Deepavali

Här i Malaysia har man många högtider som ska firas. Vi har precis avslutat Ramadan och Hari Raya, och nu inleder alla indier sin stora högtid Deepavali. Depavali eller Diwali är ljusets högtid, det goda segrar över det onda. Och denna högtid som har sitt ursprung i att man ville fira att den sista skörden innan vintern var klar, går givetvis i glädjens, bilden och ljusets tecken.

På många ställen här i Kuala Lumpur kan man se fantastiska konstverk med alla möjliga färger. Att Deepavali inleds märker man särskilt av i Little India inne i Kuala Lumpur och Brickfield, ett indiskt område som jag tidigare berättat om. Här är det verkligen härligt att vandra runt just i dessa dagar. Man har matmarknader, säljer godis i mängder, klädförsäljning och massor med annat. Själv är jag också väldigt förtjust i alla dessa fantastiska indiska kreationer med sina otroligt vackra tyger och broderingar.

Redan för någon vecka sedan började egentligen själva firandet. Enligt våra indiska vänner Rawi och Ascha träffas man hemma hos varandra och äter och umgås redan flera veckor innan själva Deepavalihelgen. De indiska fruarna brukar också gå runt till varandra och äta lunch och sedan umgås och ha trevligt. Själva Deepavalihelgen börjar den 17-18 oktober och man firar i fyra dagar.

Är det något som jag verkligen tycker är fantastiskt med detta land är att man verkligen respekterar och engagerar sig i alla de olika folkgruppernas högtider. Ta bara detta med julen, detta är ett muslimsk land, men jag har aldrig sett så mycket juldekorationer och jultraditioner som här i Kuala Lumpur. Likaså det kinesiska nyåret som är otroligt stort här i Malaysia, då alla verkar fira, oavsett om du är kines eller inte.

Något annat som vi möts av på varenda affär, shoppingcentrum mm de senaste veckorna är Mooncakes. Det är kineserna som tillber månens återseende. Och just under den här tiden äter man därför mooncakes. Det är ett måste, och man åker gärna runt och lämnar en vacker mooncakebox till sina vänner och bekanta. Vi har faktisk också fått ett vackert paket med dessa ganska speciella bakverk. Det var vår kinesiska landlord som kom hit med det.

I morse åkte Pär till Bankok på en mässa, men kommer hem redan i morgon. Ikväll skulle han äta middag med vår vän Scott, som är där hela veckan på samma mässa. Lite kul att få höra vad som händer hemma i Sverige.


Deepavali, ljusets högtid.


Här i Brickfield som alltid i och för sig har mycket marknader är det extra
mycket nu under Deepavali. Här köper du förresten den allra bästa frukten.


Så här ser mooncakes ut. Lite speciella bakverk som är oerhört mäktiga.


Och så här fint är paketen som man får mooncakes i. På de flesta affärer
och shoppingcentrum kan du köpa dessa i olika färger och storlekar.


Kommentarer
Postat av: Dylan

Ja, förhoppningsvis lär det ju inte vara någon större fara att jag inte vaccinerar mig. Skönt att det börjar bli lugnare med det borta hos er i alla fall. :-)

2009-10-07 @ 09:02:45
URL: http://Dylans.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0