Pingyao - charmigt till tusen!

Som jag lovat sa ska jag har lagga in lite bilder fran denna underbart charmiga och historiska stad Pingyao. Hela gamla staden som omges av en ringmur var under senare Ming och Qingdynastin bankcentrum for hela Kina. Det mesta av den for staden sa typiska arkitekturen ar valdigt val bevarat och jag kan verkligen rekommendera ett besok till denna stad. For oss som tagluffar ar det ett perfekt stop mellan Peking och Xi'an.



Har star jag, Emelie och Julia pa den grand dar vart mysiga hotell Tian Yuan Kui ligger.  Det ar ett myller av grander i Pingyaos gamla stan, men man kan saga att det finns fyra huvudgrander dar de flesta hotell, restauranger och all gatuforsaljning finns.



Muren som ar 6 km lang var vi naturligtvis uppe och forsokte ga runt, men man holl pa med renoveringar som gjorde att vi inte kunde ga runt hela. Hela muren ar byggd av gra sten, precis som sa mycket annat i Pingyao.


Det ar ganska varmt har i Kina just nu, och annu varmare an i Peking ar det i Pingyao, cirka 35 grader. Men som tur ar sa ar det inte lika fuktigt som hemma i Malaysia sa vi svettas inte fullt sa mycket, och vana vid varme har vi blivit. Fast det ar klart, ibland langtar vi lite till svala Sverige! Har ar Julia och Emelie uppe pa muren.



Det finns en hel del historiska stallen att titta pa har i Pingyao, bland annat det gamla bankhuset och en hel del andra gamla byggnader. Det basta ar att kopa en biljett som galler i tva dagar och ger mojlighet att besoka tio av de mest sevarda stallena. Priset for denna ar ungefar 120 SEK for vuxna och 60 SEK for studenter. Tyvarr hade vi inga studentleg. for Emelie och Julia sa det var bara Julia som fick vara student. De tyckte att Emelie var for lang for att vara student!



Har kastar Emelie och Par pil pa ett av vara favoritstallen har, Sakura Cafe'. Har har vi atit lunch tva dagar i rad och bada gangerna har vi varit riktigt nojda. Stallet ar ett ganska typiskt backpackers stalle med gratis internet och massor av vasterlandska ratter pa menyn. Passar om man har tonaringar med sig pa resan.



Vi besokte ocksa ett buddistiskt tempel dar tva munkar bad for oss, sa nu ar vara synder borta och forlatna.



Pingyao var under Qing dynastin bankcentrum for hela Kina och det var riktigt intressant att besoka de gamla bankbyggnaderna. Har sitter jag och skakar hand med bankdirektorn efter en avslutad affar.



Overallt i de sma granderna traffar vi pa sma barn som leker och blir valdigt nyfikna nar vi kommer gaende. Har en liten pojke som blev sa glad nar Emelie visade hur fotot pa honom blev.



Vi besokte ocksa tortyrkammare och fangelsehalor. Ganska grymt och skrammande. Det som skrammer mest ar att det har fangelset var i bruk sa sent som pa 60-talet.



Har en av fangelshalorna.

Igar kvall var vi pa ett hostel dar vi kunde ata samtidigt som vi sag Holland-Danmark. Ingen vidare match, och de sista minutrarna kunde vi inte se, for det blev stromavbrott. Istallet gick vi pa fotmassage som verkligen ar billigt har, billigare an i Malaysia. En timme kostar cirka 40 kronor, ett billigt och skont noje.

I dag ska vi hyra cyklar och bege oss utanfor muren. Senare ikvall ska vi ga pa kinesisk opera och darefter hoppas vi fa skjuts av hotellet till tagstation for att bege oss med nattaget till Xi'an.

De har varit valdigt snalla pa det har hotellet och hjalpt oss att boka hotell i Xi'an och dessutom bokat tagbiljetter. Vi har ocksa fatt en lapp som vi kan visa taxichaufforen nar vi kommer fram. For som sagt, nastan ingen pratar engelska, sa det kan bli lite svart med kommunikationen ibland.

Jag hoppas ocksa att detta inlagg med bilder kommer ut pa min blogg. Har haft en del problem med internet och just denna morgon var det extra trogt.




Kommentarer
Postat av: Kim M Kimselius

Mycket mycket intressant! Fortsätt så. Kram Kim

2010-06-15 @ 10:51:07
URL: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/
Postat av: Elisabet

Åh vad intressant och spännande, är lika avundsjuk som tidigare!

2010-06-23 @ 19:56:18
URL: http://stenvreten.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0