så ni därhemma som tror att vi är bruna kan vara lugna, vi är precis så vita som vi var när vi åkte från Sverige.


Petronas i mitten


Julgranar finns överallt i varje köpcentrum


Titta, jag kör bil..

Roti Canai

I går åkte jag och min engelska lärare Guni iväg och handlade. Hon hade bestämt sig för att lära mig laga vår nya favoriträtt, den där pannkakan som man doppar i olika såser. Rätten heter Roti Canai, och är ganska typiskt indisk.

Hon plockade ner kryddor, grönsaker och de där pannkakorna i fryst form. Och de fanns i olika smaker i min närbutik.

När vi kom hem satte vi igång och hackade, stekte och kokade för fulla muggar, samtidigt som vi tränade konversation. Hon visade mig en supergod sås gjord på morötter, linser, potatis, lök och en massa indiska kryddor. Jag var väl i och för sig ivägen ganska mycket, men det är så kul att lära sig nya saker. Det skulle puttra länge och sedan doppade man de frysta pannkakorna i stekpannan med lite palmolja (här använder man palmolja, inte olivolja) och då svällde de liksom upp. Sedan skulle jag ta en ren diskhandduk och slå till och banka så att de blev fluffiga. Lunchen var klar och vi kunde äta och njuta.

Eftersom vi gjorde massor av såsen, var jag lite slö och använde den till middag också, fast då med ris. På kvällen sa Julia, "mamma, den här maten skulle Pernilla älska". Och det tror jag också.

Så nu har jag lärt mig en ny rätt från det indiska köket. Och jag håller verkligen med Dig Elisabet, det indiska köket är såååå gott.

Om någon timme kommer Marie Molin hit med Linda, maiden som vi ska överta från en annan svensk familj som åker hem nu till jul. Tanken är att hon ska vara hos oss två dagar i veckan och hjälpa till med städning, matlagning, bakning och så vidare. Jag har inte träffat henne förut, så det ska bli spännande.

Det känns i och för sig lite lyxigt och pinsamt att ha en maid när jag är hemma på dagarna. Fast å andra sidan kan jag ju lära mig mycket av henne också. Och dessutom får jag mer tid till att utforska det jag vill. Linda kommer nog att börja hos oss  direkt efter årsskiftet tror jag. Än så länge är jag familjens maid.

I dag åker Pär till Jakarta, så nu kan vi tjejer dansa på bordet. Vi kommer att ha lite mys med bland annat ett biobesök. Emelie har tjatat på Twilight, så den kommer vi att gå på i eftermiddag. Senare idag kommer också Emelies skrivbord. Och i morgon får vi vårt matbord.

I går blev jag så glad när jag fick lite vinterbilder i från min pappa. Så idag visar jag er hur det ser ut i mina drömmars stad Östersund och då Frösön. När svetten rinner här i KL så drömmer jag mig bort till dessa trakter.


I år blir det ingen jul här för oss..


men det ser härligt ut...


här badade jag i somras..


får nästan hemlängtan...


vintermänniska som jag är...


och här sitter vi mest och svettas...


Häftig restaurang

I helgen har vi haft det riktigt skönt, och för en gång skull har vi varit hemma ganska mycket, och det bidrar ju till att man känner att den lägenhet vi vistas i här är vårt hem, och inte något tillfälligt. Fast vi har inte riktigt kommit i ordning ännu, vi tar det i lugnt takt.

I fredags var vi på en fantastisk restaurang och firade Pär som fyllde år. Jag länkade den, men jag kan säga att den var häftigare live så att säga. En riktig djungelrestaurang.

Personalen var riktigt trevlig och vi blev rejält uppassade. Vi beställde in mat i mängder och allt var oerhört gott. Det mesta på restaurangen var Vietnamesiskt, men grunden var det sydostasiatiska köket. Vi var proppmätta när vi efter ett antal timmar lämnade våra stolar.

I lördags morse tyckte jag att det kändes riktigt skönt att simma några längder innan frukost. Därefter åt vi en riktigt stor frukost med äggröra, amerikanska pannkakor, yoghurt, mackor, frukt mm.

Sedan åkte vi till IKEA för att köpa ett skrivbord som Emelie hittat där. Och som vanligt på IKEA blir det en massa annat smått och gott man hittar. Hörde av en annan svenska här i KL att man absolut inte ska åka till IKEA på helgerna för det är så packat med folk. Och det kan jag skriva under på, inte ens i Sverige har jag någonsin sett så mycket folk som det är här i KL, att parkera är näst intill omöjligt. Så Ingvar han möblerar inte bara hem i Svedala.

Efter IKEA ville jag visa övriga familjemedlemmar den fantastiska marknaden som jag och min engelska lärare var till i fredags. Så jag försökte så gott jag kunde visa var den låg i denna stad, där trafiken inte följer några logiska regler alls. Vi kom dock fram, men då hade redan denna Wet Market stängt. Så vi gick över gatan och satte oss på en mycket enkel Indisk restaurang, i princip var det bara några uppställda bord. Men vi har hittat vår favorit i det indiska köket. Ja, en av favoriterna i alla fall. Det är en slags pannkaka som du kan få antingen naturell eller med smaker som banan/curry, vitlök, fisk eller ägg för att ta några exempel. Sedan får du såser till, vi tog kikärtsås, linssås och en stark currysås. Och när allt är på bordet sitter du och doppar pannkakan i såserna och äter med händerna (högerhanden). Det är underbart gott!

