Nu förbereds Kinesiska Nyåret

Vaknade ganska tidigt i morse efter att ha sovit ovanligt länge, somnade faktiskt redan vid elvatiden igår. Väldigt skönt, och det känns som om vi måste komma in i bättre rutiner här hemma nu.

Det har varit lite av en mjukstart för oss eftersom varken Emelie eller Julia gått i riktig skola sedan vi flyttade hit. Nu på måndag börjar skolan och det innebär att vi måste kliva upp betydligt tidigare än vanligt varje morgon. Och efter alla möten på skolorna så kommer det att bli en tuff tid framöver för de båda. Massor av läxor och prov samt aktiviteter efter skolan. Och allt på ett helt nytt sätt än hemma i Sverige.

Som jag tidigare berättat bor det ca 30% kineser i Malaysia. Och just nu är det stor förberedelse här inför det Kinesiska Nyåret som infaller  i slutet av januari.

Det man gör då är att städa riktigt ordentligt hemma. Man smyckar med främst röda lyktor, men också mycket blommor. Rött är färgen för denna högtid som symboliserar lycka, och det vill ju naturligtvis alla ha. Barnen får röda kuvert med pengar, vilket ska symbolisera ett år med lyckosam ekonomi och rikedom. Hela festligheten pågår i tre dagar, och är den i särklass största högtiden för Kineserna.

Man äter god mat och för kineser är släkten viktig och naturligtvis även vid denna högtid. Bor man långt hemifrån, åker man hem till släkten under Nyåret. För att skrämma bort onda andar skjuter man nyårsraketer. Så just nu är det väldigt vackert överallt här i Kuala Lumpur, och särskilt i China Town naturligtvis.

Själva åker vi bort från KL under denna högtid, då vi bokat en resa till Langkawi där vi ska sola och bada och ha det riktigt skönt. Kan nog behövas. I går när Pär och Emelie var på hennes nya skola berättade en av föreläsarna att det tar ungefär ett halvår att komma in riktigt i det nya livet här. Det han menade var att det tar så pass lång tid innan man kan koppla av och känna att nu är allt fixat med skolor, myndigheter mm. Bara att lära sig alla praktiska saker som att betala räkningar, hur posten fungerar mm tar sin lilla gång och kräver en del kontakter hit och dit. För att inte tala om alla kontakter och möten med skolorna som nästan gjort oss gråhåriga. Även om allt varit väldigt roligt så är vi också ganska trötta.

Fast nu är åtminstone skolorna klara. Ja, med en liten reservation, Julia kommer att få byta skola efter sommaren. Men just nu längtar båda efter skolan, och båda tycker att det ska bli oerhört spännande även om det blir enorma förändringar med massor av jobb.

Lite bilder inför det Kinesiska Nyåret:


Röda lyktor överallt, här i China Town


Fast än ska det säkert smyckas ännu mer


Även köpcentrumen blir smyckade


Röda lyktor för lycka


Fint och smyckat överallt

Kommentarer
Postat av: Moa

Kinesiska nyåret ska även här i Sydney firas för fullt! Det känns som att den här staden till största delen består av asiater, så det är förståeligt.

Men just nu pågår Sydney Festival, så utsmyckningarna inför nyåret sätts nog upp efter att festivalen slutat om någon vecka. Det pågår events här i Sydney hela tiden! I morgon blir det cirkus i Operahuset. Det ser jag verkligen fram emot!

2009-01-14 @ 06:32:15
URL: http://helahuvetstormar.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0