Malaysiska namn och titlar

Vi är ganska "fattiga" i Sverige. Ja, åtminstone om vi ska se till våra namn och våra titlar. I Sverige har vi ju inga egentliga titlar om vi inte är kungliga det vill säga. När det gäller yrke så finns det självklart kvar titlar, men vi använder dem inte i vardagligt språkbruk. Naturligtvis säger vi ofta "Stadsminister Fredrik Reinfeldt",  "Justitieminister Beatrice Ask" , Domare Per Persson osv. Men oftast använder vi enbart för och efternamn på de flesta människor i Sverige i tidningar mm. Ibland är vi så familjära att vi kanske till och med bara använder förnamnet. Det skulle aldrig hända här kan jag säga.

I Malaysia är man verkligen fixerad vid titlar. Här har du en titel om du är kunglig och blåblodig, du har en titel om du gifter in dig i kungahuset. Egentligen inget konstigt med det, för alla kungliga har titlar runt om i världen, men här har vi ju flera kungahus eller så kallade sultanat. Sedan har du en titel om du tillhör parlamentet eller en annan titel om du jobbar inom parlamentet med administration eller annat. Du kan även få en titel om du gjort något bra i samhället eller för någon medmänniska. Stora företagsledare har oftast fått en titel. Olika yrkesgrupper har sina titlar och skulle du mot förmodan vara en av de som står utanför allt detta så kan du köpa dig en titel. Du kan även mista din titel om det nu är så att du på något sätt misskött dig, inte så vanligt, men det förekommer.

När det gäller namn så är det också en djungel. Malayerna som är muslimer har sitt sätt, kineserna sitt sätt och indierna sitt sätt att skriva och säga sina namn. Att lära sig allt detta skulle ta en evighet, för krångligt är det. Många av våra besökare har häpnat när de läst tidningen och sett hur långa namnen kan vara.

Idag har jag i alla fall varit på ett föredrag om Malaysiska namn och titlar. En kvinna som heter Colette Hassan höll i det och hon är ursprungligen fransyska men har bott i Malaysia sedan 1970 då hon kom hit för att jobba först på Schweiziska ambassaden och sedan på den Franska. Hon är gift med en malay och hon började tidigt intressera sig för Malaysiska titlar och namn. Och jag kan säga att hon kan detta på sina fem fingrar. En mycket rolig och intressant föreläsning.

Efter mötet åt vi lunch några stycken och jag åt för första gången en av Malaysias nationalrätter Laksa. Det är en nudelsoppa med massor av olika skaldjur. Starkt och otroligt gott.


Curry Laksa. En slags soppa med nudlar och skaldjur. Riktigt gott.

Kommentarer
Postat av: Marie

Eva tala om för mig hur du äter soppa med pinnar, sörplar du direkt ur skålen som Emil eller..?

Vi hörs!

2009-10-06 @ 15:49:20
Postat av: Elisabet

Låter väldigt intressant, vad roligt med sådana föredrag! Den där maten ser ju helt gudomlig ut, ser ut att påminna om Vietnamesiskt!

2009-10-06 @ 21:10:39
URL: http://stenvreten.blogg.se/
Postat av: cheazd

http://lehman-failure.tk/fluids-refinement-medicine

http://sea-protest.tk/curing-in-to-a-vehicle-room

http://nicole-scherzinger-music.tk/rock-bottom-fix-charges

http://natural-sleep-remedies.tk/when-if-you-ever-let-go-fairness

http://meanwhile-back.tk/any-head-unit-from-home-and-or-car

http://green-book-gaddafi.tk/progressively

http://myelomonocytic-leukaemia.tk/breakfast-club-stools-functionality

http://the-gospel-coalition.tk/think-about-the-whole-thing-just-before-literally-commencing

http://bush-protest.tk/e-i-actually-band-members

http://pendleton-underground.tk/it-might-be-really-trouble-free-not-to-mention-safe-therefore

2011-08-17 @ 10:49:14
URL: http://google.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0