I går var vi först en tur ner till poolen och gymmet innan vi åt frukost. Därefter åkte vi en sväng till denna Wet Market som lyckligtvis var öppen. Vi handlade fisk, grönsaker och frukt till väldigt humana priser. Skulle även ha handlat några hemflätatde korgar, men den butiken hade stängt. Denna marknad öppnar 07.00 på morgonen och stänger 14.00 varje dag. Och den kommer självklart att bli en av mina favoritställen.

I lördags kväll var Emelie in till KLCC med en kompis, de var på bio. Och för en mamma är det lite oroligt de där första gångerna då dottern ska ut i vimlet själv i denna stora stad som vimlar av bilar, moppar och människor. Men jag antar att jag måste vänja mig, hon kan ju inte umgås med mig dygnet runt.

Nu sitter jag åter igen och väntar på att min engelska lärare ska komma. Näst sista lektionen innan juluppehållet. På tisdag åker Pär till Jakarta så då blir vi själva igen. Han kommer hem på torsdag kväll, och då får vi också vårt första Sverigebesök! Lotta kommer, ska bli så roligt. Vi har gjort en liten rutt för henne, kanske får hon sitta bredvid när jag kör bil också. Bara det är en enorm upplevelse!

Jag har också en fundering. Nämligen att alla gäster som kommer och hälsar på från Sverige får bli gästbloggarepå min blogg. Vad tror ni om det? Ni får lite synpunkter och upplevelser från någon annan än mig.


De sa till oss att det var "dresscode" , så vi skippade hotpants


Ska jag ta det här? frågar Emelie


Julia färdig och väntar på transprt till Djungelrestaurang


Födelsedagsbarnet väljer och vrakar, (skjortan fick han av oss)


Ingången till Restaurangen


Vinkällaren


Det skålades i härliga fruktcoctails


Emelie, alltid lika elegant


Julia på väg hem, mätt och belåten


Djungeln var precis utanför, och väggar fanns inte, när regnet och åskan
gjorde sig påminda var det en härlig känsla.


Bild tagen från bilen, Petronas Tower i bakgrunden


Födelsedagsfirande

Igår kväll skulle vi åka och köpa lite prylar till datorn, bland annat färgpatroner och en ny webkamera. Först tänkte vi ta ett köpcentrum nära där vi bor, men efter lite diskussioner kom vi överrens om att vi tar bilen in till KLCC. Kunde ju vara kul att titta på den oerhört eleganta julskyltningen. Sagt och gjort, vi åkte iväg vid sex-tiden.

Nu är det ju så att här i Kuala Lumpur, kan man inte kan räkna med att saker och ting går fort. Särskilt inte under regnperioden, då det ofta kan bli översvämningar och trafikkaos. Förmodligen kan du inte räkna med att det går snabbt under andra perioder heller.

En resa som egentligen bara ska ta cirka 10-15 minuter tog oss över två timmar. Det var fruktansvärt. Bilar, bussar, mopeder stod huller om buller och vi trodde att vi skulle få stå så där hela natten.

Men som sagt, efter några timmar kunde vi då göra våra ärenden. Pär gick till det stora datavaruhuset på massor av våningar och jag, Emelie och Julia gick till ett shoppingcenter för att leta födelsedagspresent åt Pär, hade inte hunnit med det innan, så det blev lite sista minuten.

I morse fick Pär både skönsång och frukost på sängen. Och han blev jätteglad för den fina Indonesien inspirerade skjortan han fick av oss i blåaktig batik.

Ikväll ska vi gå ut och äta en födelsedagsmiddag, Pär har bokat bord på en restaurang som ska vara en av de bästa här i KL.  Gå gärna in och titta på hemsidan: http://www.tamarindrestaurants.com/
Ska bli väldigt gott och trevligt.

Som Ni ser så har det tillkommit en till banner på min sida. Det är min systerdotter Emma som jag berättat om tidigare, som är så duktig på att göra smycken. Och självklart hjälper jag gärna till att sprida hennes alster. Titta, njut och handla.

Nu har jag även haft min engelska lektion och idag satt vi och konverserade i vår nya soffgrupp. Men innan Guni, min lärare kom in, fick vi gå ner till managementkontoret och bråka lite. Guni har nu kommit till mitt hem i snart en månads tid två dagar i veckan. Men fortfarande tar det en evighet för henne att passera säkerhetsvakterna i vårt Condo. Det är ju bra att de är noga och att de inte släpper in folk förrän de fått registrera sig och visat pass eller leg, men efter så många besök borde det gå att göra allt lite snabbare. Det tickar ju dessutom pengar, och min lektion blir kortare.

Så nu har de fotat hennes leg och skrivit in hennes uppgifter i datorn, så förhoppningsvis ska det inte behöva ta så lång tid i fortsättningen. Dessutom verkar Guni ha ett hemskt humör,  hon skällde som bara den där nere i vaktkuren. Lite pinsamt eftersom jag bor här och möter dessa säkerhetsvakter varje dag. Och jag tycker i alla fall att de är väldigt bra och trevliga.

För det fick vi också lära oss igår på vår kulturdag, att ingenting blir bättre av att man skäller eller blir arg här i Malaysia. Att bråka offentligt eller skälla på varandra gillar man inte i den här kulturen.

Nu ska jag ta det lugnt och vila ett tag, kanske möjligtvis gå ner och simma lite i poolen.

I morgon är det lucia. Här får vi nog inte träffa någon.

Daulat Tuanku

May Allah The Almighty Bless Our Sultan

Heartiest Salutations and Congratulations on the Occasion of His Royal Highness´63rd Birthday on 11 th December 2008! 

