Äta bör man...

Malayerna älskar mat, och framförallt gillar de "street food". Överallt ser du dessa matstånd eller mycket enkla restauranger som serverar nasi lemak, pisang goreng, char koay teow, steemboat, rooti canai eller bara fried rice. Och mycket är väldigt gott och otroligt billigt.

Men är det säkert att äta den här maten?

Ja, det är vad som diskuteras här i Malaysia just nu. Jag och min familj har ätit på allt från dessa enkla matstånd till några av de finare restaurangerna, men aldrig blivit dåliga i magen. Men kanske har vi haft tur, för det har visat sig att hygienen har sina brister.

Man behöver visserligen licens och tillstånd för att sälja mat på gatan. Men att de sedan behöver utbildning och information om grundläggande mathygien har väldigt få hört talas om här. På många ställen har man tillagningsplatsen bara någon meter ifrån soporna.

Consumers International, har genom rundfrågning och undersökningar i två stycken ganska stora områden här i Kuala Lumpur, Klang Valley och Muar, Johor,  kommit fram till att 30 % av de utfrågade hade mått illa efter att de ätit street food. Och nu kommer man att ställa krav på regeringen och dess hälsoansvariga vilket är välkommet.

Men jag kommer nog fortsätta att äta det jag tycker är gott, och man får gå lite på känn när man väljer och vrakar bland alla dessa fantastiska matställen och "hål i väggen" som finns här i Malaysia. Och som sagt, många som varit här och hälsat på oss skrattar när jag tar fram min lilla flaska och tvättar mina händer.



En mycket vanlig syn i Malaysia, food courts eller foodstall där det finns flera
olika typer av restauranger, men med gemensamma sittplatser.
Dessa kan
variera lite i standard, några är väldigt enkla medan några..


är nya och väldigt moderna och fräscha. Den här typen av matställen är
oerhört populära här och faktum är att jag gillar dem också.


Här i Bukit Bintang trängs restaurangerna, och på kvällarna är det fullt med
hungriga Malayer men även väldigt mycket turister.



Matmarknader finns det gott om och där säljer man naturligtvis street food.


Här säljer man steemboat, ett slags fondue. Du doppar fisk, kyckling,
grönsaker mm i en buljong som är kryddad efter tycke och smak. Gott.


Kommentarer
Postat av: Elisabet

Jag tycker det är underbart med streetfood och särskilt den som finns i sydostasien. Har ätit mycket sådan mat och har aldrig blivit sjuk, man brukar ju faktiskt se på stället om det verkar ok och kolla att kyckling o dyl är genomkokt så jag äter glatt utan att oroa mig, matförgiftad kan man lika gärna bli på lyxrestaurant. Vad avundsjuk jag blir på att du kan gå på marknader och äta massa gott o shoppa när du vill!

2009-06-03 @ 16:22:23
URL: http://stenvreten.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0