Reflektioner



I morse ringde Elisabeth, en vän här i KL,  och frågade om vi kunde äta lunch nästa vecka. Vi pratade om mycket, men kanske mest om vad vi gjort under vår Sverigesemester. Båda hade träffat både släkt och vänner och haft det riktigt roligt. En vitamininjektion som man kan leva på tills det är dags nästa sommar igen. För det var verkligen härligt att komma hem till Sverige och träffa alla som man under så många månader verkligen längtat efter. Och att dessutom få uppleva Sverige under den absolut vackraste årstiden, nämligen sommar, är bara det ett stort plus. Trots att det stundtals både var kallt och regnade småspik så är ändå Sverige Sverige, och svensk sommar, det är det bästa som finns.

Innan vi åkte hem till Sverige så funderade vi lite hur det skulle kännas. Jag har ju tidigare berättat att det som kändes allra konstigast var att vi inte hade ett eget hem. Men det löste sig ju väldigt bra med snälla vänner och släktingar. Men det var egentligen inte det som jag tänker på nu, utan på om vi skulle märka av dessa otroligt stora skillnader mellan att leva här i Malaysia mot att leva hemma i Sverige. Och trots att vi bara bott i Malaysia så väldigt kort tid så kunde vi konstatera att det är en stor skillnad.

Bland det första som slår en är själva luften. I Sverige kan man andas lätt, och man blir dessutom inte lika svettig som här av naturliga skäl. Tyckte till och med att det var friskt under de allra varmaste dagarna. Det andra som man alltid tagit för givet är tystnaden, i Sverige kan det även vara tyst mitt inne i Stockholm. Och det tredje som skiljer sig mycket från KL är att i Sveriges städer kan man åka flera kvarter utan en enda restaurang, inte heller en endaste människa inom synhåll. Tre saker som jag aldrig tidigare gått omkring och tänkt på, det har varit naturligt.

Och trots detta lugn som faktiskt på många sätt omger oss svenskar så verkar faktiskt svensken betydligt mer stressad och trött än alla de malayer jag möter här. Kanske är det så att vi tar allt för givet och inte njuter av det som moder Swea har att erbjuda. För trots att jag mött många människor här i Malaysia som jobbar jämt, vardag som helgdag, en del kanske långt borta från deras familjer så har det alltid ett leende på läpparna och en liten stund till några fraser.

Just nu känns det väldigt skönt att vara hemma igen. Och jag måste än en gång säga att jag känner mig väldigt prioriterad som fått chansen att för några år bo i Malaysia, ett land som jag verkligen börjar tycka så otroligt mycket om. Och samtidigt så är jag svensk och vet vad jag får den dagen vi flyttar hem, men under tiden så kan jag varje sommar åka till Sverige och få njuta av allt som detta, mitt andra land, har att erbjuda.

Kommentarer
Postat av: Johanna

Hej!



Hittade just din härliga blogg! Ska själv åka till Malaysia, Langkawi och Kuala Lumpur om 1 vecka. Börjar dock bli lite orolig då det ser ut som om det mycket regn och storm i KL och Langkawi nu, så jag började nästan fundera på att boka om till Bali t ex och ta ett lågprisflyg dit. Problemet är att vi verkligen vill åka till Langkawi och KL, så jag tänkte höra vad du säger. Hur är vädret och vad rekommenderar du? Vi har redan bokat hotell några dagar i Langkawi..Tack för hjälpen och för en bra blogg!

2009-08-07 @ 20:45:19
Postat av: elisabet

Intressanta reflektioner, sådant är så kul med att lära sig en ny kultur! Kram e

2009-08-07 @ 23:03:15
URL: http://stenvreten.blogg.se/
Postat av: Eva Linder

Hej Johanna, Tusen tack för att du gillar bloggen.



När det gäller vädret här i Malaysia så är det egentligen ingen större skillnad under året. Regnperioden är mellan november-februari, men inte heller då är det någon större skillnad tycker jag. Under den perioden kan det däremot vara mycket regn just på östkusten.



Men i augusti behöver du inte vara orolig. Kanske hörde du om att det blåste i Penang i går, som ligger lite söder om Langkawi. Men för det mesta är det faktiskt också vindstilla här, möjligtvis lite vind. Och lite vind är ju bara skönt med tanke på värmen och fuktigheten. Så jag kan inte se att det skulle vara något problem med att åka till Langkawi nu i augusti. En jättefin ö. Läs gärna mitt tidigare inlägg från februari då vi var på Langkawi. Kanske lite tips på vad ni kan göra. Vi var även där i slutet på april.



När det gäller Kuala Lumpur så är det egentligen ingen större skillnad heller under året. När vi flyttade hit till Malaysia var det november och då skulle det ju enligt "tabellen" vara regnperiod. Men vi tyckte att det var vackert väder varje dag. Dock kan det i just Kuala Lumpur vara lite mer disigt.



Så jag skulle inte avboka på grund av vädret. Nu är visserligen Bali också vackert, så det är mer en smaksak. Hur länge är ni här?



Du får gärna mejla mig på: [email protected] om du vill fråga mer saker. Och om ni nu väljer Malaysia: Selamat Datang (välkommen)till ett underbart land med en underbar mångkulturell miljö. Hör av dig om ni har tid på mer tips. Kram Eva!

2009-08-08 @ 04:17:52
URL: http://evalinder.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0