Julefrid

Då börjar julen närma sig med allt vad det innebär. Jag älskar julen, har alltid gjort och kommer förhoppningsvis alltid att göra det. Jag kan än idag känna alla de fantastiska dofter som spred sig i huset dagarna innan julafton. Utomhus var det också en speciell stämning med alla ljussmyckningar och den vita snön som knarrade under fötterna. Där jag växte upp i Östersund var det nästan alltid en vit och kall jul.


Här ovan är en bild från Jamtlis julmarknad i Östersund, den bästa i hela Sverige tycker jag.

Men det jag gillar med julen är inte stressen, den hatar jag. Skulle aldrig för mitt liv kunna ägna mig åt måsten under och innan denna så fantastiska helg. Jag tycker heller inte om att köpa julklappar, har aldrig gjort det och kommer troligtvis aldrig att börja tycka att det är kul. För några år sedan köpte vi alltid flera julklappar till våra barn, ett hemskt minne som får mig att rysa. Vi sprang svettiga ut och in i butiker och försökte hitta på något som skulle passa våra små älsklingar. På själva julafton var det en evig väntan för de minsta och när väl tomten dök upp var det extas, alla slet i paketen och papper låg överallt. När så tomten hade gått så var det roliga över, julen var liksom slut och i bästa fall var leksakerna hela och populära veckan ut.

De senaste åren har vi inte köpt julklappar i samma utsträckning. Vi har enbart köpt något som verkligen behövs och som vi vet kommer att användas. Allt det där onödiga och som bara köpts för köpandes skull har vi helt slutat med. Vi slösar inte längre tid med att försöka komma på vad våra tjejer är i behov av. Båda våra tjejer tycker att det är helt okey och har heller aldrig ifrågasatt denna förändring.

Nej, det roliga är ju faktiskt maten och att få umgås med nära och kära. Oftast blir det släkten, men jag skulle helt klart även kunna fira jul med vänner. Under julhelgen vill jag ha det lugnt och skönt med mat, godis, promenader och eftermiddagsvila i en skön soffa tillsammans med en bra bok eller en bra film. 

Jag vet många som gruvar sig inför julhelgen, de tycker att de har på tok för mycket att göra och att det ställs krav på dem att allt ska göras på ett speciellt sätt. Jag kan inte riktigt tycka synd om dessa offer, för oftast har man ju försatt sig i situationen själv genom att inte kunna säga tack, men nej tack. Ingen tackar en för att man utplånar sig själv och gör saker som bara orsakar stress. Julen ska vara en helg för eftertanke och vila.

Läste för övrigt idag också en artikel om att fler och fler här i Sverige inte har råd att fira jul. Föräldrar känner press över att inte kunna ge sina barn det som för andra barn är självklart. Då menar jag inte bara julklappar utan julmat, julgran och allt annat som vi andra tar för givet eller kan välja om vi vill ha eller inte. Känns inte alls kul att läsa och jag skulle verkligen önska att posten fanns kvar som förr och att fler var som Karl Bertil Jonsson och hjälpte till att fördela allt till det bättre.

I morse var det riktigt kallt här i Stockholm, 19 minusgrader. Men det är vackert med frsoten på träden och solen som får allt att glittra så magiskt. Har i och för sig inte varit ute ännu, men jag ska ta en liten tur till affären med täckbyxorna på. Det är ju tur att man kan klä på sig.

Här bjuder jag på en underbar julsång med Busungarna.
http://www.youtube.com/watch?v=L8XNpTxqqp0

Kommentarer
Postat av: Nilla

Tänk jag kunde inte skriva det bättre själv. Alla dessa måsten, att överträffa alla och sig själv, alla dyra inköp, all mat! En jul med familj för att umgås, ge "klapparna" till bättre behövande, bara ta de lugnt o njuta av friden, det gillar jag! Men vilken mysig julmarknad det verkar vara! Ta det lugnt! Kramar från en Karl Bertil Jonsson fan/Nilla

2010-12-02 @ 04:16:22
URL: http://nillaberglie.blogspot.com/://
Postat av: Elisabet

Ser ut som en underbar marknad! Vi försöker också att dra ner på julklappar, det är ju som du säger maten och umgänget som är det roligaste ändå!

2010-12-02 @ 18:39:23
URL: http://stenvreten.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0