With Utmost Sincerity

Idag är det firande av Sultanen of the State of Selangor, och det kunde man verkligen inte missa i dagens upplaga av vår morgontidning New Straits Times. Det var hela 12 helsidor där olika företag grattade och saluterade sin Sultan. Mycket stort här, och vad jag förstod efter vår utbildning igår så är också de kungliga väldigt populära här i Malaysia. Det finns nio Sultanat, men tretton delstater, fyra har ingen Sultan, bland annat Borneo.

Och det är inga småföretag som gratulerar, det är för att ta några exempel, Panasonic, Sime Darby (det stora oljeplamsföretaget), Sapura, Island & Penninsular, AmBank Group och ett fleratl till. De har stora helsidor i de kungliga färgerna här i Malaysia som är gult och lila.

I går var det en väldigt rolig dag. Först så kom min engelska lärare hit, stressad och lite sen, men väldigt upprymd. Hon sa att jag skulle hämta min väska för vi skulle ut på en liten utflykt.

Utflykten var en rundvisning till ett privat sjukhus dit vi kunde vända oss om vi blev akut sjuka. Sedan åkte vi till en helt fantastisk matmarknad. Ja, de sålde en del kläder och annat också. Men det var en häftig upplevelse. Guni, som min lärare heter har ju som jag tidigare skrivit om bott här i tolv år, först som expat precis som vi, numera som Malay och omgift med en indisk man. Och hon kände massor av människor där som hon presenterade mig för.

Det var slaktare, fruktförsäljare och små restauranger av stuket "hål i väggen". Men allt var en fantastisk upplevelse för mig. Det kändes faktiskt betydligt mer Malaysia än alla dessa tillrättalagda köpcentrum med överpriser och ett utbud som verkligen inte intresserar mig nu när jag är här i dessa år och vill lära mig detta samhälle inte det jag redan kan, det västerländska och europeiska. Det är klart, blir jag sugen på något hemifrån så vet jag ju vart jag ska ta vägen.

Senare när vi kom hem så dröjde det inte länge förrän vår soffgrupp kom. När den kom på plats kändes inte längre rummet lika stort, och nästa vecka som matbordet kommer. Men det ordnar sig nog.

På eftermiddagen kom en mycket elegant Kinesiska för att lära oss om vårt nya land, det mångfaciterade Malaysia.

Hon visade bilder, broschyrer och ett bildspel. Och hon berättade allt om hur vi ska möta Kineser, Indier och Malayer. Jag kommer att gå in mer på det senare, för idag har jag och Pär en hel del praktiska saker att göra. Pär är ledig idag, för Siemens ligger i delstaten Selangor.

Men jag kan nämna en del saker som hon sa. Först spinner jag vidare på mitt inlägg i går som handlade om oss svenskar och att vi alltid pratar väder. Här pratar man mat. Överallt och i alla sammanhang. Mat är väldigt viktigt och i Malaysia kan du få tag i mat 24-7.

När det gäller bjudningar här så är det viktigt att först kolla av vad de inbjudna äter. Muslimer äter ju inte fläskkött, Indier äter inte nötkött, och de allra flesta Indier här är faktiskt vegetarianer. Kyckling är det kött som bäst går hem i alla läger.

Siffran 4 är oturstal, främst för Kineser. Det märkte vi i och för sig direkt när vi flyttade in i vårt Condo. För i hissen finns inte 4 med. Efter våning 3 kommer 3a, efter 13 kommer 13a osv.

Vi gick igenom namn också, hur deras alla namn är uppbygda och hur de skriver dessa. Jag ska gå in på det närmare senare, men jag kan ta ett exempel som vi pratade en del om. När vi i väst rapporterade om Usama Bin Laden så var hela den muslimska världen ganska konfunderade. Vi skrev ofta bara Bin Laden, och det finns ganska många Bin Laden, och framförallt så är inte Bin ett namn utan betyder "son of".

Vi pratade om massor av intressanta och lärorika saker i detta fantastiska och mångkulturella land. Och jag lovar att ta upp det allt eftersom situationer kommer.

Snart kommer Emelie och Julia hem från Hil´s. Julia ska tillbaka på eftermiddagen för att ha extraundervisning. Emelie ska till banken med Pär. Vi ska försöka öppna något slags konto med kort till henne. Ungefär som hon hade i Sverige, men vi vet inte om det fungerar här.

Hoppas att allt är bra med Er alla, här mår vi bra i värmen.


Vi äter naturligvis mycket frukt här

Managing Cultural Differences

I natt vaknade vi av att det var fruktansvärt varmt i rummet, så vi fick sätta på luftkonditioneringen, trots att den låter så mycket. Alltid innan vi går och lägger oss kör vi på luftkonditioneringen för fullt och precis innan vi somnar stänger vi av den, och då är det jättekallt i alla rum. Sedan när man vaknar på morgonen eller ännu värre mitt i natten så är det supervarmt igen. Men de flesta är ju inte som vi, utan de störs inte av att ha på luftkonditioneringen hela natten.

Nu sitter jag och väntar på att min engelska lärare ska komma. Vi hade inga lektioner förra veckan eftersom hon var rädd att bli smittad av oss som var förkylda. Normalt har jag lektioner måndag och torsdag, men eftersom det är helgdagar just då den här veckan, flyttade vi på dem till onsdag och fredag. Bra med flexibla lärare.

Sedan kommer Pär hem vid tre idag, för då ska hela familjen ha kulturdag. Jag berättade lite om det för någon dag sedan. Vi ska alltså lära oss allt om den här kulturen vi bor i nu. Ska bli väldigt, väldigt intressant. För att ta några exempel ur programmet så ska vi prata om Malaysias historia, demografin, de olika religionerna, politiska strukturer, uppförande och klädkoder, hur man ger presenter, slangord, bilkörning, betalningar av räkningar, säkerhet och shopping.  Jag berättar naturligtvis mer efteråt när jag vet lite mer.

