Ramadan

Forra veckan startade Ramadan, och under en tid har man kunnat se väldigt många burqaklädda kvinnor med sina män här i Kuala Lumpur. Det är ganska vanligt att muslimer från mellanöstern åker till Malaysia på semester  just under Ramadan när många har ledigt for att passa på att shoppa och turista. För dem är det en perfekt destination, landet är muslimsk och dessutom finns massor med billig shopping.

Men de lokala malaysiska muslimerna är betydligt mer färgglada an de svartkladda från mellanostern och bär slöjor i regnbågens alla färger med traditionell malaysisk klänning och lång kjol medan andra har helt vanliga kläder. Här i Kuala Lumpur märks det tydligt att det är Ramadan, och överallt är det speciella Ramadan erbjudanden. Det är främst alla restauranger och hotell som gör reklam för sina jättebufféer. Varje kväll läser man också om fastemånaden ur Koranen på radion, och faktum är att jag tycker att det är en hel del tänkvärt.

Jag har skrivit om islam tidigare i min blogg, då jag också varit väldigt kritisk till den bild de svenska och egentligen hela västvärldens medier ger av den muslimska världen. Här har ju faktiskt journalisterna och tidningsutgivarna ett stort ansvar, men som det sett ut hittills har egentligen bara islamofobin vuxit sig allt starkare i de flesta länder i Europa. Jag är själv inte muslim och tycker inte att allt inom islam är bra, men å andra sidan är jag också kritisk till många andra religioner. Men jag är ganska rädd för den utveckling som visat sig runt om i Europa och på den enkelspåriga mediabevakningen av islam som vi i Sverige oftast får. Muslimer är farliga och förnedrar kvinnor, punkt.

Ta exempelvis det senaste i raden av länder som enat sig mot den heltäckande burkan. I Frankrike uppskattar man att det finns ca 5 miljoner muslimer och av dessa är det endast cirka 2 000 som bär den heltäckande burkan.  Ändå har denna micro minoritet skakat om den mäktiga republiken Frankrike så mycket att politiker gått till val för att förbjuda muslimska kvinnor att täcka sitt ansikte. Den 13 juli röstade man i Nationalförsamlingen igenom ett lagförslag med stor majoritet (335 mot 1) som sa att i det offentliga rummet är det förbjudet att bära kläder som döljer ansiktet. De argument man använt sig av är de vanliga; "det är förtryckande mot kvinnan" eller "att det går helt emot den franska kulturen". Den politiker som varit mest högljud är majoritetsledaren Copé som menar att han absolut inte kan skapa en relation med en som döljer ett leende eller en blick.

Det känns som om historien upprepar sig när många mobbar få, majoriteten får oftast igenom sina förslag. Jag tycker också att det är en oroande trend i västvärlden och den måste vända. En del säger att islamofobi används felaktigt många gånger. Själv tycker jag att det hela handlar om fördomar och okunskap som ofta frodas när klyftorna ökar och mötesplatserna är få. Människor vill helt enkelt inte lära sig mer eller ta till sig andra kulturer än sin egen. De negativa krafter som drar alla muslimer över en kam utan att egentligen veta vad de pratar om måste stoppas, och här har massmedia makt och ett stort ansvar som jag verkligen hoppas att man utnyttjar på bästa sätt. Att man sedan enbart talar om mellanöstern och utesluter de absolut största muslimska delarna av världen är också mycket märkligt.

Just nu är det som sagt Ramadan, en väldigt viktig högtid för världens alla muslimer, den nionde månaden i den muslimska kalendern, och då också den heliga fastemånaden, en av islams fem pelare. Det är under denna månad som allmaktens, kraftens, ödets eller högtidens natt anses ha infallit. Det var då Allahs budskap genom ärkeängelns Jibril (Gabriel) började uppenbaras för profeten Muhammed vilket också senare nedtecknades i islams heliga skrift Koranen. 

Det här är en glädjens högtid för muslimerna. Att man fastar från gryning till skymning och avhåller sig från mat, dryck, rökning samt sexuella relationer sägs leda till större ödmjukhet inför den gudomliga skapelsen. Man ska också förstå hur det är att vara fattig. Därför ger man under denna tid också allmosor (zakat) till de fattiga, visar aktning för sin familj samt renar sitt sinne genom att undvika ilska, våld, girighet och småaktighet.

Jag tror att vi alla skulle bli mer förstående för andras tro och kultur om vi bara hade lite mer öppet sinnelag.Ha en trevlig Ramadan!


Kommentarer
Postat av: Lena Bergman-Holm

Hej Eva!

Jag blir så glad av att läsa din blogg! Som jag sagt till dig tidigare så är den både informativ och intressant! Dina åsikter är både kloka, insiktsfulla och framför allt medmänskliga! Håller helt med dig om att vi ofta får en alltför ensidig och negativ bild av muslimer och islam, samtidigt som vi ser förbi de brister och problem som vår egen kultur (och religion) har. Människor är ju bara människor egentligen, var man än bor, kommer ifrån eller tror på. Det finns varken rätt eller fel sätt att tänka och leva bara olika...(och oftast väldigt lika i grund och botten, när man ser efter lite mer på djupet). Ont och gott finns också överallt och fanatism, rasism, förtryck, våld och extrema åsiktsyttringar är lika farliga och otäcka varhelst de förekommer i världen!

Hoppas verkligen inte valet i Sverige ger plats åt något sådant! Kram på dig! Lena

2010-08-23 @ 08:29:17
Postat av: Elisabet

Tycker det är väldigt sorgligt att det har blivit som det är, folk är så snabba på att generalisera och man blir ju påverkad fast man tror att man inte blir det. Tråkigt att din man varit dålig, hoppas flytten till Sverige kommer att hjälpa och att ni kanske kan återvända senare eftersom ni verkar trivas så bra i KL. Kram kram

2010-08-23 @ 14:25:51
URL: http://stenvreten.blogg.se/
Postat av: Kim M Kimselius

Ditt inlägg för mig att tänka på Hitler och judeförföljelsen... Kanske för att jag just nu läser research inför min bok om andra världskriget, men mest för att det har likheter, om man tänker efter. Kram Kim

2010-08-25 @ 15:51:24
URL: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0