I kvall tar vi nattag till Pingyao

Igar morse hade vi en del att gora. Vi skulle forst aka och prova min uppsydda klanning pa siden marknaden, darefter skulle vi aka till Pekings vastra tagstation for att kopa tagbiljetter till Pingyao, och i dessa situationer gor sig verkligen jattestaden Peking pamind. For stort ar det, och mycket manniskor, hela tiden och overallt.

Vi akte tunnelbana till stationen, och nar vi kom upp och gick sista biten marktes det att vi var nara en stor tagstation. Manniskorna blev fler och fler, och alla hade de packning som hette duga. Stationsbyggnaden ar sa stor att man bara hapnar forst och tanker, "men herregud, hur ska vi fa tag i biljetter har utan att behova sta hela dagen". 


Den gigantiska vastra tagstationen har i Peking.

Fast jag kan saga att det gick valdigt smidigt. Som overallt har i Kina ar allt valorganiserat, det vill saga ordning och reda! Vi lyckades hitta en lucka utan ko, dar fick vi hjalp av tre stycken riktigt hjalpsamma damer som tillsammans lyckades knacka koden om vart vi ville resa. Den forsta kunde inte engelska, men de tva andra kunde tillrackligt for att hjalpa oss.

Sa nu har vi fyra stycken biljetter till den 2 700 ar gamla historiska staden Pingyao i en sovvagn. Vi har ocksa genom var guidbok hittat ett otroligt charmigt gammalt hotell dit vi igar kvall ringde och bokade rum, vi ska sova i de gamla traditionella tegelstenssangarna. Berattar mer senare om allt detta.

Senare pa eftermiddagen var vi till Sommarpalatset, denna oas som ligger i ett valdigt vackert parkomrade, hela omradet kallas Halsans och harmonins tradgard, vilket man verkligen kan halla med om. Sommarpalatset byggdes under Jindynastin pa 1200-talet och under Qingdynastin 1644-1911 hade den utvecklats till en lyxig parkanlaggning dar kejsarfamiljen kunde spendera somrarna. Palatset har forstorts i olika omgangar nar det har invarderats av forst engelsk-franska alliansen 1860 och darefter av den atta lander starka alliansen Storbrittanien, Frankrike, Tyskland, Ryssland, Japan, Italien, USA och Osterrike ar 1900. Ar 1902 var det uppbyggt igen. Ar 1924 oppnades Sommarpalatset for allmanheten for forsta gangen.


Vi valde att aka bat langs de renoverade kanalerna sista biten till
Sommarpalatset. Det tog cirka en timme och vi startade vid Beizahan
Houhu Matou bredvid Exhibition Center. Allt det har ligger ocksa nara
akvariet och Peking Zoo som ska vara valdigt fint ocksa.


Det var ganska synd att det var disigt nar vi gick runt i Sommarpalatset,
aven om det var fridfullt och vackert i alla fall. Har sitter de underbara
systrarna Emelie och Julia och njuter av allt det vackra.


Det ar ett flertal konstgjorda sjoar och kanaler i parkomradet, liksom
manga vackra broar. Langst uppa star Julia och Emelie.


Det mesta ar som sagt valdigt storslaget.

Fran sommarpalatset hoppade vi in i en taxi for att ta oss till Lao She Teahouse, som fatt namnet av en stor artist har i Peking. Detta stalle kan jag verkligen rekommendera dar man far njuta av kinesiskt artisteri i form av dansare, akrobater och peking operan. Mest imponerad blev vi av dansarna, akrobaterna och den sista gruppen som utforde en del av Kung Fu. Sa imponerande.


En bild fran Lao She teahouse och den avslutande showen med det
valdigt imponerande Kung Fu upptradandet.

Idag ska vi forst till Temple of Heaven, darefter ska vi hamta var uppsydda klader och bege oss till tagstation. Det ska bli spannande att se hur det ar att aka tag har i Kina. Jag maste val erkanna att jag i vissa situationer kan kanna mig lite orolig i tunnelbanan under rusningstrafiken, orolig for att tappa bort nagon eller mig sjalv.

For nar det galler att kommunicera har i Kina sa ar det mest teckensprak som galler. Mycket fa talar engelska, och de som gor det har man svart att forsta i alla fall. Som tur ar sa star det aven med kinesiska tecken pa kartorna, och det ar det man far visa om man behover hjalp. Forresten sa ar det mesta pa kinesiska har ocksa, sa det galler att halla huvudet kallt och ta det mesta med ett leende. Men de flesta ar sa otroligt hjalpsamma och de gor allt for att fa dig att kanna dig valkommen hit, och om de inte sjalva kan sa ropar de pa nagon annan.


Precis som overallt annars i varlden just nu, ar fotbolls VM stort aven har.

Nu ska jag vacka de ovriga, en ny dag i Kina har startat.

Kommentarer
Postat av: Kim M Kimselius

Njuter så av dina blogginlägg från Kina och längtar tillbaka. Upptäcker att jag har missat en hel del och hade ett helt annat tempo än vad ni har. Njut! Kram Kim

2010-06-12 @ 08:40:46
URL: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/
Postat av: Geccod

Ni verkar ha fullt upp. Kul att du uppdaterar från er resa! :)

2010-06-12 @ 14:42:04
URL: http://Geccod.se
Postat av: pelle

Vad häftigt det ser ut! Allt är så häftigt utformat!

2010-06-14 @ 21:16:43
URL: http://pellespersonliga.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0