I morgon är Pär ledig, Ni vet Sultanens födelsedag. Då ska vi fortsätta att få ordning här hemma. Och under dagen idag ska vår nya soffgrupp komma. Ska bli riktigt skönt att slippa sitta på golvet när vi ser på TV eller bara slappar. Och jag hoppas verkligen att de kommer, för annars har det visat sig att det där med dagar kan variera lite.

I går bokade vi hotellrum i Singapore mellan den 26 och 28 december. Dit tar vi bilen, det tar inte så där jättelång tid. Verkar vara lite svårare att boka resa till Langkawi över Kinesiska Nyåret i slutet på januari. Vi får fortsätta leta i kväll.

Nu ska jag ha engelska, vi höres!


Pär och jag på väg in till China Town, ska dit nästa vecka när Lotta kommer

Idag sol

Är det inte typiskt, idag är det riktigt härligt väder, med blå himmel och solsken. Skulle ha varit det i söndags också när vi var i Port Dickson.

Titta på min rubrik och mitt första stycke i detta inlägg. Dessa ord och funderingar kring vädret tyder på att jag är en äkta svensk. Vi svenskar glömmer aldrig att berätta om vädret, oavsett om vi pratar i telefon med någon eller om vi är på semester. Har vi precis kommit hem från semestern så glömmer vi aldrig bort att fråga hur vädret varit under tiden vi varit borta. Vädret är väldigt viktigt för oss.

Jag har haft ganska roligt nu på morgonen medan jag satt och väntade på mina kära döttrar som var på ett möte på Garden School. Innan vi åkte från Sverige fick vi lite "svensksaker" av våra kära vänner Santamaria/Andersson, bland annat en bok med titeln "Du vet att du är svensk...". 

Fler saker som är typiskt svenskt är att vi har dåligt samvete för att vi inte går ut när solen skiner, vi tycker också att Tomas Ledin är synonymt med sommar, vi vill gärna dela notan även på första dejten, vi tycker alltid att fel låt vann, blir irriterade på folk som kommer fem minuter sent, tvekar på texten i nationalsångens andra vers och för att ta något som är aktuellt i dessa tider, inte vet om man ska gå upp eller ner i sista raden av luciasången. 

Det är ganska intressant och himla roligt att läsa den här boken. En annan sak som säkert många känner igen är att i Sverige är det en komplimang att få höra att man är så typiskt  olik det som kännetecknar folk från det landet. Säg till en Spanjor eller Italienare att de är "ospansk" eller "oitaliensk" och du får en tallrik paella eller pasta i ansiktet. I Sverige däremot är egenskaper som gör att man är "osvensk" något av det finaste man kan stoltsera med. Känner ni igen det?

Tack för den roliga timme jag hade med boken! Jag kan i alla fall säga att jag är typiskt svensk. Mycket stämde in på mig.
Nu kommer snart Emelie och Julia hem och då ska vi åka in till KLCC för att köpa en present till Pär som fyller år på fredag. Vet inte vad vi ska köpa, men något hittar vi nog på.

Nu tänker jag göra Er lite avundsjuka där hemma. För senare ikväll ska vi boka lite resor. Först till Singapore, dit vi åker den 26 till 28 december. Ska bli väldigt roligt, alla pratar så väl om Singapore, allt är så rent och fint men dyrt. Sedan ska vi boka en resa till Langkawi. Dit åker vi under Kinesiska nyåret som är i slutet av januari. Det gäller att passa på dessa år. Träffade en annan familj, som hade som mål att försöka åka på en resa en gång i månaden. Ingen dum idé faktiskt.

Här nere kommer lite bilder från julfesten i lördags


Lite suddigt, men mitt i förberedelserna


Lekar för barnen...


Tomten finns inte bara i Sverige


Julstämning vid poolen


Ett litet fotdopp i poolen hör julfester till...


Regn, regn, regn

Igår kunde vi på inget sätt undgå att märka att det är regnperiod här. Och att åka till Port Dickson var väl egentligen inte en så där jättebra idé, jo om det hade varit en annan dag, men inte just igår. Åtminstone inte för min del.

Vi åkte iväg efter att ha ätit en sen frukost, med badkläder och den obligatoriska vattenflaskan. Pär sa att det kanske inte är så många västerlänningar där, utan mest malayer och indier, så för min del kanske det var bäst att bära hel baddräkt. För barnen spelar det inte så stor roll om de har bikini och förresten är det det enda badplagg de äger.

Här tar allt mycket längre tid än vad man tror. Som den här resan till exempel, från KL till Port Dickson är det ungefär 60 kilometer, så vi tänkte att det tar väl en timme. Nu tog det inte en timme, utan säkert minst två timmar. Trots att det är 110 på vissa sträckor, gå det väldigt långsamt. Dessutom var det jag som körde och jag ligger inte gärna i fartfilen ännu.

När vi började närma oss Port Dickson kom regnet. Och gud så det regnade, rena skyfallet. Jag kan säga att det verkligen inte är roligt att köra bil när dessa regn uppenbarar sig.

Vi trodde att regnet skulle upphöra efter någon timme, för hittills har det gjort det. Så det första vi gjorde när vi kom fram till den strand vi valt ut var att besöka en restaurang. Runt omkring fanns ett par restauranger av mycket enkel klass samt några stånd som serverade lite olika smårätter. Vi valde en restaurang med tak, i och för sig ett gammalt plåttak, men vi kände att det var ett måste. När vi väl satt ner märkte vi att taket inte alls var tätt, det regnade in både här och där. Men vi var hungriga och tog upp handdukarna och la över oss.

