Saya suka Sushi

I torsdags var jag på min lektion i Bahasa Melayu. Och vet ni, det är så himla kul. Vår lärare som är en Malaysisk kvinna i min egen ålder är så otroligt öppen och spännande att lyssna på. För det första är hon bra på att lära ut språket, men hon är dessutom bra på att lära oss mer om kulturen här i Malaysia.

I torsdags pratade vi väldigt mycket om månggifte som är tillåtet inom Islam. Det är tillåtet att ha fyra fruar, men man måste kunna vara 100% rättvis mot dem alla. Vår lärare är muslim, men hon delar inte sin man med tre andra fruar, och var väl inte helt tänd på idén heller för den delen. Men hon tog upp en del exempel och hade vänninor som levde i ett äktenskap med flera fruar och en man.

Månggifte i de muslimska länderna handlar också idag väldigt mycket om klassskillnader. Det är oftast bara de mest välbärgade och rika som har fler fruar, eftersom det medför fler och större utgifter.

Men det var kul att diskutera detta, vi har ju så otroligt olika syn på detta. När vi då undrade om det inte kunde bli svartsjukebråk och sådant så sa hon lugnt att det blir det oftast inte. De högaktar sin man och de vill absolut inte att han ska få lida på något sätt. Oftast handlar det ju om att den första frun är för gammal och så byter man ner sig hela tiden. Ja, inte skulle jag gå med på att dela min man med tre andra!!!! Aldrig!

Sedan hade vi lite undringar kring detta med huvudbonad för de muslimska kvinnorna. Vår lärare bär inte slöja, och det gör inte alla muslimska kvinnor här i Malaysia. Hon berättade då precis det som jag tidigare nämnt i denna blogg att muslimerna här inte alls är lika strikta som i exempelvis arabvärlden. Här gör man lite som man själv känner och tycker. Men hon sa också att de som är riktigt starkt troende inte ser detta som något positivt.

I går morse var jag och Pär med Julia på hennes skola. Det var eleverna som skulle visa sina föräldrar hur och vad de jobbat med. Vi hade så kallade workshops med Julia och hon var riktigt duktig på att visa oss allt. Vi pratade med Julias fröken om hur allt går och enligt henne var Julia riktigt duktig och har gjort rejäla framsteg.

Sedan åkte Pär till jobbet och jag och Julia åkte till Mid Valley, ett köpcentrum här i KL. Vi gick runt och hade en riktig "mor och dotter" eftermiddag. Vi shoppade lite, men mest åt vi. Först gick vi på Sushi King, en restaurang där det går runt ett band med olika sushibitar. Man tar så mycket man orkar, och sedan räknar de faten. Efter det gick vi och tog efterrätten på en glassbar. Ja, jag glömde liksom träningen för en stund:)

När vi kom hem såg vi på Harry Potter och bara slappade. Emelie kom hem och hade fått betyg eftersom det är slut på Second Trimester. Hon hade fått strålande betyg, både Pär och jag var helt förstummade över vår duktiga dotter.

I helgen ska vi bara slappa. Idag blir det en tur med hissen ner till poolen för att ta det lugnt och även testa vår nya restaurang. På eftermiddagen ska Julia på kalas till en klasskompis från Korea. Pär har haft lite språkkurs med henne så att hon kan imponera med lite ord. Ja, ni som känner Pär, vet ju att han räknar sig som halvkorean. Han har ju varit i Korea hela 21 gånger.


Så här ser Sushibarerna ut här. Det rullar runt massor med olika sushi på
ett band, och du plockar de bitar du vill ha. Här är det naturligtvis massor
med olika sorter och allt är supergott. Det är två bitar på varje fat. Och du äter
tills du blivit mätt. Vill du kan du även beställa annan japansk mat vid sidan om.


Här är den vi var på. Sushi King, som finns på flera ställen här i KL. Det som
slår en när man går in i restaurangen är att allt är så otroligt rent. De som
jobbar med maten har både plasthandskar och munskydd. Men här är som sagt
också sushi betydligt billigare än hemma. Du kan även köpa sushi i de flesta
matbutikerna här. Små enstaka bitar eller hela fat för fest.



Kommentarer
Postat av: Geccod

Tack för länken.



Härligt att skolan funkar bra för dem. Måste säga att det ser riktigt gott ut med sushin där.

2009-03-07 @ 09:52:02
URL: http://geccod.blogg.se/
Postat av: pelle

Jag skulle kommentera något annat, men jag glömde bort det vid synen av sushirullbandet. Jäklar, där skulle man befinna sig. Sushi är ju ändå favoritmaten! ;D

2009-03-07 @ 10:31:19
URL: http://pellespersonliga.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0