Kejsaren Qin Shihuangs gravimperium

I dag har upplevt nagot som ar helt otroligt och riktigt maktigt, namligen terrakotta armen och en modell av den forsta kejsaren Qin Shihuangs gravpalats. Nar man vandrar runt pa detta kan man inte lata bli att fundera over hur man kunde komma pa att bygga upp nagot liknande.

Qin Shihuang som alltsa var den forsta kejsaren i Kina och den som enade alla provinser och skapade detta enorma rike levde for over 2,200 ar sedan. Vid 13 ars alder borjade han och manniskorna runt honom att planera hans gravpalats som verkligen kom att bli en viloplats dar han hade flera palats, musiken och det verkliga livet med sig i graven. An sa lange har man inte gravt upp den riktiga gravplatsen utan besokare far se en modell dar arkeologer har forsokt efterlikna den som den sag ut for over 2,000 ar sedan. Men sa smaningom raknar man med att hans verkliga grav ska vara utgravd, och da kommer nog denna plats sla det mesta pa varldskartan nar det galler historiska platser. 

Pa samma imponerande satt som hans grav ville Qin Shihuang att eftervarlden skulle fa se vilket forsvar och vilka krigare han hade, och darfor bestamdes att man skulle avbilda den och resultatet  ar den annu mer imponerande terrakotta armen. Denna arme' upptacktes 1974 av en lokal bonde och ar idag bade med pa varldsarvslistan och UNESCOs lista samt en av varldens mest kanda turistattraktioner.


Det finns tre stycken byggnader med soldater av olika rang och de ar
numrerade efter den ordning de hittades. Men som sagt, allt detta gar
absolut inte att beratta med ord, ej heller pa bild for att forsta hur
imponerande det ar, det maste upplevas i verkligheten.


Alla soldater ar unika med olika ansikten. Fran borjan var de ocksa
farglagda i naturtrogna farger.


Har ar de senaste uppgravningarna, och annu ar det stora delar som
annu inte ar utgravda. Man vantar pa att komma pa en ny teknik som
ska gora sa att fargen haller for evigt.


Har star Julia och Emelie precis innan vi ska ga in.


Lite morkt, men har star jag bredvid en general.

Jag skulle valdigt garna vilja visa manga fler bilder fran detta och ocksa fran Xi'an, men det ar just nu otroligt trogt att ladda upp bilderna. Bade igar och idag har vi vandrat runt i denna stad som trots sina 8 miljoner invanare ger ett valdigt charmigt och gemytligt intryck.

Vi bor pa Bell & Drum Tower Hotell som ligger valdigt centralt och nara de intressanta muslimska kvarteren. Detta hotell ar ett medleklasshotell som ar rent, frascht och valdigt prisvart.

I morgon ska vi hyra cyklar och cykla uppe pa den 1,6 mil langa ringmur som omgardar de centrala delarna av Xi'an. Det ska bli spannande och sakerligen jobbigt med tanke pa att det ar runt 38 grader.

Senare i morgon kvall tar vi nattaget till Chingqong, som ar en av varldens storsta stader med over 30 miljoner invanare. Darifran ska vi ta en bat och bege oss ut pa en tre dagar lang kryssning pa Yangzekiang. Det ska bli valdigt spannande och forhoppningsvis ocksa vackert.

Men detta innebar troligtvis att jag inte kan blogga pa nagra dagar. Men sjalvklart lovar jag att beratta om allt sa fort vi kommit till Shanghai som blir nasta stora stad om ett par dagar.




Kommentarer
Postat av: Elisabet

Åh vad mäktigt, vad fantastiskt att få uppleva det i verkligheten! Hoppas ni har en underbar semester, är inte ett dugg avis... Kram

2010-06-17 @ 21:53:47
URL: http://stenvreten.blogg.se/
Postat av: Kim M Kimselius

Vet var ni bor i Xi'an. Har foto på det hotellet, det är så vackert! Ser fram emot många fler bilder när du är tillbaka hemma igen. Här kan du läsa mitt blogginlägg om Xi'an och Terrakottaarmén. Är mycket nyfiken på Qin Shi Huangdis gravpalats som de byggt upp. Ingenting vi fick besöka på vår resa, tyvärr. MÅSTE tillbaka till Kina! Kram Kim

2010-06-18 @ 08:05:11
URL: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0