Efter att ha intagit denna  goda mat för endast åtta kronor per portion så ville vi ju bada. Men regnet hade dessvärre inte behagat sluta. På något sätt kändes det som om det tilltog, även vindstyrkan. Men vi betalade maten och gick ner till havet.

Jag valde att avstå, men de övriga gick till omklädningsrummen och bytte om. Jag gick upp och ställde mig under tak tillsammans med ett helt gäng indiska mammor som också väntatde på sina barn och män. Jag tittade ut över havet som säkert i solsken eller klart väder var vackert. Men nu såg både strand och hav inte särskilt inbjudande ut. Men det var fullt av badande barn och vuxna, alla badade de med kläderna på.

Efter badet gick vi en liten promenad längs en massa stånd där de sålde både det ena och andra. Emelie och Julia köpte en tunika respektive ett par shorts. Hon vi handlade av var en himla rolig tjej, hon skämtade och skrattade åt det mesta. Det är något jag upptäckt, att malayerna gillar att skämta och munhuggas lite så där lättsamt.

Vi hade lovat Emelie att vi skulle vara hemma ganska tidigt, så att hon skulle hinna plugga lite. Men det sprack, vi var hemma först vid åttatiden. Och det första vi mötte väl inne i vår lägenhet var en ganska stor kackelacka som på något sätt hittat hem till oss på 27:e våningen. Pär trampade ihjäl den, och nu i natt har vi haft Julia i vår säng, för hon vägrade att sova i sitt rum eftersom hon fick för sig att det var fullt med kackerlackor där också.

Idag är det public holiday här hos oss. Det är Hari Raya Qurban, en muslimsk högtid. Så på alla dessa byggen runt omkring oss är det ingen aktivitet idag, väldigt lugnt och stilla.

Eftersom vädret inte är så bra idag så har vi valt bort elefanterna och ska i stället ägna oss åt att fixa här hemma. I den del där Pär arbetar är det även ledigt på torsdag, state holiday, för då är det Sultan of Selangor´s birthday.


Regn och rusk i Port Dickson


Julia är trött efter en lång dag...


Julmiddag

Igår kväll hade vi julmiddag här i Kiara Ville, vårt Condominium. Det var en superhärlig familj från Nya Zeeland som hade ordnat och styrt med det mesta. Den familjen var en av de första som flyttade in i det här condot för så där en tio månader sedan då allt var väldigt nytt här. Men de har bott i Malaysia i snart nio år, och då inte bara i Kuala Lumpur.

Vi hade alltså knytkalas, och alla skulle ta med sig något som var speciellt för just deras land. Jag tog med mig gubbröra med knäckebröd, köttbullar och en julsallad. Och ni skulle se vad mycket mat det blev när alla ställt fram sina anrättningar!. Ja, jag inte beskriva allt, för jag vet inte ens vad allt var för något. Men det var risrätter, köttgrytot, små pajer av olika slag, pizza, pastarätter, frukt i stora mängder och efterrätter från olika delar av världen.

Och vilka var alla vi som var där då? Jo, det var Australienare, Svenskar, Norskar, Skottar, Nya Zeeländare, Amerikanare, Engelsmän, Koreaner, Kineser, Japaner och en och annan Malay. Ett härligt gäng, som alla var väldigt pratglada och trevliga. Vi har ju bott här i condot i snart tre veckor, och flera hade jag aldrig sett tidigare. Men det verkar vara bra folk, våra grannar.

På schemat stod naturligtvis att äta upp maten, men sedan var det lekar, besök av tomten och julsånger. Och en hel del mingel, något som vi säkerligen kommer att vara riktigt proffsiga på efter ett tag, för här minglar man mycket.

Emelie tog en del bilder, som jag visar senare. Kändes faktiskt lite ovant att komma ner till poolområdet och se all julpynt med julgranen i centrum. Jag hade naturligtvis lite fel kläder på mig, lite för uppklädd enligt min familj. De flesta var lite mer lättsamt klädda med shorts och t-tröja. En annan sak som vår familj missade var den obligatoriska tomteluvan, som nästan alla hade på sig. I synnerhet alla asiater, de hade luvor i alla möjliga utformningar, som dessutom blinkade.

Alla barn skulle även ta med sig julklappar, så Emelie och Julia hade naturligtvis med sig två paket. Det roliga är att dessa skulle bytas med andra barn, men vi gjorde tydligen något fel så Emelie och Julia fick tillbaka sina paket från tomten. Gjorde inte så jättemycket, för jag gillade de röda glittriga ljus vi köpt.

Idag ska vi åka till Port Dickson. Ska bli roligt och kul att se lite annat.


Vårt närmaste lilla centrum


Nu känns det skönt

Som många av er noterat genom att läsa min blogg, så har vi varit lite oroliga när det gäller skola för Emelie och Julia. Det är ju det viktigaste av allt, att de kan gå i skolan och då också förhoppningsvis en bra skola.

Nu har vi lugnat oss en hel del, för igår fick vi besked att Emelie klarade testet på ISKL, (The International School of Kuala Lumpur)  och kommer att börja där direkt efter julledigheten. Detta är en internationell skola med amerikansk inriktning i de olika stadierna Elementary School, Middle School och High School. Så Grattis till Emelie!

Och hur blir det för Julia då, undrar ni säkert?

Julia har gjort ett test på Garden International School, en skola med Brittisk inrikting. Hon ska göra ett till test nu på tisdag. Men ingen av våra barn vill gå på Garden, den brittiska skolan. Fast det behövs ju inte för Emelie nu, och i och med att Emelie klarade testet och kom in, så får Julia förtur i kön för hennes grade som just nu är full. Och enligt ISKL så är chanserna mycket stora.

