Händelserika veckor för media

Den senaste tiden har det varit riktigt turbulent runt om på världens alla tidningsredaktioner. Många av världens politiker och makthavare har svettats lite extra och förbannat sig över vår nya tids snabba informationsflöde som inte längre kan garantera hemligstämplat material. Det är en ny tid vi lever i, snabb och effektfull.

Wikileaks, som är en webbplats och mediaorganisation som anonymt publicerar dokument och information som i olika länder skyddas av lagstiftningen som offentliga eller enskilda hemligheter. Bara i Sverige har WikiLeaks flera servrar och organisationen har medlemmar över hela världen. Just nu är det denna organisation och dess skapare Julian Assnage ett hett samtalsämne och många är upprörda och rädda över de hemligstämplade dokument som läckt ut runt om i världen.

Wikileaks har redan ett brett och stort samarbete med media runt om i världen och förser dem med material och information, så varför tycker man att det är så hemskt just nu. Är det för att Wikileaks valde att göra detta offensivt denna gång och inte som de kanske gör i vanliga fall, förse tidningar med material som de senare publicerar i lugn och ro. Att man sedan fixerat sig helt på Julian Assnagne känns lite beräknat, kanske rent av utstuderat från främst USA. Det är också två helt skillda saker att han är misstänkt för våldtäkt i Sverige och det som händer kring Wikileaks. Hur sanningshalten ser ut när det gäller det tidigare vet jag inget om, här hoppas jag att rättsväsendet gör sitt jobb. Men skulle det visa sig att han blir friad från alla misstankar, ja då kommer säkerligen ännu fler huvuden att rulla och för att inte prata om det skadestånd man kommer att utkräva.

Flera framstående ledare och journalister runt om i världen tycker att han är en spion och landsförrädare, medan fler och fler tycker att han gjort världen en tjänst. Han står under dödshot och igår överlämnade han sig själv till polis i London, samtidigt som han får fler och fler anhängare runt om i världen.

Själv är jag nog beredd att ställa mig bakom Wikileaks. Vi är inne i en ny tid där internet ger helt andra möjligheter för det fria ordet. Det är också viktigt att vi i demokratier verkligen står upp för detta, oavsett om det ibland blir obekvämt. Idag blir kanalerna fler och fler och därför är det kanske också viktigare för alla, politiker, makthavare och vanligt folk att fundera över vad som läggs ut på internet. Ska det vara hemligstämplat, vilket jag i vissa fall kan förstå att material ska vara, jag då får man skydda det på ett annat sätt än man tidigare gjort. Samma sak gäller ju för oss vanliga internetanvändare, vi får tänka till vad vi vill publicera och skriva om på facebook, bloggar och andra forum. Idag går allt snabbt, och det som väl skickats iväg i cyberrymnden finns där, vare sig vi ångrar oss senare eller inte. 

För att citera journalisten och författaren David Samuels: "– Wikileaks verkliga betydelse – och nyckeln till att förstå dess grundares motivering och beteende – ligger inte i innehållet i de senaste dokumenten som har publicerats utan i tekniken som gjorde det möjligt, vilken redan har visat sig vara ett kraftfullt vapen att använda för att underminera offentliga lögner och försvara mänskliga rättigheter."

För övrigt så är det också Nobelveckan här i Stockholm. Pristagarna har anlänt och har ett tufft schema som når sin kulmen nu på fredag med den fantastiska Nobelmiddagen. Jag kommer självklart att sitta bänkad framför TVn för jag fullkomligt älskar allt som har med Nobelpriset och Nobelmiddagen att göra.

I går var jag ute på en liten kvällspromenad och tog då lite bilder från vårt område.Det var mörkt nör jag var ute och jag älskar det. Det här är områdets
julgran som står en bit från Vietnamesiska ambassaden.


Det blir så mysigt när det är så här mycket snö, dessutom blir alla
promenader friska och då känns det extra skönt att med rosiga kinder
komma in i husvärmen igen.


Kommentarer
Postat av: Nilla

Nobelpris (freds)till Assange?? Why not? Gillar när det störs om i etablissemanget!! Kram från KL och tack för dina omtänksamma ord! Nilla

2010-12-08 @ 15:05:21
URL: http://nillaberglie.blogspot.com/://

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0