Två dagar till julafton

Det här är faktiskt första gången som jag inte är hemma i Sverige över jul. Har alltid, i alla mina 46 år firat jul i Sverige. Visserligen på olika platser, men ändå alltid i Sverige.

Och visst känns det lite tomt och annorlunda, men samtidigt lite spännande och utmanande. Jag trodde faktiskt att det skulle kännas ännu värre för mig, jag som är en sådan stor julälskare.

Jag älskar att vakna på morgonen den 24 december och känna den där riktiga stämningen. Det doftar jul i hela huset, och man kliver upp och äter jullunch bestående av sill, skinka, julkorv och framför allt dopp i grytan.

Sedan tar man den där härliga promenaden och förhoppningsvis så är det vinterlandskap och det ryker ur munnen när man andas och pratar. Allt är tyst och stilla, det enda som hörs är knarret under skon som möter den frysna marken, nästan lite magiskt.

När klockan slår tre sitter vi alla vid TV:n och blir önskad God Jul av Kalle och hans vänner. Då frossar vi i julkakor och julgodis och bryr oss inte ett dugg om varken tandtroll eller magringen. Allt är bara så himla gott!

Lite dötid då och då blir det förstås, men vid åttatiden sitter vi garanterat kring bordet igen. Då frossar vi i sill, lax, sillsallad, gravad strömming, kalvsylta, rullsylta, pressylta, rödbetssallad, grisfötter, leverpastej, korvar, julskinka, köttbullar, revbenspjäll, prinskorv, lutfisk och en och annan skiva vörtbröd eller som  hemma i norr, tunnbröd.  Vi sköljer ner med massor av julmust, öl och snaps för den som vill.

Knappar och blixtlås börjar strama, och de nya julkläderna som vi köpt börjar kännas riktigt obekväma. Då känns det som om man vill gå och byta om till myskläder av mjukaste material.

Men då ska man sätta sig bekvämt i soffan, för snart kommer tomten. Julklapparna delas ut, och rummet fylls av papper och alla tittar, känner och gläds över vad snälla de varit under hela året. Dock verkar det som om man blir dummare och elakare med åren, för julklapparna minskar dramatiskt.

Sedan kommer hungern och suget igen, och då dukas julgröten upp. Gärna med den där riktigt feta gräddiga mjölken till. Lite rim och lite fniss, vem får mandeln i år?

Varför tycker jag att detta är så underbart då? Att egentligen bara sitta och äta och må dåligt i magen, få halsbränna och knappt kunna röra sig efter all denna mat. Ja, jag kan inte förklara, men jag bara älskar detta med julen. Jag är faktiskt lika förväntansfull idag som när jag var tio år och tyckte att det var en evighet från det att jag vaknade på morgonen den 24 december tills dess att tomten dök upp med alla julklappar senare på kvällen.

Å andra sidan bryr jag mig inte lika mycket om julklappar idag, det har mina barn tagit över. Men det är något visst med denna högtid. Den samlar familjen, och den enar hela den kristna delen av världen kring denna stora högtid.

När jag var liten och gick i skolan uppe i Östersund så tyckte jag att det var underbart veckorna innan jul. Alla hade vi med oss ett litet ljus, ett adventsljus med den där traditionella lilla röda ljusstaken som vi tände varje morgon. Fröken som satt framme vid katedern tände också ett ljus, men hon hade fyra ljus och tände ett för varje vecka.

Och jag tyckte det var så spännande när hon läste om Josef och Maria och det ofödda barnet. Var skulle hon föda? Hade hon mycket ont? Jag satt och lyssnade och samtidigt tittade jag ut genom fönstret och drömde mig tillbaka till den tid när detta inträffade under Kejsare Augustus tid. Det var så fantstiskt när barnet till slut föddes i Betlehem och att vi nu firar denna dag så här långt efteråt.

Att jag inte har den där rätta julstämningen i min kropp just nu beror nog mycket på att här är varmt och allt är annorlunda. Men faktum är att många firar jul här också, fast på deras sätt med deras vanor och traditioner.

Vi kommer också att ha julafton här hemma hos oss. Det trista är att den 24 december inte är någon helgdag här, så vi får börja firandet när Pär kommer hem från jobbet. Här firar man den 25, precis som i England och USA. Jag tror faktiskt att det egentligen bara är några länder i norra europa som börjar firandet den 24 december.

Stressa inte, utan ta det lugnt nu och ta Er tid för eftertanke och minns det år som gått. Ingen blir gladare av att allt är perfekt men bakom det perfekta finns sönderstressade och griniga människor. Julen är glädjens högtid.

Jag vill också att vi skänker en tanke till alla barn som inte längtar till julen på det sätt som alla barn borde får göra. De kanske har missbrukande föräldrar, eller familjemedlemmar som gått bort. Dessa barn kanske vill att julen snabbt ska ta slut så att de får återgå till den trygga vardag de är vana vid,  då de inte blir påminda om den värld och miljö de lever i.

Må gott så hörs vi snart!


För mig är julen väldigt förknippad med denna dam och
och alla hennes härliga figurer som firat jul med oss så
många gånger i böcker, på TV och på film.


Kommentarer
Postat av: pelle

Vad mycket julkänslan den här texten innehöll då! Riktigt julig! Förstår att du gillar julen, verkligen. Men det kan nog bli en bra jul där du befinner dig också! ;D



God Jul!

2008-12-22 @ 06:20:19
URL: http://pellespersonliga.se
Postat av: Lotta

Harligt att fa lasa det du skrev om julen, fick en slang av julkansla har i Semporna. Jag ar som du, gillar julen preic lika mycket nu som nar jag var barn! GOD JUL och ha det sa bra i Singapore. Halsa familjen. Kram

2008-12-22 @ 07:36:02
Postat av: lovisa

Var helt säker på att jag hade skype på datorn, men jag letade nu och så var det tydligen inte... ska höra med mamma och pappa :) Ha det så bra i helgen och hälsa alla!! Min julkänsla kommer nog att komma imorgon tror jag. Jag och en kompis ska nämligen göra julkogid så.. God jul och gott nytt år så hörs vi. Kram

2008-12-22 @ 09:01:37
URL: http://lovisastjarnan.blogg.se/
Postat av: Emma

Härligt att julstämningen finns hos er också!!

Jaa, om två dagar är det jul. Tänk vad många som inte firar jul, som inte får fira jul, trots att de vill. Och de som inte får några julklappar eller inte får umgås med sin familj... Jag tänker ofta på de barnen. Jag känner några få som har det så, och jag tycker så synd om de.

I alla fall så älskar jag julen! Här hemma har vi klätt granen, överallt finns julpynt och det doftar apelsin och pepparkakor i hela huset! Jag har äntligen köpt alla klappar, så nu är det överstökat.

Nu vill jag bara ha jul! =)

Kramar i massor

2008-12-22 @ 18:04:56
URL: http://designofemma.bloggsida.se/
Postat av: pelle

Vad kul, du tror att på tomten på riktigt? Coolt!

2008-12-22 @ 19:23:06
URL: http://pellespersonliga.se
Postat av: Mamma



Nej, det tycker jag inte Ni skall röka! Narkotika är ju förbjudet i alla former.. Där Ni nu bor!



Mamma

2009-01-15 @ 09:56:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0