Malaysia

Av dygnets alla timmar går en hel del just nu åt till tankar kring vår stundande flytt till Malaysia. Det kan röra sig om allt från nya bostaden, hur ska vi inreda, vilka möbler ska tas med, vad ska vi magasinera. Ja, det mesta är redan bestämt, men man är ju inte mer än människa och jag och min man ändrar oss hela tiden. För någon vecka sedan sa vi till flyttfirman att vi skulle ta med ganska mycket möbler, nu har vi snabbt ändrat det till att enbart röra sig om några få möbler, tavlor och framförallt böcker. Men jag känner mig lite ensam i alla tankar, för jag och min kära make har mest mejlkontakt och några snabba telefonsamtal. Han har varit två veckor i Tyskland, en vecka i Malaysia och så nu är han i Sydafrika och kommer först på lördag. Då tror jag att jag ska ge honom utegångsförbud.

En sak som jag måste förtydliga. På den senaste tiden har en del personer som jag berättat om flytten för trott att vi ska flytta till djungeln och de undrar hur barnen kommer att uppleva detta med att bo i ett sådant fattigt land, och så frågar de om vi ska bo i någon slags hydda. Och om det nu vore så, skulle det nog också vara nyttigt för oss. Men är det inte rätt typiskt oss svenskar, allt är liksom alltid bättre här hemma. Kanske läge att berätta lite om vårt nya land.

Malaysia är en förbundsstat bestående av tidigare brittiska besittningar på Malackahalvön och norra Borneo. Landet består av många olika folkgrupper. Majoritetet är Malajer, men en betydande minoritet är kineser (ca 30%), och en indisk (ca10%).

Malaysia är liksom Sverige ett land för vilket utrikeshandeln har avgörande betydelse för dess ekonomi. Sedan 70-talet har landet genomgått en betydande ekonomisk utveckling. Asienkrisen 1997 och 1998 drabbade visserligen Malaysia men betydligt mindre än grannländerna. Landet drog däremot lärdom av krisen och har sedan dess byggt upp en betydande valutareserv.

Malaysia är sedan länge en av Sveriges största handelspartner i Sydostasien. Enligt Svenska Exportrådet finns över 90 svenska företag etablerade i Malaysia. Och då ska man ju lägga till alla företag som etableras från andra industriländer förutom Sverige.

Kuala Lumpur som vi ska bosätta oss i är en supermodern stad. Visserligen finns det charmiga kvarter med låga hus och som är nedslitet. Där finns både Chinatown och Indiantown, som är fantastiska områden med marknader och restauranger. Urmysigt. Kuala Lumpur City Center är mest skyskrapor, den mest kända är Petronas Tower. Petronas är det stora oljebolaget i Malysia.

När jag efter att ha varit i Kuala Lumpur kom hem till Sverige tyckte jag precis tvärtom, "gud, vad allt såg omodernt ut". För alla ser så himla eleganta ut där och just shopping lär vi inte behöva leta efter. Det finns i varje gathörn, likaså restauranger från världens alla hörn. Så vi kommer att ha både kläder på oss, och inte behöva gå hungriga.

Att det sedan är nära till härliga stränder med sol, bad och härliga hotell är ett stort plus. Visst finns det regnskog och landskapet i Västmalaysia ser grönt och skogsrikt ut, men den riktiga regnskogen finns nästan bara kvar i nationalparker. På den mesta marken odlas mest olje- och kokospalmer, gummiträd, kakaoträd och tebuskar.

Boreno som är delvis Malaysikst och delvis Indonesiskt har ett stort område orörd regnskog.

Sedan vet ju ni sedan tidigare inlägg att jag älskar Sverige och allt det vackra vi har här i vårt avlånga land. Fjällen, Skärgården, svensk sommar, surströmming, lingonsylt och mycket mycket mer.

Men jag känner mig just nu väldigt priviligerad som ska få uppleva en annan del av världen och dess kultur. Och eftersom man i Malaysia firar alla religioners högtider så blir det en hel del ledigt och då ska vi verkligen försöka uppleva hela Malaysia och de kringliggande länderna. Vi ska helt enkelt göra Asien.


Här ska vi bo, visar interiör , pool mm. senare....


Kommentarer
Postat av: Emelie

Hahaa... Nu kanske inte folk tror att vi ska flytta till Malaysia där det är helt dött xd haha

2008-09-24 @ 21:02:36
URL: http://justdust.blogg.se/
Postat av: J-cool

Haha helt dött, hur manga miljoner bor det i kuala lumpur egentligen?

2008-09-24 @ 22:51:02
URL: http://www.jennyinbrazil.blogspot.com
Postat av: Geccod

En kurs jag läser där man skapar svenska så att säga. Vi lär oss i stort sett hur man ska skriva på ett bättre sätt, hur man beskriver en omgivning i känslor och hur man kan binda sin läsare och allt sånt där. ;-) Man skriver helt enkelt.

2008-09-25 @ 07:29:32
URL: http://geccod.blogg.se/
Postat av: Eva Linder

J-cool:kanske inte riktigt som Sâo Paolo:)

23 miljoner i Malaysia och 2 millar i KL.

2008-09-25 @ 07:58:59
URL: http://evalinder.blogg.se/
Postat av: ullis

Jag har hemtentan nu, onsdag-fredag.

Så nu handlar det bara om att göra klart den snaras.. hoppas jag är klar i eftermiddag så jag får hela dagen ledig imorgon.. kanske kan höras imorgon om lunch eller fika? kram

2008-09-25 @ 12:02:16
URL: http://ullisblomman.blogg.se/
Postat av: lena

Kommer du fortsätta att blogga?Fattar inte riktigt ska ni bo där jämt?Nyfiken jag:)Kram lena.

2008-10-08 @ 13:49:17
URL: http://lenahellstrom.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0