Ja, igår kväll firade vi med att som vanligt gå ut och äta på restaurang. Ja, det har kommit att bli en vana att gå ut och äta istället för att botanisera hemma i köket. Jag hoppas att det ändrar sig snart, för efter ett tag blir man lite less på att bara äta ute. Men här är det så himla lätt, eftersom det finns restauranger i varje gathörn, och många är väldigt billiga. Men nu i helgen ska vi åka iväg och storhandla, så jag ska försöka bättra mig när det gäller hushållsarbetet.

Vi var i alla fall på en väldigt fin Kinarestaurang i går kväll som ligger i Sri Hartamas. Vi åt en massa rätter och jag kan säga att den "riktiga" kinamaten smakar inte alls som på krogarna hemma i Sverige. Emelie och Julia tyckte ibland att det smakade lite konstigt, och visst, kryddorna och smakerna är väldigt annorlunda. Men jag tycker det är gott och spännande. Jag njuter av att få pröva allt nytt.

Vi åt först lite småplock, starkt så in i norden. Sedan dukades det upp jätteräkor, Pekinganka, grönsaker, fiskrätter och massor av annat smått och gott. Det roliga var att både Emelie och Julia var lite kräsna och blev då naturligtvis inte mätta.
De hoppades att efterrätten skulle vara god...

När den kom in så undrade vi i och för sig allihopa vad det var för något. Det var en liten skål med en slags buljong med två ganska stora vita runda bollar. Vi frågade vad det var och de sa att det är sesambollar. Och det var absolut inte äckligt, utan ganska gott när det gäller smaken, men konistensen var mycket annorlunda för oss.

Nu ska jag snart ringa till de här Nya Zeeländarna som bor i samma condo som oss och fråga lite mer om ikväll. Jag ringde i går, men jag tror att det var deras maid som svarade och jag förstod inte allt hon sa. Men jag förstod så mycket som att det ska vara knytkalas, alla gör något speciellt från sitt land. Visst, väldigt enkelt, när man inte får tag i några varor som stämmer överrens med vårt svenska julbord. Jag funderade först på Jansson, men här finns ju inte anjovis, så nu tänker jag kanske rulla lite köttbullar. Sedan kan vi åka till IKEA så kan jag köpa lite extra sillburkar och något typiskt svenskt.


Antingen på söndag eller torsdag ska vi bada med elefanter

Lära mig kulturen

Idag är det äntligen fredag! Så känner man även på andra sidan jordklotet. Dessutom är det helgdag även på måndag, så det blir tre hela lediga dagar. Hoppas nu att vi hinner fixa klart här hemma innan våra möbler kommer. Och en av dagarna ska vi åka till havet, Port Dickson, underbart!

Nästa onsdag kommer det hit en person som ska vara väldigt duktig på just Malaysia, men även hela Asien. Det är jag, Emelie och Julia som ska ha kultur-undervisning.  Och vad är nu det? Jo, det är en utbildning i hur vi ska möta den nya kulturen vi just nu lever i. Vi ska få lära oss vad vi inte ska göra och vad vi ska göra. Vi ska helt enkelt anpassa oss till vårt nya hemland.

Pär har naturligtvis genom åren fått lära sig mycket om hur Asien fungerar i affärssituationer. Han hade en utbildning i går också, och senare på kvällen när vi som vanligt åt vår middag ute på restaurang så berättade han en del saker som vi bör tänka på när vi är här.

Bland annat får man absolut inte peka med pekfingret här, inte i något sammanhang. Det är oerhört fult. I stället får man peka med hela handen, (låter bättre faktiskt)  eller peka med knuten näve så att tummen pekar lite framåt ovanpå.

Man får heller inte ta emot något med vänster hand eller sträcka fram vänster hand till någon. För vänster hand anses som oren inom islam. För mig ska nog det gå bra, för jag använder nästan aldrig vänsterhanden, den följer liksom bara med.

En annan sak som är speciellt här i Asien, särskilt bland kineser, koreaner och japaner, det är att de inte har ja eller nej i sitt vokabulär. Om vi exempelvis ska fråga varandra: "Ska vi gå på på lunch nu?" då svarar ju vi med "ja" eller "nej". Men asiaterna de kan inte svara med ja eller nej, för orden finns inte i deras språk, så de svara kanske "lunch vore gott att äta nu" eller "jag ska äta lunch om ett tag". Ja, de får alltså svara lite annorlunda. Märkligt, det här hade jag aldrig tänkt på tidigare innan min man berättade det igår.

Pär har ju under flera år åkt fram och tillbaka till Asien. Det land han känner bäst är ju Korea, men tydligen fungerar de alla på likartat sätt. Så igår satt vi och pratade om hur svårt det är att göra affärer med människor som i sitt eget språk  inte har ja eller nej. Men när de pratar engelska alltid använder ja. Oavsett om de förstår eller inte förstår. För en asiat tappar aldrig ansiktet. Oavsett om de förstår eller inte så säger de alltid ja och nickar.

Så efter ett tag lär man sig att ställa frågor så att de absolut inte kan säga ja eller nej. Ja, att helt enkelt ställa frågor som gör att man också får reda på om de förstått eller behöver mer information.

En annan sak som man bör tänka på när man är här i Asien, det är att INTE bli arg. Det är säkert något som jag kommer att behöva jobba extra mycket med. Men här blir man inte arg eller bråkar offentligt. Ingenting blir bättre av det, och man får inte hjälp snabbare då heller, snarare tvärtom.

