Dagens politik

Just nu har UMNO, det största politiska partiet här i Malaysia sitt stora möte. Man kallar det för UMNO General Assembly, och i de Malaysiska tidningarna skriver man mycket om kongressen. Premiärministern vars namn är mycket långt, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, höll ett tal vid öppnandet om att partiet måste ta lärdom av senaste valet som var ett av det sämsta man gjort. Visserligen har man fortfarande majoritet, men det märks att man i de egna leden är lite osäker på framtiden. Och just framtiden är något som Abdullah lyfte fram i sitt tal. Partiet måste bli mer modernt, föryngrat i toppen och inte vara så rädda som de hittills varit för förändringar. Dessutom en het potatis här i landet, man måste sluta att ägna sig åt korruption.

Just korruption är något som man får höra mycket om som ny i Malaysia. När jag var och besökte den administrativa huvudstaden Putra Jaja för första gången, så berättade guiden att ryktet gick att det mesta där var uppbyggt med svågerpolitik och korruption. Byggherrarna och entreprenörerna var i de flesta fall släkt eller vän med någon högt uppsatt politiker. Och på något sätt blev den ganska överdrivet storslagna nya staden än mer förbluffande. Allt är minutiöst påkostat och till skillnad från Europa där man numera försöker ta lärdom av skrytbyggen och pompösa politiker så är det här precis raka motsatsen. Här har storleken betydelse.

När man pratar med lokalbefolkningen här i Kuala Lumpur så verkar det också som om man på något sätt undviker denna nya stad. De flesta tycker att man kostat på allt för mycket och att pengarna kunde gå till så mycket annat. Bland annat så byggde man en helt ny motorväg som skulle leda fram till Putra Jaja, och även den påkostad med utsmyckningar ju närmare man kommer fram. Den är nästan alltid tom, eller åtminstone väldigt lite trafik, kanske ett sätt att bojkotta och visa sitt missnöje på ett tyst och fredligt sätt för alla de gräsrötter som många gånger inte har råd med varken sjukvård eller tandvård.

Parallellt med UMNO mötet så har även polisen här en slags konferens just nu. Man pratar mycket om att man inte är folkets fiende, utan deras vän, hjälp och skydd mot kriminalitet. Inget konstigt alls med det, så ska väl polisen fungera, som en trygghet för alla oss vanliga människor som rör oss ute på gator och torg.

Men här har även diskussionen handlat om att vissa tycker att polisen gör skillnad på olika raser. Polisen hävdar att de inte alls gör det med att säga: " när vi agerar ser vi inte färger, när vi avfyrar våra vapen ser inte kulan några färger. Skotten är avsedda för kriminella inte någon särskild färg".

När jag har pratat med lokalbefolkningen, så hävdar de flesta att det är skillnad på folk och folk. Bland annat får indier betydligt sämre service och när de anmäler brott har man inte alls lika bråttom som när det gäller andra. Jag har till och med hört att skillnad kan göras i andra sammanhang såsom på banker och vid bostadsköp mm. Och det är bra att det uppmärksammas om det stämmer, för ansiktet utåt här ska ju trots allt vara att här lever vi i fred och glädje alla raser tillsammans. Och att polisen vill vara vän med oss är ju också det bra. Själv har jag ännu inte mött någon polis, men som ni kanske läste i ett tidigare inlägg så har ju Pär gjort det, 100 RM direkt i handen till polisen.

En annan sak som man diskuterat länge här i Malaysia är att undervisningen numera i matematik och science är på engelska. Nu pratar jag inte om de internationella skolorna som är helt på engelska utan den vanliga public school. Det har från en del håll varit demonstrationer och man har överlämnat ett upprop till utbildningsministern om att man vill ha undervisningen på bahasa. Men enligt undersökningar så verkar det även som om eleverna vill ha undervisningen på engelska och det har visat sig att trots att man får svara på både Bahasa Malaysia, Chiniese eller Tamil eller en kombination av alla tre, så har ändå de flesta svarat på engelska. Nu har man ändå kommit fram till att det är för dyrt att ändra från engelskan och att man tillsvidare fortsätter med det.

Ja, det här är lite om vad som diskuteras här i landet, kanske trist för er, men det kan vara kul att se efter några månader vad som är aktuellt då och hur förändringarna fortgår.

Idag är jag fortfarande sjuk. Himla trist, tror att jag ska uppsöka vårdcentralen om jag inte blir bättre. Som sagt, det är bara fem dagar kvar till Tioman Island, och då vill jag ju bada och sola.



Premiärministerns kontor i Putra Jaja


Så här ser poliserna ut i Malaysia

Kommentarer
Postat av: Elisabet

Oj vad intressant allt låter, känns som att det är ungefär samma politik som i Thailand där tex Burmeser behandlas väldigt illa av befolkningen, men så är det väl lite överallt. Spännande att bli insatt lite mer ordentligt i en annan kulturs politik och sätt att handskas med saker. Hoppas du blir bättre snart och tack för dina kommentarer, man blir så glad när man läser dem! Kram E

2009-03-26 @ 14:54:34
URL: http://stenvreten.blogg.se/
Postat av: pelle

Men oj, det hade man aldrig kunnat tänka sig. Visserligen har jag aldrig varit speciellt insatt i Malaysias politik, men ändå ;D

2009-03-26 @ 19:12:54
URL: http://pellespersonliga.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0