Fortsätter vara arg

Jag fortsätter att vara riktigt arg och besviken över att Regeringen beslutat att stänga Svenska ambassaden i Kuala Lumpur. Två dagar innan julafton beslutades det att 5 stycken ambassader skulle stängas och bakgrunden är denna: Den 10 december förlorade regeringen en omröstning i riksdagen som innebär att 300 miljoner måste sparas i regeringskansliet. Regeringens svar kom två dagar före julafton. Fem ambassader däribland KL släcks ner under 2011. Beskedet kom som en chock, och många jag haft kontakt med i Malaysia ställer sig helt oförstående till detta beslut. Vi kan bara gå in på Svenska Exportrådet och titta på listan över svenska företag eller företag med svenska intressen i Malaysia, den är lång, över 100 företag.
Jag kopierar en text från exportrådets hemsida:

"Malaysia är sedan länge en av Sveriges största handelspartners i Sydostasien. Svensk export till Malaysia har ökat markant under 2000-talet och uppgick till 2,9 miljarder SEK under 2009. De viktigaste exportprodukterna från Sverige till Malaysia är hel- och halvfabrikat från kemiindustrin samt verkstadsprodukter och elektronik, huvudsakligen Telekom. Sveriges import från Malaysia utgörs till största delen av elektronik och matvaror som 2009 uppgick till 2,2 miljarder SEK.

 Den malaysiska regeringen vill utveckla Malaysia till en kunskapsbaserad ekonomi och stora satsningar görs inom bland annat IT och Telekom för att attrahera utländska bolag att etablera sig i Malaysia och bidraga till ett starkare kunskapsflöde i landet. Idag finns över 10 000 IT och telekombolag i Malaysia och målet är att uppnå I-landsstatus år 2020.

Utöver kontinuerliga satsningar på IT och Telekom kommer den Malaysiska regeringen att under 2010 satsa cirka 72 miljarder US-dollar på olika projekt att utveckla landsbygden. Ett nytt projekt där en ny storstad för tre miljoner invånare i södra Malaysia skall byggas och utvecklas under de närmaste 20 åren är också på väg att genomföras, och detta projekt är värt 109 miljarder US-dollar.

Exportrådet i Malaysia hjälper svenska företag som vill etablera sig - eller växa - på den malaysiska marknaden. Vi finns på plats sedan 2005 och har kontor centralt i Kuala Lumpur.

Vår lokala närvaro ger oss en unik kunskap om marknaden: vi kan språket och affärskulturen, vi har väl utvecklade nätverk, erfarenhet och detaljerad lokalkunskap.

Vi kan hjälpa dig i alla skeden av dina exportplaner, från att de första frågorna dyker upp till att ditt företag behöver praktisk etableringshjälp." 

Mitt inlägg blir långt, men läs också följande från Svenska Exportrådet:
http://www.swedishtrade.se/sv/vara-kontor/asien/malaysia/Affarsmojligheter/Svenska-foretag-tror-pa-Malaysia/

Är det verkliga skälet budgetbesparingar eller handlar det om en inrikespolitisk vendetta? Pressmeddelandet från UD är kortfattat. I tidningarna här hemma i Sverige har nästan inget synts. Ingen har heller gjort några större uttalanden om detta. Hur tänkte man egentligen?

Tycker också att det är lika märkligt att ambassaden i Hanoi stängs, Sverige som var ett av de första västerländska landet med att öppna ambassad i Vietnam för snart 40 år sedan ska nu bara avbryta detta, eller tror man på fullt allvar att detta inte påverkar relationerna länder emellan.

Upprördheten är stor bland svenskar boende i Kuala Lumpur och här är en röst:
http://nillaberglie.blogspot.com/


Längst till vänster ser ni Julia på Svenska skolans sommaravslutning
på Svenska ambassaden i Kuala Lumpur. Något som kanske inte till-
hör det starkaste argumentet till att ambassaden ska vara kvar, men
trots allt så betyder ambassaden mycket för de många svenskar som
sedan många många år är bosatta i landet. Detta är en länk mellan
länderna och ambassaden fyller en stor funktion både för näringslivet
och för alla de som arbetar på de svenska företagen i landet.


Kommentarer
Postat av: Kim M. Kimselius

Kopiera detta och lägg i ett brev till regeringen! Kram Kim

2011-01-14 @ 18:27:51
URL: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0