Jordskalv

I går strax efter klockan 18.00 (Malaysisk tid) ringde Pär och berättade att de fått utrymma byggnaden där han arbetar. Han berättade att det hade varit ett jordskalv och att bord och stolar hade skakat rejält. Nu stod han utanför CP-tower, som Siemens huset kallas, och undrade om vi kunde åka förbi och hämta upp honom.

Jag, Emelie och Julia märkte ingenting av skalvet i bilen. Kanske känner man inte så mycket när man åker på en stor motorväg. Men vad Pär berättade så hade det varit ganska kraftigt. Senare hörde jag av vänner här att det hade skakat rejält i deras hem, särskilt de som bodde högt upp.

Det hela startade med ett kraftigt jordskalv på södra Sumatra som uppgavs till 7,7 i Malaysiska tidningar. Och det är verkligen starka krafter eftersom Malaysia ligger ungefär 55 mil från Sumatra och ändå kände vi av det så kraftigt på vissa ställen även här i Kuala Lumpur. Å andra sidan ligger Malaysia närmare Sumatra än vad Indonesiens huvudstad Jakarta gör, så egentligen kanske inte så konstigt att vi märkte av det även i Kuala Lumpur. Just nu går jag lite och tänker på hur det kändes för mina vänner som bor i Port Dixon som ligger ändå lite närmare och dessutom vid kusten.

Och självklart går tankarna till alla de som drabbats på Sumatra och då främst staden Padang där flera dött och åtskilliga fortfarande saknas. Den senaste dödssiffran ligger på 75 personer, men flera tusen saknas efter det att byggnader bara rasat ihop. Bland annat har ett sjukhus och en universitetsbyggnad rasat samman. Den här gången känns det så nära och här lever man så nära människor som kommer från de drabbade områdena.

I morse pratade jag och Linda, vår maid, om allt som hänt på Filippinerna. Linda är från Filippinerna och har sina barn och barnbarn där. Men hon har haft kontakt med sin dotter som berättat att just nu är det vatten i mängder och allt handlar om överlevnad, att få mat och hjälp med att hålla hygien så att inte sjukdomar sprids mer än vad de redan gör. Det är redan fruktansvärt fattigt på Filippinerna och det här har ju inte gjort saken bättre. Vårt Condominium ska samla ihop så mycket som vi bara kan och sedan skicka det via en organisation direkt till de behövande. Så jag och Julia ska försöka samla ihop lite kläder, gå och köpa hygienartiklar, ris och nudlar. Ett enkelt sätt för oss att visa att vi bryr oss mitt i allt överflöd som vi har.

För övrigt så ska jag och Julia ha det skönt idag. Julia är ledig från skolan och sover fortfarande. Ikväll ska jag iväg på en tjejmiddag, vilket ska bli kul. Mat och prat är något av det bästa jag vet.

Här nedan en artikel ur vår morgontidning.

http://www.nst.com.my/Current_News/NST/articles/20091001074607/Article/index_html


Här kan man se hur nära Sumatra och Malaysia är. Direkt efter skalvet
gick det ut en tsunamivarning i Thailand, Indonesien, Malaysia och Indien.
Men efter ett tag drogs den tillbaka. Havet är oroligt just nu.

Kommentarer
Postat av: pelle

Usch, fan vad hemskt sånt där är. Stackars människor. Vad säger dödssiffran just nu då?

2009-10-01 @ 23:45:47
URL: http://pellespersonliga.se
Postat av: Elisabet

Usch vad hemskt, vad bra att ni försöker göra vad ni kan! Hoppas middagen blir trevlig!

2009-10-02 @ 10:31:20
URL: http://stenvreten.blogg.se/
Postat av: pelle

Usch, stackare! Hoppas att siffran inte stiger mycket mer då, även om "bara" 500 är en enorm katastrof bara det.

2009-10-02 @ 13:09:42
URL: http://pellespersonliga.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0