Många säger till oss här, att vi kommer att få ut mycket mer av vår vistelse om vi inte bara umgås med andra invandrare, utan även malayer, kineser och indier som bor här i Malaysia.  Hur det ska gå till vet jag inte, men vi får väl försöka hitta på något sätt. Men att det stämmer, det är jag övertygad om. Man lär sig mer av befolkningen.

Känner ni igen resonemanget? I sverige brukar många svenskar ondgöra sig över våra kära invandrare och menar att de bara umgås med sina egna landsmän. Men det kanske inte är så himla lätt för dem att få tillträda i de svenska salongerna.

Det ska bli kul att se hur det kommer att fungera för oss här i Malaysia, en invandrarfamilj från Sverige. Kommer vi att lära känna några infödda och bli vänner med dem?


Lobbyn i vårt condo


Också vid ingången till vårt condo, kanske lite sterilt...


Julia vid sitt fönster. Kelsey, är det ditt linne vi fått med oss?


Vårt enda lilla matbord just nu


Utanför vårt condo


Dåligt utnyttjat av oss än så länge, kanske blir ni först, Micke eller Bitte?


Emelie och Julia har en ny hobby, att handla filmer och boxar...


Julia på väg hem från Hill´sEn helt vanlig dag

Idag känns det lite som en helt vanlig dag här i Kuala Lumpur. Vi känner oss bättre i förkylningen, och för en stund sedan åkte Pär till jobbet och Emelie och Julia gick iväg till Hill´s. Själv sitter jag framför datorn och skriver detta inlägg och har innan dess gått igenom mina svenska favorittidningar och är nu uppdaterad på vad som händer därhemma.

Här hemma tycker vi och har alltid tyckt att det är roligt med tidningar. För någon dag sedan tog vi en prenumeration på "New Straits Times", en mycket bra morgontidning med seriösa artiklar om såväl Malaysia som övriga världen.

Ettabilden idag är en bild från en matbutik och rubriken är "Towards cheaper prices for consumers". Och det är ju väldigt bra tycker alla. Det som slår mig är att vi som kommer från Sverige naturligtvis tycker att det mesta är väldigt billigt här i Malaysia. Och det är ju inte så konstigt eftersom Sverige är ett av världens dyraste länder att leva i. Men här tycker faktiskt Malayerna att vissa saker är fruktansvärt dyra. När jag har pratat med en del och jag frågat om en del speciella saker, så säger de att "det låter dyrt, betala inte mer än si och så". Samma sak när det gäller Taxi, en service som vi tycker är himla billigt här. En dag när jag kom i taxi så började jag prata lite med våra säkerhetsvakter och de berättade att den och den resan bara ska kosta det och det. Och det roliga är, att trots att det är så billigt, så blir man väldigt prismedveten och tycker då att två kronor hit och dit är mycket pengar.

Ta det här med bensinpriserna, hemma betalar vi ett otroligt överpris. Här har bensinen gått upp lite den senaste tiden, men är på väg ner igen. Nu ligger den ungefär på ca 2 RM per liter, lite drygt fyra kronor. När bensinen ligger en bra bit över fyra kronor här tyckte de att det är fruktansvärt dyrt.

Första gången vi skulle tanka vår bil, fick vi betala kontant i en automat för vi hade inte något kort som passade på just den bensinmacken. Pär matade in en 50 RM sedel och började tanka. Det räckte och blev över, så här kan man konstatera att det är roligt att tanka bilen. Inte som hemma i Sverige, där man fick ångest varje gång bilen skulle ha sitt bränsle.

Samma sak gäller restauranger. Ja, Marcus, nu lever vi lite som du gör, vi har ätit ute väldigt mycket. Också det på grund av att vi tycker det är så billigt. Men här börjar man också bli lite mer medveten. Vi tycker att samma mat på en enklare restaurang för halva priset är minst lika bra som det betydligt dyrare alternativet på de mest turist- och expatsvänliga ställena.

När vi i helgen satt och diskuterade olika matbutiker med de svenskar vi träffade så var det samma sak där. En del affärer är betydligt dyrare än andra. Ändå är de alla betydligt billigare än alla matbutiker i Sverige.

Men en sak kan man bli lurad av här, och det är all importerad mat som de tror att vi expats måste ha. Här kan det gå mycket pengar om man inte är uppmärksam. Juice kan kosta upp till 40 kronor för en liter osv. Ost är en annan produkt som är svindyr om man inte tittar noga, en liten pyttebit kan kosta upp till 80 kronor. Det bästa är att köpa det inhemska som är minst lika bra och gott.

Nu på måndag är det helgdag här i Malyasia, det är Hari Raya Haji och på torsdag är det också helgdag för då är det Sultan Birthday. Ganska skönt med lite sådana dagar utspridda lite då och då.

Så nu till helgen tänkte vi ta en dag och åka till Port Dickson. Det ligger cirka 6 mil från Kuala Lumpur och där finns det en nästan två mil lång härlig sandstrand med Tanjung Gemuk i norr och Tanjung Tuan i söder. Vad jag förstått så är det en gammal hamnstad och från början hette den Arang. Men jag får ta reda på mer om den när vi väl är där på plats.

Här är i alla fall lite bilder från Port Dickson

Efter vi varit där får ni våra egna bilder, naturligtvis....

Förkylda

Igår kom vi inte in på nätet på hela dagen, så det blev inget skrivet. Däremot började allt fungera vid midnatt, men då gick jag och la mig. Alla utom Pär har blivit förkylda, vi hostar och näsan rinner. Jag tror att det beror på att vi inte är vana att vistas i denna otroliga hetta ena stunden och sedan i alla luftkonditionerade kalla rum i nästa stund.

