Tillbaka efter en lång bloggvila

Det här med språk är väldigt intressant tycker jag och nu när jag bor i ett mångkulturellt land som Malaysia blir det väldigt påtagligt med alla de olika folkgrupperna och deras förändring och tolkning av engelskan.

Jag läste en väldigt rolig och intressant artikel ur tidningen Take, The International School of Kuala Lumpurs skoltidning för High School som jag bara måste referera till. Författaren till artikeln heter Shuei Yamada och går i grade 11 och vad jag får ut av namnet är han kanske Japan.

Han skriver att det språk vi mest pratar i världen inte alls är engelska utan engrish. Jag går in och läser på Wikipeda som han också refererar till i sin text. Och där står följande;

"Engrish refers to non-standard variations of English used in Japan, and often by extension other East Asian countries. The term itself arises from the Japanese language having only one alveolar consonant in place of the English L and R phonemes, and the resulting ethnic stereotype that Japanese people often confuse the two when reading English. The word is not used in Japan, as the actual Japanese word for the English language is eigo (wikt:英語).

While the term may refer to spoken English, it is more often used to describe written English. Engrish can be found in many places, including signs, menus, and advertisements. Terms such as Japlish or Janglish for Japan, Konglish for Korea, Singlish for Singapore, and Chinglish for China are sometimes used to refer to the specific varieties of Engrish found in these countries."

Och som sagt, här i Malaysia är de olika varianterna av engelska väldigt tydliga. Och jag känner ibland att min egen utveckling av det engelska språket är ibland lite av non standard variations.

Mina barn, Emelie och Julia, som går på en amerikansk skola pratar naturligtvis standard engelska eller amerikansk engelska. Min man är nog mera svensk-brittisk, men pratar standard engelska också.

Men egentligen, vad spelar det för roll om vi, oavsett om vi pratar standard engelska eller non standard engelska, förmår att förmedla den information vi vill förmedla? Kanske är det här den språkutveckling som kommer att bli mer och mer tydlig nu när de asiatiska länderna går framåt med jättekliv? Alla de som har engelska som första språk och som har haft ganska roligt åt dessa non standard konversationer, och undrat varför i hela världen kan de inte lära sig ordentlig engelska får nog lugnt acceptera att Engrish existerar och det ganska omfattande.

Jag måste nog också erkänna att jag i början av vår tid här i Kuala Lumpur hade svårigheter att förstå ibland. Ett exempel är när vi skulle installera internet och telefon och den indier som var här pratade så fort och otydligt att både jag och övriga i familjen stod som frågetecken. Nu har vi kanske blivit lite med vana.

Det roligaste i artikeln är några exempel på konversationer som vi som bor här i Malaysia ofta stöter på:

Chinese Malaysian Engrish:

A: Eh, bladder, can help me or not?
B: What you want la? See first, got time or not!
A: Eh, why you like that one? Just little bit only what!

Översatt:

A: Hey, bro. Do you think you can help me?
B: What do you want? I´ll have to see if I have the time?
A: Aw, why are you always this way? I just need a little help!

Mangrish (Malaysian)

A: Hoi, friend, what you doing now la?
B: Busy like anything you know. What you want?
A: Just disturb you only. Nothing lah.

Översatt:

A: Hey buddy, what are you doing?
B: Really busy now. What do you want?
A: It´s nothing really. Just wanted to say hi.

Indian Engrish

A: Dei! How you park your car man?
B: Sorry boss! I move now.
A: These people ah! Kopi-o license one!

Översatt:

A: Hey you! Your car is parked terribly man!
B: Sorry sir! I´ll park it better now.
C: Man, these people are just something else! I wonder how they got their driver´s license!

Med detta inlägg menar jag naturligtvis inte att det inte skulle vara viktigt att lära sig riktig engelska, självklart är det viktigt. Jag vill också påpeka att det är väldigt hög standard på engelskan hos lokalbefolkningen här i Malaysia. De flesta pratar engelska och ibland kan det vara lite trist, för motivationen att lära sig bahasa Melayu blir då väldigt låg.


Kommentarer
Postat av: Kim M Kimselius

Hej Eva

Har saknat dina inlägg! Detta inlägg fick mig att skratta gott och även minnas när jag var på Nya Zeeland. Mina Nya zeeländska vänner fick besök från Skottland och de förstod inte varandra. Till vilket jag ställde mig helt oförstående eftersom jag förstod dem alla perfekt. Så jag fick tolka, från nya zeeländska till skottska och tvärtom. Låter inte DET knäppt!? Ser fram emot nya intressanta inlägg. Kramisar Kim

2010-04-21 @ 09:43:38
URL: http://www.kimselius.se
Postat av: Elisabet

Haha de där exemplen var roliga, skylten också, välkommen tillbaka! Tur att era vänner hann iväg innan vulkanutbrottet förresten!

2010-04-21 @ 15:29:52
URL: http://stenvreten.blogg.se/
Postat av: Lukes

allt bra idag? :)

2010-04-21 @ 15:45:50
URL: http://modegrabben.blogg.se/
Postat av: IzZzY

Haha, ja, jag känner verkligen igen det där! Det är något som förbryllat mig. Diana till exempel, hon har ett engelskt vokabulär som slår mitt med hästlängder, men hon låter bli att böja ord, sätter dem i fel ordning i meningar, osv. Riktigt knepigt, men nu börjar jag nog förstå vad det handlar om. Sen ska vi inte tala om hennes bror, honom förstår jag knappt över huvud taget när han skriver till mig. :)



Värst av allt är att jag till viss del börjat halka in i den där sortens engelska också.

2010-04-22 @ 00:37:48
URL: http://izzzy.se
Postat av: Hanna



Hej! jag hittade din blogg via google, vi kollar nämligen resor till malaysia i december, vi funderar på malaysia eller bali. Jag har inte hunnit läsa igenom så många inlägg utan tänkte bara fråga lite snabbt vad du rekomenderar? och hur det är med alkohol? vi har läst på flera forum att det inte serveras någon alkohol på restauranger etc. vi är ett par på 20 år som vill ha lite semaster men samtidigt att de ska finnas något att göra om kvällarna! Hoppas du har tid att svara, svara gärna till min mail [email protected] så ska jag fortsätta läsa lite inlägg nu :)



Hälsningar Hanna

2010-04-22 @ 19:54:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0