Europa fryser och Sverige står still

Det är inte bara i Sverige vi har fått en tidig vargavinter, utan även i stora delar av Europa har snön ställt till det rejält. Att man i Frankrike och Spanien blir tagna på sängen kan jag förstå, men att vårt kära land Sverige år efter år står som ett frågetecken varje gång den första snön kommer är för mig en gåta.

Jag menar, hallo, har vi inte vinter i Sverige varje år? Om än med lite variation på snömängd, grader och tidpunkt när den behagar göra sin entre. Men det är väl inget som "landet Vinter" borde bli förvånad över. Vi måste väl ändå vara väl förberedda efter så många års prövningar. Eller?

Jag gillar Sverige och jag gillar Stockholm. Tycker att det är en underbar känsla att komma tillbaka hit efter så många år och upptäcka att staden faktiskt blivit både internationell och förnyad på ett riktigt positivt sätt. Men om Stockholm ska kunna hålla den höga fanan som en internationell världsstad av betydelse så kan ju för sjutton gubbar inte staden stanna upp ett antal månader varje vinter. Vädret på denna breddgrad ser ut så här. Ska vi kunna konkurrera på världsmarknaden så måste vi även satsa på en bra infrastruktur. Alla människor som arbetar i Stockholms City måste på ett enkelt sätt kunna ta sig till och från jobbet hela året. Vi kan inte längre skylla på snökaos varje gång pendeltåg, tunnelbanor och bussar står stilla, är inställda eller kraftigt försenade.

Beslutsfattare måste sluta fundera och agera mera, och då också i handling. Om inte så måste garden sänkas och den typ av länder som vi kan se som konkurrenter är då möjligtvis Sibirien eller så. 

Det som hänt den senaste tiden ska inte behöva hända i ett land som Sverige. Människor ska inte behöva stanna hemma från sitt arbete för att tågen inte går i tid. Människor ska inte behöva sitta på ett tåg i flera timmar utan mat, vatten och toaletter. Det som händer i år hände förra vintern också, alltså inget nytt. 

Varför är det så att vi här i Sverige alltid bli tagna på sängen? Jag säger som en av de passagerare som blev intervjuad i veckan efter att ha suttit åtta timmar på ett tåg: "ja, man undrar ju hur det blir om den verkliga katastrofen kommer?" En fråga där svaret borde sitta i ryggmärgen hos alla medborgare.

Nåväl, idag är det fredag och det känns skönt. I helgen har vi inga egentliga planer. Ibland är det ganska skönt att bara vara också. Njuta av lite god mat och härliga promenader. Det känns som vi behöver det, förkylda som vi varit sedan vi kom hem till Sverige. 

 

Bild tagen från Expressen. Snökaos som blir till tågkaos och alla annan kaos.Kommentarer
Postat av: Nilla

En himla bra fråga!! Har ingen aning! Men jag önskar er en skön helg! Kul att du är släkt med Odd Molly! Kramis Nilla

2010-12-03 @ 11:37:42
URL: http://nillaberglie.blogspot.com/://

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0