För här kör de stenhårt med luftkonditionering i såväl butiker som taxibilar, restauranger och skolor, ja överallt där man går in. Och då börjar man frysa efter ett tag, och sedan när man ska ut igen möts man av en vägg, hettan och luftfuktigheten är enorm.

Nu har vi firat advent vid Molins pool, det var himla kul att träffa lite svenskar. Och vet ni, vi jämtar,  finns överallt. Träffade en tjej som bott här i över fyra år med sin man som jobbar på Ericsson och deras två barn. Hon var från Stugun och kände min kusin Janne och hans ex.fru Doris. Hon hade varit bästis med deras dotter Linda. Ja, världen är liten, är den inte?

I söndags kväll var det dags att fylla på förrådet med grönsaker och frukt. Det gjorde vi på matmarknaden i Bangsar. Och jag måste säga att det är roligt att gå runt där och plocka och titta. Vi köpte en hel del frukt och en del grönsaker som jag egentligen inte vet vad jag ska göra med. Men jag får väl lära mig.

Och lära mig, det ska jag. Nu har vi bestämt att vi ska dela maid med Molins. Den familj som haft henne hittills två dagar i veckan flyttar hem till Sverige till jul. Så direkt efter julhelgerna kommer hon hem till oss två dagar i veckan. Hon ska tydligen vara väldigt bra och hon gör det man säger till henne. De två dagar hon är här städar hon, bakar och lagar mat. Och jag har faktiskt tänkt att jag ska försöka vara med där i köket lite när hon lagar mat till oss för att lära mig.  Enligt Marie så vill även hon lära sig lite om vår matkonst, så det kan bli riktigt roligt.

Jag har upptäckt att alla här, oavsett var de kommer ifrån, är väldigt kontaktskapande och sociala. Idag träffade jag en pappa från Australien som var ute och köpte kläder med sin lilla dotter. De var här på tre år och hade nu varit här i snart tre månader. Det var hans fru som jobbade här, och han var precis som jag är, hemma med barnen. Han hade en stor farm i Australien, och jag sa att jag aldrig varit där, men att vi förhoppningsvis kommer att åka dit. Jag fick hans kort, och vi skulle ringa varandra här och träffas  familjerna. Han var väldigt pratsam, och det passar ju mig.

Efter ett tag stötte jag på en mycket elegant kvinna från Indien, Bombay. Vi pratade en hel del om läget i Indien nu, och hon var mycket rädd, för hon och hennes familj skulle åka hem nu på söndag och stanna någon vecka i just Bombay. De hade funderat på att skjuta på resan, men de visste inte ännu. Men samtidigt ville hon hem och träffa sin familj och sina vänner. Allt kändes oroligt, och hon hade dessutom en vännina som blivit skjuten nu i helgen. Hennes ögon avslöjade all sorg och förtvivlan.

Pär har också en kollega som är från Indien, och de ska också åka hem nästa vecka. Han heter Rawi, och Pär har jobbat med honom i många år. Han var och besökte oss i Norrköping förra året. Rawi, hans fru och deras barn som är ungefär i samma ålder som Emelie och Julia är naturligtvis också oroliga över läget i Indien.

Ja, världen är mindre här, man träffar hela tiden människor från olika delar av världen som har sina egna historier och livsöden att berätta om. Det roliga är också att när jag säger att jag kommer från Sverige, så tycker de att det är så exotisk och spännande. De flesta vill ju naturligtvis höra om vi har snö hemma just nu.

Nu på lördag ska det eventuellt bli en julmiddag här i Kiara Ville, alltså vårt Condominium. Det var en av våra säkerhetsvakter som kom fram till mig när jag väntade på taxi, och frågade om vi var intresserad. Jag frågade vad det innebar, och då berättade han att det är en familj från New Zeeland som försöker få ihop så många som möjligt till en julmiddag vid vår pool. Hur maten och allt annat skulle fixas vet jag inte ännu, men det ordnar sig nog. Här är det ju billigt att beställa mat. Så vi väntar med spänning på nästa steg i detta.

I går hade vi en väldigt stressig morgon. Pär skulle iväg på ett möte tidigt, jag och Emelie skulle också iväg på ett möte och Julia skulle på Hill´s, språkinstitut. Pär åkte iväg, och jag och barnen gick ner till vakterna och bad dem ringa efter en taxi. På vägen till mitt och Emelies möte släppte vi bara av Julia vid Hill´s och sa att hon skulle vänta tills dess någon lärare kom.

När jag kom tillbaka senare vid lunch för att hämta Julia, så fick jag världens utskällning. Man lämnar inte barn här i Kuala Lumpur, det kan hända saker sa de till mig. Jag skämdes ganska mycket, och det var bra att de sa till mig. Nu kommer jag aldrig att lämna Julia själv något mer. Hon berättade om några incidenter som jag inte vill berätta om på bloggen, eftersom mina barn och min kära mamma läser den. Men det var inga roliga saker.

Vill också säga Grattis till Jonas Jacobsson, Norrköpingsskytten som tog Bragdguldet, inte ett år för tidigt, han borde ha fått det för många år sedan. Men vi är många som är glada nu! Stort grattis!

Här nere lite bilder som Emelie tagit i förrgår när vi var runt i Kuala Lumpur City Center, (KLCC)


Julgran som var otrolig vid ingången till Pavilion, ett exklusivt köpcenter


Som ni ser, julskyltning även här..


Här, ett shoppincenter med sju våningar elektronik....


Pär fixar allas mobiler i väntan på oss andra som beställer lite drickbart...


Vårt fruktfat...


Nattbild på vårt pool område...


Jag i dörröppningen till Emelies rum...


RSS 2.0