Landet lagom - finns det?

Jag har tänkt på det här med lagom, som vi Svenskar har tagit som vårt alldels egna ord och som enligt ordlistan betyder; precis rätt, tillräckligt, adekvat, så bra/mycket som det borde vara. Men det stämmer ju inte helt att ordet bara finns i vårt svenska språk, utan används även i andra såsom till exempel i engelskan där man ofta anväder ordet enough, och i flera andra språk har man också ord för lagom och tillräckligt.

Men varför i herrans namn brukar vi säga att vi bor i landet lagom och mellanmjölkslandet...?
Vi använder det dessutom inte i en positiv bemärkelse, utan det har snarare blivit något negativt.

Jag kan kanske hålla med om att vi svenskar är lite åt mellanmjölkshållet i vår karaktär. Vi blir lite osäkra när vi kommer utanför den komfortabla zonen, skrattar gärna inte för högt, bär inte allt för skrikiga kläder, pratar gärna bara med dem vi känner, försöker rätta in oss i ledet och göra som alla andra för att inte sticka ut för mycket.

Men när det gäller vårt underbara land och alla de otroliga fördelar vi som bor här har, så kan vi ju inte alls säga att vi bor i ett land som är särskilt lagom. Vi får tycka vad vill vill, männen är pappalediga, kvinnor och män spelar oftast på samma planhalva, vi har sambolagar och de flesta av oss gör inte någon som hellst skillnad när det gäller kärlek mellan två av samma kön. Vi är heller inte särskilt lagom när det kommer till vad detta land har åtstadkommit i form av uppfinningar, musikexport, idrottsmän och lönsamma företag. 

Jag satt igår och renskrev lite anteckningar från en föreläsning med Annika Rembe från Svenska Institutet som jag var på under världsmötet i Kuala Lumpur som så småningom ska bli en artikel och förundrades faktiskt rejält över hur mycket detta lilla land som bara består av 0,14 procent av världens befolkning har spottat ur sig.  

Att svenskar varit innovativa genom historien vet vi redan, men det jag menar är varför vi alltid går omkring och pratar om att vi kommer från landet lagom. Jag gör det också, men har börjat fundera på varför. Vad är det egentligen som är så lagom med att uppfinna allt från dynamiten, skiftnyckeln och blixtlåset till kylskåpet. Vad är det som är så lagom i att ett så litet land uppe i norr med så få invånare är ett föregångsland när det gäller uppfinningar?

Jag kan fortsätta och prata om svenska företag som lyckats så bra, trots att kanske inte alla är helt svenskägda längre. Vi har IKEA, Volvo, HM, Ericsson, Atlas Copco, Sandvik, Scania, Elektrolux, SCA, Skanska mfl. Vad är det för lagom med det? Vad är det för lagom med att detta lilla land har skapat så många lönsamma företag?

Vi fortsätter tycker jag, och nu med alla duktiga idrottsmän som genom tiderna slagit sig fram i världseliten. Björn Borg, Mats Wilander, Stefan Edberg, Annika Sörenstam, Ingemar Stenmark, Anja Persson, Christian Ohlson, Kenny Bräck, Svenska hockeyspelare, svenska fotbollsspelare, svenska handbollsspelare, Patrik Sjöberg, Pernilla Wiberg, Stefan Holm, Carolina Kluft, Zlatan, Arne Borg, Gert Fredriksson, Tomas Gustavsson, Svenska curlinglandslaget mfl. Ja, vad är det som är så lagom med att detta lilla land med 0,14 procent av världens befolkning fått och fortfarande får fram så många idrottsmän på allra högsta världsnivå?

Vi tar nästa stora svenska gren, nämligen musikindustrin. Svensk musikindustri har under senare tid utvecklats till en otroligt lönsam, konkurrenskraftig exportnäring. Från Sverige kommer namnkunniga låtskrivare, producenter och produktionsbolag. Vi har internationella namn som Max Martin, Murlyn Music, Åkerlund & Pettersson, Roxette, Abba, Ace of Bace, Cardigans, The knockouts och för att inte glömma föregångaren Jenny Lind som var en stor världsstjärna i mitten på 1800-talet. Inte särskilt lagom för ett 0,14 procents land.

Jag skulle kunna fortsätta med en hel del annat som det så kallade landet lagom gjort sig känd för, bara Astrid Lindgren har ensam satt Sverige på den internationella kartan när det gäller barn- och ungdomsböcker.

Så varför är landet Sverige ett land som är lagom? För mig är inget av detta lagom. Utan i stället borde vi använda ord som unikt, otroligt, exotiskt, spännande, innovativt, kreativt, starkt och fantastiskt. Hur många andra länder med så få människor har producerat och fått fram så mycket?

Jag ska självklart inte sitta här och vara kaxig, men visst är Sverige minst av allt ett lagom land? Åtminstone inte när det gäller att få saker och ting gjort. Då är vi något utöver det vanliga. Sedan kanske vi borde kunna vara lite roligare ibland, lite mer spontana och bjuda på oss själva. Här är det lite för mycket mellanmjölk, men definitivt inte när det gäller vad så många svenskar uträttat.

När det gäller vår natur i detta avlånga land med så mycket utrymme för var och en så känns det inte heller särskilt lagom. Vi har fjäll, vi har sjöar, vi har slätter och vi har en fantastisk skärgård, men framförallt så har vi årstider. Det är inte lagom utan både unikt och fantastiskt.




Kommentarer
Postat av: Elisabet

Det är så roligt att läsa dina inlägg, du har så mycket bra och välformulerade funderingar!

2011-04-05 @ 12:06:05
URL: http://stenvreten.blogg.se/
Postat av: Yvonne

Håller med dig, Sverige är ett fantastiskt land, och lagom ett bra adverb att använda ibland! Och håller med föregående kommentator!!!

2011-04-10 @ 23:10:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0