Rädda regnskogen!


Var fjärde orangutang offer för illegal avverkning

Antalet orangutanger på Borneo kan ha minskat med 25% de senaste åren som en följd av bland annat illegal avverkning - och 98 % av skogarna kan vara borta redan år 2022. Om ingenting görs nu riskerar orangutangen att vara utrotad i det vilda inom 20-30 år.

Varje år försvinner 2 miljoner hektar regnskog på Borneo (1 hektar motsvarar knappt en fotbollsplan). Idag återstår endast 50 procent av den ursprungliga regnskogen. Det är en tragisk utveckling vi ser på Borneo, där skogarna hänsynslöst skövlas och bränns ner för att ersättas med enorma palmolje-plantager och för att odla sk tropiskt timmer.

Prognosen för Borneos regnskogar och den utrotningshotade orangutangen ser dyster ut. Under de senaste hundra åren har orangutangbeståndet minskat med 90 procent och idag finns troligtvis bara 30 000 djur kvar.
 
På  Borneo finns sex procent av jordens samlade biologiska mångfald. Orangutangen, trädleoparden, malajbjörnen, Borneoelefanten och världens största blomma, Rafflesian, är några av de arter som gör Borneo så unikt. De senaste åren har forskarna upptäckt flera hundra nya arter. Bara under förra året beskrevs minst 52 nya arter. Flera av de nya växtarter som har upptäckts innehåller dessutom substanser som i framtiden kanske kan hjälpa oss att bota sjukdomar som cancer, hiv och malaria. 

Vi gör nu allt vi kan för att skydda Borneos unika natur från ytterligare förstörelse. Tidigare i år togs ett viktigt steg i rätt riktning när Malaysia, Indonesien och Brunei ingick en historisk överenskommelse om att skydda regnskogen och de ursprungsbefolkningar som lever på Borneo.

Källa: Världsnaturfonden WWF

Sorgligt

janne

(Fick det här mejlet av Janne Berglund, och jag vill gärna visa denna viktiga läsning för er också.)



Kommentarer
Postat av: Åsa

Är redan gorillafadder, får väl börja fundera på orangutanger också;)

2009-11-17 @ 10:55:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0