Fredag

Här är det väldigt vanligt att gå på coffeemorning eller som vi skulle ha sagt i Sverige, kaffemorgon. Det kan vara på skolan, i condot eller som igår med SWEA. Det hela går ut på att man ska träffas och ha en trevlig stund tillsammans på morgonen, och det är inte ovanligt att det finns ett tema i bakgrunden.

Som igår när vi i SWEA hade bjudit in Sherena Razaly, en härlig malaysisk ung kvinna som pratade om malaysiska traditioner, språket och framförallt mat. Sherenas familj äger Enak, en av de främsta restaurangerna med malaysisk mat här i Kuala Lumpur.

Det var fantastiskt att lyssna på henne där hon rakt upp och ner stod och pratade i nästan två timmar. Hon berättade om hennes uppväxt i en väldigt liberal muslimsk familj där mamma är utbildad lärare och hennes pappa affärsman. Både hon och hennes syster har studerat på universitet i England, så det är en väldigt priviligerad och familj här i Malaysia.


Sherena Razaly
Foto från: http://www.migf.com/2008/quotes-restaurants.html

En sak som hon nämnde och som jag tidigare skrivit lite om på min blogg är den stora satsningen från regeringens sida, 1Malaysia. Eftersom Malaysia är ett otroligt mångkulturellt samhälle med tre stora grupper i fronten, malayer, kineser och indier, tycker de styrande att det är viktigt att påpeka att alla är lika värda och att "en för alla, alla för en" ska gälla. Överallt i media och på stortavlor runt om i Kuala Lumpur möts man av loggan 1Malaysia (se nedan). Sherena menade att det var lite överkurs att ha den här kampanjen i Kuala Lumpur. Möjligtvis är den berättigad på landsbygden, men här umgås man naturligt över gränserna och hon berättade själva att hon har många kinesiska och indiska vänner.

Hon var också lite hård mot de sina och menade också att många av de förmåner som man givit malayer kanske verkligen behövs. Kineserna är otroligt framåt och innovativa medan malayerna är mer lata. Detta fick mig att tänka på varför Malaysia gjorde sig av med Singapore; rädslan för att kineserna skulle få övertag.

För Sherena och alla andra i den här kulturen betyder naturligtvis familjen oerhört mycket. Under sin uppväxt umgicks hon betydligt mer med familj och släkt än med kompisar. Det är inget hon har mått dåligt av, tvärtom tror hon att det stärkt henne enormt som människa och medmänniska.

Hon pratade en del om religion också. Hon är muslim, men tycker inte att det är någon "big deal" som hon sa. Hennes familj har aldrig varit så där jättereligösa, de skyler heller inte kroppen eller bär huvudbonad. Visserligen finns de muslimska dräkterna hemma i alla möjliga färger och kombinationer, men används inte ofta av henne själv. När det gäller Ramadan så har hon fastat sedan hon var sju år, och för henne är det helt naturligt.

Sherena berättade att hon gifte sig för inte så länge sedan, och ett malaysiskt bröllop är en otrolig upplevelse säger alla som fått förmånen att vara med på ett. Det har varit min önskan sedan vi flyttade hit, och jag hoppas fortfarande.

Men det som Sherena pratade allra varmast om var förstås mat, något som är väldigt stort här. I Malaysia pratar man om mat med precis samma inlevelse som vi svenskar pratar om väder. Det här var en jättetrevlig morgon, helt enkelt en bra start på en dag.

Nu är det fredag morgon. Jag och Pär ska umgås idag, han är ledig från jobbet och sover fortfarande, men blir snart väckt av mig. Lite pool och sol, därefter ska vi hämta Emelie och Julia på skolan och åka och äta en gemensam tidig middag.

På söndag åker Pär till Jakarta och stannar hela veckan. Jag, Emelie och Julia kommer efter på fredag och stannar till på måndag kväll. Vi ska få uppleva Jakarta tillsammans med en indonesisk kollega till Pär och hans familj som är födda i Jakarta. Spännande!

Nu har vi också bokat vår Kinaresa. Berättar mer om den senare.

Här nere en länk och lite bilder från Enak, en mycket elegant restaurang här i KL.



http://www.enakkl.com/


Och här är den logga som vi alla stöter på överallt här i Malaysia.


Kommentarer
Postat av: Kim M Kimselius

Mycket intressant läsning Eva. Ha det så skönt på Jakarta. Ser fram emot att få höra hur det var där. Kramisar Kim

2010-04-30 @ 08:30:17
URL: http://www.kimselius.se
Postat av: pelle

Låter som om ni har en riktigt soft dag framför er! Gött, gött! :D



Men oj, tur att han blev bättre då! Lät ju inte som någon lätt upplevelse det där.

2010-04-30 @ 14:07:09
URL: http://pellespersonliga.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0