Fagelboet, Vattenkuben och Hutonger

I gar hade vi annu en spannande dag har i Peking. Vi startade egentligen dagen ganska sent eftersom vi var tvungna att aka forbi och prova kostym och klanning innan vi kunde starta det vi egentligen tankt gora.

I gar stod namligen OS anlaggningarna pa vart program, och vilka anlaggningar!!! For nagra ar sedan var vi och tittade pa Athens OS anlaggningar, och jag maste tyvarr saga att Pekings var betydligt storre, mer spektakulart och otroligt inbjudande. Vi styrde naturligtvis forst vara kroppar mot Fagelboet, den enorma fri-idrotts arenan. For dagen var det lite upptradande har, men pa en del av arenan var det helt ok att testa banorna och hojdhoppet. Naturligtvis var detta hojdpunkten for vissa delar av den har familjen. Par och Emelie hade tavlingar i det mesta, och pappa Par far nog se upp numera.


Ah, sa spannande...har kommer vi in till OS omradet, sjua fran
vanster syns ocksa svenska flaggan.


Julia och Emelie med Fagelboet i bakgrunden.


Den otroligt spektakulara kommentatorsbyggnanden for alla TV kanaler.


Att det var Bolt som var den stora OS kungen inne i Fagelboet under
OS I Peking radde ingen tvekan om. Overallt fanns bilder av honom
och alla kunde de ocksa hans segergest, aven Emelie och Julia!


Balanstraning for Emelie och ...


for vissa var det en hard provning.

Det trista var att vattenkuben kunde vi bara se utifran,  annu en spektakular byggnad, som de holl pa renovera for fullt. Daremot besokte vi den stora arena dar de hade gymnastik, basket och handboll. Har hade de ocksa en jattemalning pa vaggen som guidade oss i OS historia. Faktiskt en hel del svenskar var med, bade fran senare ar och fran starten. Den absolut storsta bilden hade Gert Fredriksson fatt.


Det var synd att vi inte fick ga in i vattenkuben, denna otroliga vatten-
arena som pa kvallen andrar farger.

Det var riktigt roligt att se att denna OS arena fortfarande sprudlar av liv. Har var tydligen ofta upptradande, tavlingar och jippon. Nere pa loparbanorna i Fagelboet kunde man aven fa sin halsa testad, och bade Par, Julia och Emelie gjorde en del tester.

Senare pa kvallen akte vi till Hutongerna, de gamla granderna som far en att tanka tillbaka pa det gamla Peking. Har har man fatt en del kritik for att manga av dessa ar rivna till forman for betydligt modernare byggnader. Men fortfarande finns en hel del bevarat och jag kan verkligen rekommendera en rundtur har.


Har har vi inte borjat den egentliga turen, men detta ar i borjan av
Hutongerna, det vill saga de gamla traditionella Kinesiska Peking-
granderna som ar sa charmiga. 

I var guidbok startar turen vid Prince Gong Palace (Gong Wang Fu) i den vastra sidan av Qian Hai, och avslutas vid Drum Tower (Gu Lou) i den norr om Di'an Men Wai Dajie i The black Lakes area. Men vi gjorde tvartom, och startade vid Drum Tower. Denna tur som ar noga beskriven i var guidebok, ar verkligen ett bra tips.  I detta omrade finns flera konstgjorda kanaler och sjoar som man byggde for flera hundra ar sedan for att kunna frakta varor till den forbjudna staden. Omradet var ocksa under lang tid forbjudet for kineserna, endast utvalda fick vara har. Numera ar de flesta stora och pamiga villorna langs vattendragen bebodda av valbestallda kineser.


Har startade vi den tur som var guidbok rekommenderade. I bak-
grunden ser man Drum Tower, dar man varje halvtimme mellan
9-11.30 och 13.30-17.00 har traditionsenlig konsert av trummor.


Par, Julia och Emelie i en av granderna.


Langs de mysiga granderna fanns flera sma gulliga butiker med bade
prylar och klader. Bland annat hittade vi klader fran bade Kapp Ahl och
Vero Moda i den har butiken.


Vi at pa en mysig restaurang dar vi satt uppe pa taket. Mycket god mat
hade de, men vi fros valdigt mycket. Har nog bott for lange i Malaysia,
for trots att det sakert var runt 22-23 grader sa huttrade vi!


Emelie, Par och Julia inne i de mysiga Hutongerna.

Trotta och mycket nojda med denna dag tog vi tunnelbanan hem till hotellet igen. Vi har nu akt ganska mycket tunnelbana har i Peking och vi tycker att det ar ett valdigt smidigt satt att ta sig fram pa. Kanske lite val mycket manniskor i rusningstrafiken, men haller man koll pa varandra sa gar det bra. Vi akte taxi en gang, och det var inte sarskilt roligt, langa koer som nastan fick oss att ma lite illa. Numera ar de flesta sa typiska cyklisterna utbytta mot bilister.


Har ar var mycket hjalpsamma guidbok som Par kopte innan var resa.
Den ar skriven av sju forfattare varav tre ar kineser och bosatta i Kina.
Den har hjalpt oss enormt mycket och den ar verkligen gediget skriven,
ett maste for oss som aker pa egen hand.

I dag blir det bland annat sommarpalatset.

Kommentarer
Postat av: Kim M Kimselius

Tack Eva! Mycket intressant! Såg bara OS-anläggningen när den var under uppbyggnad. Jättekul att få se byggnaderna utan byggnadsställningar! Vad mysigt att resa på egen hand. Hur fungerar det med språket? Kram Kim

2010-06-11 @ 17:10:34
URL: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0