Forbjudna staden och Kinesiska muren

I gar besokte vi den Forbjudna staden, det vidstrackta Kejsarpalatset har i Peking som ligger innanfor ett gigantiskt muromgardat omrade. Vi vandrade runt i ett par timmar, men kunde inte se hela omradet pa grund av omfattande renoveringar. Kejsarpalatset som var regeringssate under Ming och Qing dynastierna fran ar 1422 var under manga manga ar ett avstangt omrade. Har levde Kejsaren med sin familj och alla utvalda manniskor som var tjanare eller alskarinnor. Det kandes nastan overkligt att antligen fa se denna historiska plats i verkligheten.


Vi gick en sidovag pa vag till stora ingangen som var valdigt vacker,
med planteringar och sma byggnader, har poserar Julia, Emelie och Par.

Hela omradet ar otroligt pampigt och byggnaderna ar idag museum dar man visar upp allt fran Kejsarens privata palats, datidens musikinstrument till serviser. Sjalv kunde jag inte lata bli att tanka pa filmen "Den siste Kejsaren" nar jag vandrade runt i omradet. Den siste Kejsaren som bodde i palatset till 1911.


Har star jag och Julia precis vid ingangen till den Forbjudna staden.


Har poserar Emelie framfor en av de manga pamiga trappor till templen.


Par poserar ocksa. Vi hade elektronisk guidning i form av en band-
spelare som kande av var vi var och borjade da prata om den platsen.


En av de privata palatsen for Kejsaren och hans hov.


Det har ar inne i den mysiga lilla park dar den siste Kejsaren vandrade
runt med sin skottske larare och larde sig bland annat engelska. Tradet
som jag och Par sitter framfor har tva stammar och ar tva separata
trad, men grenarna kan inte skiljas at. Karlekstradet brukar kallas
herr och frutradet.

Senare pa kvallen var vi pa Siden marknaden, som inte langre ar sa mycket sidenmarknad utan mer en marknad med allt mojligt till forsaljning. Men de hade en hel del siden ocksa, och framforallt kunde man fa klader och kostymer uppsydda till en ganska billig penning, vilket jag och Par utnyttjade i form av en kostym och en coctailklanning. I morgon ska vi dit och prova, sedan hamtar vi det fardigt pa lordag nar var Kinaresa fortsatter.

Att inte riktigt forsta storheten i det man ser, gjorde sig verkligen pamint idag nar vi besokte Kinesiska muren, eller som alla sager The Great Wall. Vilket underverk!


Har star Emelie och Julia pa Kinesiska muren. Jag kommer att lagga
upp fler bilder fran muren senare.

Vi valde att aka till Mutianyu sektionen, vi hade last att det var nagot mindre hysteriskt med forsaljare och nagot mindre med turistbussar dar. Men som sagt, det ar Kinesiska muren sa det spelar kanske inte sa stor roll var man aker, det har ar nog en av de absolut storsta attraktionerna i varlden.

Nar man val ar uppe pa muren slas man forst av den storslagna naturen runt omkring, som ar underbart vacker att bara sta och njuta av medan man andas ut. For det ar ganska jobbigt att vandra pa muren, sarskilt om man som jag dessutom vandrade upp till den med min urusla kondition. Sedan kan man inte sluta tanka pa hur hela bygget gick till. Denna mur som enligt den senaste matningen ar 8,852 km lang och som man startade bygga i sin nuvarande form under Mingdynastin till nagon gang under 1600-talet.  Hur fick man upp egentligen upp stenarna?

Det var i alla fall en harlig kansla att antligen fa se muren i verkligheten, detta masterverk som raknas som en av jordens storsta byggnadsverk. 

Nu ar vi tillbaka pa hotellrummet for att duscha och vila. I kvall funderar vi pa att aka till Lao She Teahouse for att se en blanding av Peking opera, dans och akrobatik. Forst var vi inne pa enbart Peking operan, men att fa en blandning och ocksa lite akrobatik som var familj gillar later som ett battre alternativ.

Vi har ocksa varit lite frustrerad eftersom inte FB fungerar har, men det kanske bara ar nyttigt att gora lite pauser fran detta beroendeframkallande natverk. Vi har ju anda semester, en underbar sadan.

Kommentarer
Postat av: Geccod

Måste verkligen vara häftig att besöka dessa platser. Skulle också vilja göra det någon gång. Hehe, surt att inte FB funkar, Google lär väl inte heller göra det? Eller är det bara väldigt mycket som är censurerat på google kanske? :)

2010-06-09 @ 16:13:33
URL: http://Geccod.se
Postat av: Kim M Kimselius

Längtar tillbaka till Kina efter att ha läst ditt blogginlägg. Vad folktomt det ser ut på Kinesiska muren, synd att vår guide inte tog oss dit!



Tänkte också på filmen "den siste kejsaren" när jag besökte den förbjudna staden!



Ser fram emot fler blogginlägg från Kina



Kram Kim

2010-06-10 @ 08:48:03
URL: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0